کلمه جو
صفحه اصلی

تک یاختگان

فرهنگ فارسی

گروهی بسیار متنوع متشکل از ریزاندامگان‌های تک‌یاخته‌ای با خصوصیات شبیه به گیاهان یا جانوران


دانشنامه عمومی

توضیح: پروتوزوئات (همچنین پروتئوزا، پروتئین های چندگانه) یک اصطلاح غیررسمی برای تک یاخته ها، یوکاریوتی است که به صورت مستقل (غیر انگلی) و/ یا انگلی هستند که از مواد ارگانیک مانند میکروارگانیسم های دیگر یا بافت های آلی باقی ماندهٔ آلی تغذیه می کنند. از دیدگاه تاریخی، پروتوزوها به عنوان «حیواناتی یک سلولی» مورد توجه قرار گرفتند، زیرا آن ها اغلب دارای رفتارهای حیوانی مانند جنبش و شکار و عدم وجود دیواره یاخته؛ که در گیاهان و جلبک ها یافت می شود، هستند. هرچند روش سنتی گروه بندی پروتئوزا در مورد حیوانات، دیگر معتبر نیست، این اصطلاح همچنان به صورت غیررسمی به منظور شناسایی ارگانیسم های تک یاخته ای که می توانند مستقل حرکت کنند و از طریق دگرپروردگی تغذیه شوند، استفاده می شود.
سیسیل مبانی طب داخلی. تهران ۲۰۰۴
تارنمای تخصصی علوم زیستی
Wikipedia contributors, "Protozoa," Wikipedia, The Free Encyclopedia, https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Protozoa&oldid=680023640 (accessed September 9, 2015).
در برخی از روش های آرایه شناسی، تَک یاختِگان (پروتوزوآ یا پروتوزوئرها (Protozoa)) دسته بزرگی از یوکاریوت های تک یاخته ای هستند.
تک یاختگان گروهی بسیار متنوع هستند. متشکل از ریزاندامگان های (میکروارگانیسم های) تک یاخته ای با خصوصیات شبیه به گیاهان یا جانوران.
در گذشته پروتوزوآ به عنوان جانداران تک یاخته ای تعریف می شدند که ویژگی های جانورمانند دارند، مثل توانایی جنبندگی و شکار. نام لاتین آن هم معنای «جانورمانند» می دهد. این جانداران را در مقابل جانداران تک یاخته ای گیاه مانند (protophyta) که توانایی فتوسنتز دارند تعریف می کردند. پروتوزوآ همچنین به طور غیررسمی به آغازیان تک سلولی غیرفتوسنتزی مانند آمیب، مژک داران و تاژک داران اطلاق می کرده اند.

فرهنگستان زبان و ادب

{protozoa} [زیست شناسی-میکرب شناسی] گروهی بسیار متنوع متشکل از ریزاندامگان های تک یاخته ای با خصوصیات شبیه به گیاهان یا جانوران


کلمات دیگر: