کلمه جو
صفحه اصلی

ازنا

فرهنگ فارسی

محل در هزار گزی طهران

لغت نامه دهخدا

ازنا. [ ] (اِخ ) محلی در 419 هزارگزی طهران ،میان مأمون و دربند، و آنجا ایستگاه راه آهن است .


ازنا. [ اَ ] (اِخ ) رجوع به اَزْن (قلعه ) شود.


ازنا. [ ] ( اِخ ) محلی در 419 هزارگزی طهران ،میان مأمون و دربند، و آنجا ایستگاه راه آهن است.

ازنا. [ اَ ] ( اِخ ) رجوع به اَزْن ( قلعه ) شود.

دانشنامه عمومی

ازنا یکی از شهرهای استان لرستان واقع در خاور این استان است که دارای جاذبه های گردشگری زیادی می باشد. در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۴۷٬۴۸۹ نفر و بعد از خرم آباد، بروجرد، دورود، الیگودرز، کوهدشت و نورآباد هفتمین شهر لرستان از نظر جمعیت بود و جزء شهرهای کم جمعیت لرستان محسوب می شود. شهر ازنا قبلاً جزو محدوده سیاسی شهرستان اراک از استان مرکزی بود و در حال حاضر یکی از شهرستانهای استان لرستان به شمار می رود.شهرستان ازنا بین شهرهای الیگودرز و دورود قرار گرفته است. این شهر در سال ۱۳۱۷ به دهستان و در سال ۱۳۳۰ به شهر ارتقاء پیدا کرد و دارای شهرداری شد. در سال ۱۳۴۰ ازنا به عنوان مرکز بخش جاپلق در حوزه شهرستان الیگودرز ارتقاء پیدا نمود. در سال ۱۳۷۳ با تأسیس فرمانداری توسط علی محمد بشارتی وزیر کشور، این بخش از الیگودرز جدا و به شهرستان تبدیل و شهر ازنا مرکز آن شد. ازنا یکی از کوچکترین شهرستان های لرستان می باشد.ایستگاه راه آهن ازنا   ایستگاه راه آهن ازنا   ایستگاه راه آهن ازنا   سیلو   نمایی از شهر ازنا که یک پارک تفریحی در آن دیده می شود     تونل برفی
کلمهٔ ازنا از کلمه ازنائوری აზნაური در زبان گرجی و به معنی اشراف زاده می باشد. در برخی از کتب تاریخی زمان صفویه از کلمه ازنائور برای نامیدن بزرگان گرجستانی استفاده شده است. از آنجا که در دوران صفویه گروهی از اهالی گرجستان به این ناحیه کوچانده شده اند، لذا کلمه ازنا از کلمهٔ ازنائور مشتق شده است.
بنیان ازنا و جاپلق (گاپله) و پاچه لک از یکدیگر تفکیک ناپذیرند؛ زیرا در زمان صفویه اولین بار گرجی ها ده ازنا، روستای گرجی، برجله (برجغالا)، کرتیلان (کارتیل: گرجستان) را مانند سایر مهاجرین آذریتبار که روستاهای بخش گاپله (جاپلق) مانند گنجه (دومین شهر بزرگ آذربایجان)، اقبلاغ، قشلاق، پیرهان، پیر بداغ، زرنان، کهریز، مسعود آباد و … و ارامنه که بنیان چالسپار (آچالوس که یک قدیس ارمنی بوده است)، کرت و زرنان بودند؛ و بختیاری ها و لرها نیز روستاهای بخش پاچه لک را بنا نهادند. بررسی های کتب تاریخی نشان می دهد این اقدام صفویه در منطقه فریدن (استان اصفهان) نیز با همین ترکیب جمعیتی به وضوح قابل مشاهده است. در راستای زمان، بختیاری ها و لرها (همراهان کریم خان زند در جنگ با بختیاری ها که اغلب در منطقه پاچه لک ساکنند) نیز به این ترکیب جمعیت اضافه شدند و ازنای فعلی شکل گرفته است.
بنا بر سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران، جمعیت شهر ازنا ۴۷٬۴۸۹ نفر بوده است.

پیشنهاد کاربران

نام کوهی در استان اردبیل شهرستان گرمی بلندترین کوه شهرستان گرمی


کلمات دیگر: