کلمه جو
صفحه اصلی

ترابری دریایی

دانشنامه عمومی

ترابری دریایی روند جابجایی افراد، کالاها و غیره به وسیله قایق، کشتی و دیگر شناورها از روی دریاها، اقیانوس ها، دریاچه ها، کانال ها و رودخانه ها است. این جابجایی اغلب برای مقاصد بازرگانی، تفریحی و نظامی انجام می گیرد.∗
هنگامی که از حمل و نقل دریایی صحبت می شود اولین چیزی که به ذهن انسان می رسد کشتی های باری هستند که برای حمل کالاهای مختلف با ویژگیهای خاصی تجهیز شده اند. کالاهایی که از طریق دریا حمل می شوند معمولاً دارای حجم زیادی بوده و به گونه ای هستند که طولانی بودن زمان تأثیری چندانی بر کیفیت و بازار آن ها ندارد؛ اگرچه ممکن است که مشخصات جغرافیایی یک کشور نحوهٔ جابه جایی کالا را ایجاب کند. در ترابری دریایی بسته به دوری و نزدیکی مسیر، نوع کالا و … از وسائل دریایی مختلفی از قبیل نفتکش، لنج و …. استفاده می شود.هنگامی که کشتی حامل کالا برای تخلیه پهلو گرفت، مأمورین بهداشت با ورود و بررسی مدارک اجازه ارتباط آن با بندر را صادر می کنند. مأمورین گمرک در ابتدا دفتر مخصوصی را به فرمانده کشتی ارائه می دهند که خصوصیات کلی کالا و کشتی از قبیل نام فرمانده - تعداد پرسنل و پرچم - نوع کشتی، بنادر مبدأ و مقصد، وزن، تعداد کالایی که باید تخلیه شود، مقدار آذوقه و کالاهای ممنوع الورود و…. را در آن ثبت می نمایند، سپس انبار کالایی که قرار نیست تخلیه شود (انبار آذوقه، انبار مشروبات کالاهای ممنوع الورود) مهر می گردد و سپس فرمانده کشتی یا نماینده مؤسسه حمل و نقل مربوطه فهرست محمولاتی را که قصد تخلیه آن را دارند به گمرک در دو نسخه اظهارنامه اظهار می نماید که پس از صدور اجازه عملیات تخلیه آغاز می گردد و برای کنترل کالاهای تخلیه شده مشخصات ظاهری بسته ها به ترتیبی که تخلیه می شوند در فهرست هایی ثبت می گردد که این عمل را تالی گیری می گویند و با مشارکت نماینده گمرک (بندر) و موسسات حمل و نقل انجام می شود. گمرک با بندر مکلف است تا پانزده روز پس از خاتمه تخلیه با مؤسسه کشتی رانی تسویه حساب نمایند و به همین منظور از قبل برای هر قلم، بار نامه و قبض انبار صادر می شود؛ نسخه اول قبض انبار به عنوان رسید به نماینده مؤسسه حمل و نقل تحویل می گردد که کالاهای وارده از طریق دریا را به صورت فوق خریداری و توسط حمل و نقل دریایی وسیله کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران تأیید شده است که در این صورت انجام تشریقات پیشگفته در خصوص این گونه کالاهای زیر ۲هزار تن در صورتی که در مسیر عملیاتی شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران نباشد با موافقت مذکور به وسیله سایر کشتیرانی قابل اجرا خواهد بود.
^ *Wikipedia contributors, "Ship transport," Wikipedia, The Free Encyclopedia, (accessed July 7, 2006).
^ *امور گمرکی حمل و نقل بین المللی، انتشارات مراکز آموزشی و تحقیقات گمرک ایران، تیر ۱۳۷۰، چاپ ۱۱۰، نشریه شماره ۷، تیراژ ۳۰۰۰ جلد.


کلمات دیگر: