کلمه جو
صفحه اصلی

ازغند

فرهنگ فارسی

یکی از بلوک تربت حیدری

لغت نامه دهخدا

ازغند. [ اَ غ َ ] ( اِخ ) یکی از بلوک تربت حیدری شامل 8 قریه و مساحت آن 5 فرسنگ مربع و عده تقریبی خانوار 1240 و عده تقریبی سکنه 6200 مرکز آن نیز ازغند. از سمت شمال محدود ببلوک ( ( رُخ ) ) و از سمت مشرق به بلوک ( ( محولات ) ) و از جنوب و مغرب بترشیز. ( جغرافیای سیاسی تألیف کیهان ص 200 ).

دانشنامه عمومی

ازغند، یا ازقند دهستانی از توابع شهرستان مه ولات در استان خراسان رضوی ایران است.
آرامگاه خواجه عبدالرشید   درب ورودی مزار خواجه عبدالرشید در روستای ازغند
ارگ ازغند
مسجد بالا
مسجد جامع ازقند :مسجد جامع ازقند مربوط به دوره ایلخانی و ایوان مسجد جامع این روستای ثبت میراث فرهنگی کشور است. هرچند گمان می رود این مسجد مربوط به کنشتی از زرتشتیان باشد که پس از اسلام و حمله ی اعراب به دلیل ترس از تخریب توسط اعراب به مسجد تغییر کاربری داده شده است.
لغت ازغند در زبان پهلوی به معنای شهر بزرگ و سبز است.
درباره « ازغند » و به تبع آن شکلِ نوشتاری آن ( ازغند ، ازقند ) روایت ها و استدلال های گوناگونی مطرح است . که در اینجا به دو مورد اشاره می شود : برخی واژۀ ازغند را برگرفته از لغت « آذوقه بند » می دانند چرا که دشت ازغند به حاصلخیزی و پرآبی مشهور است و ازغند را انبار غلّه و آذوقه ی منطقه دانسته اند .این تعبیر چندان پایه و اعتبار لغوی ندارد .
برخی دیگر از جمله آیت الله سعیدی معتقدند : در حقیقت ازغند ، « اُزقند » است ، چرا که « اُز » به معنی سبز و خرم و « قند » به معنی شهر و آبادی مانند « سمرقند » ( « سمر » یعنی افسانه و قند یعنی شهر پس سمرقند به معنی « شهر افسانه ای » ) پس ازغند یا اُزغند به معنای « شهر یا آبادی سبز و خرم » می باشد . جالب اینکه این تعبیر با آنچه که بین اهالی و از پیشینیان سینه به سینه منتقل شده همخوانی دارد زیرا گذشتگان نام قدیمی ازغند را « شهر سبز » می دانند.

پیشنهاد کاربران

ازغند مرکز دهستانی به همین نام که در شمال شهرستان مهولات خراسان رضوی واقع است. ازغند روستایی است کهن که هنوز آثاری از گورستان زردشتیان معروف به قبرستان گبرها در آن باقی است . در یکی از قله های شمال غربی آن یکی از قلاع اسماعیلیان قرار داشته . پیرامون روستا حصاری در حدود 300 تا 400 سال پیش کشیده شده با 12 برج و یک دروازه با سنگی مدور به قطر 2 متر و ضخامت 40 سانتی متر که هنوز پابرجاست . در حال حاضر ( 1391 ) روستا جمعیتی حدود 1800 نفر دارد . ضمنا در سال گذشته ( 1390 ) به همت یکی از دوستداران ازغند ، به استناد تابوتی سنگی که آیاتی از قرآن و اشعاری که بر آن نوشته شده مشخص گردید در حقیقت این تابوت که سالهای متمادی در شمال روستا رها گردیده بود به یکی از نوادگان حضرت امام سجاد ( ع ) تعلق داشته و قرار است در آینده ای نزدیک در این محل ، بقعه و بارگاهی باشکوه احداث گردد .


کلمات دیگر: