کلمه جو
صفحه اصلی

ابن سماک

فرهنگ فارسی

او مردی فصیح و لسن بوده و کلمات قصار در امثال و مواعظ داشته

لغت نامه دهخدا

ابن سماک. [ اِ ن ُ س َم ْ ما ] ( اِخ ) ابوالعباس محمد کوفی قاضی. در زمان هارون الرشید به بغداد آمد و چندی آنجا ببود، پس از آن بکوفه مراجعت کرد. او مردی فصیح و لَسِن بوده و کلمات قصار در امثال و مواعظ داشته است. و ابن الندیم در جمله زُهّاد از زاهدی به کنیت ابن السماک نام برده و ظاهراً مراد او صاحب همین ترجمه است. وفات او به سال 183 هَ.ق. است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] به این نام دو نفر در تاریخ شهرت دارند:
[ویکی اهل البیت] ابن سماک (ابوعمر). ابوعمرو عثمان معروف به ابن سماک از محدثان قرن چهارم هجری به شمار می رود. از آثار وی می توان به الامالی اشاره کرد.
ابوعمرو عثمان بن احمد بن عبدالله بن یزید دَقّاق معروف به ابن سماک، از محدِثان بغداد است که در قرن چهارم هجری می زیسته است. از جزئیات زندگی و حتی مذهب فقهی وی اطلاعی در دست نیست . همین مقدار می دانیم که او در بغداد می زیسته است .
ابن سماک از مشایخ بسیاری بهره برده که از آن میان می توان از محمد بن عبیدالله بن منادی ، حسن بن مکرم ، محمد ابن حسین خثعمی ، جعفر بن محمد بن مالک ، ابوقلابه رقاشی و یحیی بن ابی طالب نام برد. وی همچنین قرائت را نزد اسماعیل بن اسحاق قاضی و محمد بن احمد براء فراگرفت .
از میان راویان و شاگردان وی ابوالحسن دارقطنی است که علاوه بر حدیث در قرائت نیز از وی بهره برده است. همچنین حاکم نیشابوری ، ابن شاهین ، شیخ مفید، ابوعلی بن شاذان ، محمد بن عثمان نصیبی ، هلال بن محمد حفّار، ابن منده و ابن فضل قطان را می توان نام برد.
ظاهراً روایاتی که از ابن سماک در زمینة فضائل اهل بیت علیهم السلام در آثار دیگر مؤلفان نقل شده ، از همین کتاب است . ابن شهر آشوب که از وی با عنوان قاضی نام برده ، روایتی درباره مولد امام علی علیه السلام به نقل از ابن سماک می آورد که با دیگر روایات در این موضوع قابل مقایسه است .
ابن سماک در 26 ربیع الاول سال 344 قمری در بغداد درگذشت و پسرش ابوالحسین محمد بر او نماز گذارد و در باب الدیر بغداد به خاک سپرده شد.


کلمات دیگر: