کلمه جو
صفحه اصلی

مایکل فارادی

دانشنامه عمومی

مایکل فارادی (به انگلیسی: Michael Faraday) ‏ (۲۲ سپتامبر ۱۷۹۱ - ۲۲ اوت ۱۸۶۷)، فیزیکدان و شیمیدان انگلیسی بود که بیشتر به سبب نوآوری هایش در الکترومغناطیس و الکتروشیمی مشهور است. کشف بنزن و قوانین مربوط به القای الکترومغناطیسی و تهیه کلر مایع از مهم ترین دستاوردهای او برشمرده می شوند.مایکل فارادی در دوران پیری   مایکل فارادی   آرامگاه مایکل فارادی در گورستان هایگیت
فارادی دربارهٔ میدان مغناطیسی موجود در دور یک رسانا که جریان DC حمل می کند مطالعاتی داشت و مفاهیم اولیه میدان الکترومغناطیس را در فیزیک بنیان نهاد. وی القای الکترومغناطیسی و قانون های برقکافت را کشف کرد. او اثبات کرد که خاصیت مغناطیسی می تواند بر روی شعاع های نور اثر بگذارد و رابطه ای اساسی بین این دو برقرار است. اختراعات او در زمینه دستگاه های چرخنده الکترومغناطیس اساس فناوری موتور الکتریکی را پی ریزی کرد و این وضع ناشی از تلاش های او در زمینه کاربرد الکتریسیته در فناوری بود.
با وجود این که فارادی علوم رسمی کمی آموخت و ریاضیات عالی را خیلی کم یادگرفت (مثل حساب دیفرانسیل و انتگرال)، یکی از تأثیر گذارترین دانشمندان تاریخ بود. برخی از مورخان علم او را به عنوان بزرگ ترین تجربه گر در تاریخ علم می دانند. فاراد که واحد ظرفیت الکتریکی در SI است بعد از او به این اسم نامیده شد همان طور که ثابت فارادی، بار الکتریکی یک مول از الکترون است (حدود ۹۶٬۴۸۵ کولن). قانون القای فارادی بیان می کند که میدان مغناطیسی که با زمان تغییر می کند به همان نسبت نیروی محرکه الکتریکی تولید می کند.
فارادی اولین و بهترین دانای گرانسنگ در علم شیمی (Fullerian Professor of Chemistry) در انستیتوی سلطنتی بریتانیای کبیر بود؛ مقامی که در تمام طول عمرش به آن منتسب بود.


کلمات دیگر: