کلمه جو
صفحه اصلی

نی انبان

فارسی به انگلیسی

bagpipe

فرهنگ فارسی

( اسم ) نوعی نای ( نی ) که آلتی دمیدنی همراه دارد شبیه به انبان . نوازنده بوسیل. وارد آوردن فشار به انبان آنرا مینوازد . این ساز هنوز در بعض نقاط ایران معمول است : نای خیک .
نامه سازی که ازنی و چرم سازند ٠ نوعی از نی که متصل است به انبانی پر از هوا و آن را می نوازند ٠

فرهنگ معین

(نِ یا نَ. اَ ) (اِمر. ) نوعی نی (نای ) که آلتی دمیدنی همراه دارد، شبیه انبان .

لغت نامه دهخدا

نی انبان. [ ن َ / ن ِ اَم ْ ] ( اِ مرکب ) نام سازی که از نی و چرم سازند. ( غیاث اللغات ). نوعی از نی که متصل است به انبانی پر از هوا و آن را می نوازند. ( ناظم الاطباء ). رجوع به نای انبان شود :
افعی چو نی انبان و کشف کاسه رباب است.
منوچهری.
گاه شیخم گاه رندم گاه صوفی گاه مست
گاه صرنا می نوازم گه نی انبان می زنم.
ملا فوقی ( از آنندراج ).

فرهنگ عمید

نوعی نی که به انبان پرباد متصل است و با فشاری که به انبان وارد می کند نواخته می شود، نای مشکک، خیک نای.

دانشنامه عمومی

نی انبان یکی از قدیمیترین سازهایی است که در کشورهای زیادی آن را به عنوان ساز اصیل می شناسند ولی شکل ظاهری آن مقداری با هم تفاوت دارد. در زمان های قدیم مردمی که از جایی به جای دیگر می رفتند، این ساز را نیز با خود جابه جا می کردند وبا تغییر دادن شکل ظاهری آن، آن ساز را در منطقهٔ جدید مورد استفاده قرار می دادند و پس از مدتی جز سازهای سنتی آن منطقه درمی آمد. با اینکه این ساز در کشورهای مختلف از نظرشکل و صدا تفاوت هایی دارد، ولی نمی توان گفت که مشابه یکدیگر نیستند.
موسیقی و ساز در سرزمین های اسلام- نوشته جین جن کینز- پل راوسینگ اولسن
واژه نامه موسیقی ایران زمین- مهدی ستایشگر
این ساز کمی بزرگتر از دوزله معمولی (و گاه با هفت سوراخ) که انتهای قمیش دار آن به کیسه ای به نام «انبان» الصاق و دقیقاً «هواگیری» شده است که از این نقطه الصاق هوا خارج و داخل نشود، در نزدیکی محل الصاق دوزله لوله دیگری به طول نامعین خارج شده (محل خروج این لوله نیز به دقت هواگیری شده) که نوازنده آن را به دهان می گذارد و از این طریق کیسه را پر باد می کند و در نتیجه فشاربازو آرنج بر روی کیسه که هنگام نواختن آن را زیر بغل گرفته است؛ هوا را به داخل لوله دوزله می فرستند و با انگشتان خود سوراخها را باز و بسته می کند.
این ساز در کشورهای مختلف به نام های گوناگون خوانده می شود که ذیلاً به تعدادی از آن ها اشاره می شود:
گفته شده است که بابِلی ها در سال ۲۰۰۰ قبل از میلاد نی انبان داشته اند.در واژه نامهٔ موسیقی ایران زمین جلد دوم به قلم آقای مهدی ستایشگر چنین آمده است:نویسندگان یونانی اختراع انواع نای را به مردم آسیا نسبت داده اند، زیرا آثار باقی مانده از نخستین آثار کهن (در خرابه های آشور) بازگو کنندهٔ اختراع نای، دونای و چندنای است که به روایت متون یونانی این سازها ابتدا از آسیا به اروپا رفته و کم کم به صورت فلوت و اقسام آن درآمده است. بدیهی است با این استدلال، یونانی ها آشنایی با نی و طریقهٔ نواختن آن را از مردم خاورمیانه آموخته اند.

دانشنامه آزاد فارسی

نِی اَنْبان (bagpipes)
نِی اَنْبان
سازی از خانوادۀ قدیمی بادی های چوبی محلی دوزبانه ای ، متشکل از یک کیسۀ هوا، نی انگشتی برای اجرای ملودی و دو یا سه نی زیرساز اختیاری. نوازنده، کیسۀ هوا را حین نواختن از طریق یک دهانی باد می کند و از ذخیرۀ هوای آن برای اجرای ساز همراه با آواز یا اجرای هارمونی همراه کنندۀ ممتد به وسیلۀ نی های زیرساز استفاده می کند. از نمونه های آن عبارت اند از موزِت قدیمی فرانسوی ، نی های اسکاتلندی و ایرلندی ، نی های کوچک تر نورتامبریایی ، بینیو ناحیۀ برتانی، گایتا اسپانیایی ، و انواع متعدد موجود در اروپای شرقی ، خاورمیانه ، و افریقای شمالی. نی انبان هایلند ساز ملی اسکاتلند برشمرده می شود.


کلمات دیگر: