کلمه جو
صفحه اصلی

شرلی

فرهنگ فارسی

یا نام خانوادگی انگلیسی در ویستونسسکس موسس این خانواده رالف شرلی ( ف. ۱۵۱٠ م. ) که کلانتر سری و سسکس بود . یا نبیره او سرتامس شرلی ( و. ۱۵۴۲ - ف. ۱۶۱۲ م . ) کلانتر سری و سسکس ( ۱۵۷۸ ) و خزینه دار قشون انگلیس در هلند. سه فرزند او ماجراجو و جهانگیر بودند : یا سرتامس شرلی ( و. ? ۱۵۶۴ - ف.۱۶۳٠ م .? ) در هلند و ایرلند بخدمت مشغول شد.سفری به لونت کرد ( ۱۶٠۲ - ۱۵۹۸ ) توسط ترکان اسیر شد ( ۱۶٠۳ ) و دو سال محبوس ماند . یا سر آنتونی ( و. ? ۱۵۶۵ - ف. ۱۶۳۵ م. ) در هلند بخدمت مشغول شد ( ۱۵۸۶ ) و سپس در نورماندی خدمت کرد ( ۱۵۹۱ ) و فرماندهی سپاهیانی که با کریبان در اسپانیا میجنگیدند بعهده داشت ( ۱۵۹۱ ) . سپس آنتونی با برادرش رابرت با ۱۲ تن انگلیسی که لااقل یکی از آنان توپ ریز بود بعنوان سفارت بایران آمدند و در پاییز سال ۱۵۹۸ م . وارد قزوین شدند . شاه عباس بزرگ پس از دفع ازبکان از خراسان بقزوین باز گشت . انگلیسیان مذکور بخدمت او رسیدند . لشکر ایران توپخانه نداشت و از توپخانه عثمانیان صدمه میدید . این افراد توپخانه صحیحی ترتیب دادند .در کتاب پرچاسس بیلگریمز آمده:[ دولت علیه عثمانیه که موجب وحشت عالم عیسویت است از یک [ تب شرلی] برخود میلرزد و حدوث وقایع نزدیکی را خبر میدهد . ایرانیان فاتح علم و صنعت جنگ را از شرلی آموخته اند . کسی که سابقا نیمدانست توپخانه را چگونه بکار بندد امروز صاحب پانصد توپ (برنجی ) و شصت هزار تفنگدار است . ایرانیان که پیش از این با شمشیر برای ترکان خطر عظیمی بودند اکنون از ضربتهایی که از مسافت بعیده وارد می کنند و ترکیبات گوگردی که استعمال مینما یند خطرناکتر از سابق شده اند ] . سر آنتونی شرلی در سال ۱۶٠۸ م .را شاه عباس بعنوان سفیر برای اتحاد نظامی اروپاییان ضد ترکان بانگلستان فرستاد ولی او موفق نشد و قروضی پیدا کرد و وارد توطئه هایی شد و بهزینه امپراتور رودلف دوم بمراکش رفت بمنظور اینکه عربان را ضد ترکان بر انگیزد ( ۶ - ۱۶٠۵ ) در سال ۱۶٠۹ دوره فیلیپ پادشاه اسپانیا ژنرال قشون بحرالروم ( مدیترانه ) گردید . یا رابرت شرلی ( و . ? ۱۵۸۱- ف. ۱۶۲۸ م . ) وی همراه برادرش آنتونی بایران آمذ و در جنگ ضد ترکان لیاقت بخرج دادبا دختری ایرانی ( چرکسی ) ازدواج کرد و از طرف شاه عباس برای اتحاد اروپا ضد ترکان بسفارت فرستاده شد.زیگموند دوم پادشاه لهستان امپراتور رودلف دوم پاپ پل پنجم مقدم او را گرامی داشتند . وی سپس بانگلستان رفت (۱۶۱۱ ) و از هر سو مورد سوئ ظن واقع گردید رابرت مجددا بایران باز گشت و بار دیگر از طرف شاه عباس مامور شد تجارت ابریشم ایرانی را در ممالک اروپا ترویج کند و پس از ۵ سال ( ۲۲ - ۱۶۱۷ م . ) از اسپانیا اخراج شد و پش از مخالفتهای کمپانی هند شرقی در انگلستان هم مورد بی لطفی قرار گرفت و مجددا به ایران آمد و درین کشور نیز در حالی که مورد عدم التفات بود در گذشت .
رابرت وی همراه برادرش آنتونی به ایران آمد و در جنگ علیه ترکان لیاقت بخرج داد . او با دختری ایرانی ازدواج کرد و از طرف شاه عباس برای اتحاد اروپا علیه ترکان به سفارت فرستاده شد .

لغت نامه دهخدا

شرلی. [ ش ِ] ( اِخ ) نام خانواده ای انگلیسی در ویستون ، سسکس. مؤسس این خانواده رالف شرلی که کلانتر سری و سسکس بود. ( فرهنگ فارسی معین ).

شرلی. [ ش ِ ] ( اِخ ) رابرت. ( متولد 1581 متوفای 1628 م. ) وی همراه برادرش آنتونی به ایران آمد و در جنگ علیه ترکان لیاقت بخرج داد. او با دختری ایرانی ( چرکسی ) ازدواج کرد واز طرف شاه عباس برای اتحاد اروپا علیه ترکان به سفارت فرستاده شد. زیگموند دوم پادشاه لهستان ، امپراطور رودلف دوم پاپ پل پنجم مقدم او را گرامی داشتند. وی سپس به انگلستان رفت ( 1611 م. ) و از هر سو مورد سوء ظن واقع گردید. رابرت مجدداً به ایران بازگشت و بار دیگر از طرف شاه عباس مأمور شد تجارت ابریشم ایرانی را در ممالک اروپا ترویج کند و پس از 5 سال ( 1618-1622 م ) از اسپانیا اخراج شد. و پس از مخالفتهای کمپانی هند شرقی در انگلستان هم مورد بی لطفی قرار گرفت و مجدداً به ایران آمد و در این کشور نیز در حالی که مورد عدم التفات بود درگذشت. ( فرهنگ فارسی معین ).

شرلی. [ ش ِ ] ( اِخ ) یا سر آنتونی شرلی. برادر سرتامس شرلی دوم و پسر سرتامس شرلی اول ، ( متولد 1565 م. ؟ -متوفای 1635 م. ). در هلند به خدمت مشغول شد ( 1576 ) و سپس در نورماندی خدمت کرد ( 1591 م. ) و فرماندهی سپاهیانی که با کریبان در اسپانیا می جنگیدند بعهده داشت ( 1591 م. ) سپس انتونی با برادرش رابرت با 12 تن انگلیسی که لااقل یکی از آنان توپ ریز بود به عنوان سفارت به ایران آمدند و پاییزسال 1598 م. وارد قزوین شدند. شاه عباس بزرگ پس از دفع ازبکان از خراسان به قزوین بازگشت. انگلیسیان مذکور به خدمت او رسیدند. لشکر ایران توپخانه نداشت و از توپخانه عثمانیها صدمه می دید این افراد توپخانه ٔصحیحی ترتیب دادند. در کتاب پرچاسس بیلگریمز آمده : «دولت علیه عثمانیه که موجب وحشت عالم عیسویت است از یک «تب شرلی » بر خود می لرزد. و حدوث وقایع نزدیکی را خبر می دهد. ایرانیان فاتح علم و صنعت ، جنگ را از شرلی آموخته اند. کسی که سابقاً نمی دانست توپخانه را چگونه بکار بندد، امروز صاحب پانصد توپ ( برنجی ) و شصت هزار تفنگدار است. ایرانیان که پیش از این با شمشیر بر ترکان خطر عظیمی بودند اکنون از ضربتهایی که ازمسافت بعیده وارد می کنند و ترکیبات گوگردی که استعمال می نمایند، خطرناکتر از سابق شده اند.» سر آنتونی شرلی را در سال 1608 م. شاه عباس به عنوان سفیر برای اتحاد نظامی اروپاییان ضد ترکان به انگلستان فرستاد ولی او موفق نشد و قروضی پیدا کرد و وارد توطئه هایی شد و به هزینه امپراطور رودلف دوم به مراکش رفت و به منظور اینکه عربان را ضد ترکان برانگیزد ( 1606-1605 ) در سال 1609 دوره فیلیپ پادشاه اسپانیا ژنرال قشون بحرالروم ( مدیترانه ) گردید. ( فرهنگ فارسی معین ).

شرلی . [ ش ِ ] (اِخ ) رابرت . (متولد 1581 متوفای 1628 م .) وی همراه برادرش آنتونی به ایران آمد و در جنگ علیه ترکان لیاقت بخرج داد. او با دختری ایرانی (چرکسی ) ازدواج کرد واز طرف شاه عباس برای اتحاد اروپا علیه ترکان به سفارت فرستاده شد. زیگموند دوم پادشاه لهستان ، امپراطور رودلف دوم پاپ پل پنجم مقدم او را گرامی داشتند. وی سپس به انگلستان رفت (1611 م .) و از هر سو مورد سوء ظن واقع گردید. رابرت مجدداً به ایران بازگشت و بار دیگر از طرف شاه عباس مأمور شد تجارت ابریشم ایرانی را در ممالک اروپا ترویج کند و پس از 5 سال (1618-1622 م ) از اسپانیا اخراج شد. و پس از مخالفتهای کمپانی هند شرقی در انگلستان هم مورد بی لطفی قرار گرفت و مجدداً به ایران آمد و در این کشور نیز در حالی که مورد عدم التفات بود درگذشت . (فرهنگ فارسی معین ).


شرلی . [ ش ِ ] (اِخ ) یا سر آنتونی شرلی . برادر سرتامس شرلی دوم و پسر سرتامس شرلی اول ، (متولد 1565 م . ؟ -متوفای 1635 م .). در هلند به خدمت مشغول شد (1576) و سپس در نورماندی خدمت کرد (1591 م .) و فرماندهی سپاهیانی که با کریبان در اسپانیا می جنگیدند بعهده داشت (1591 م .) سپس انتونی با برادرش رابرت با 12 تن انگلیسی که لااقل یکی از آنان توپ ریز بود به عنوان سفارت به ایران آمدند و پاییزسال 1598 م . وارد قزوین شدند. شاه عباس بزرگ پس از دفع ازبکان از خراسان به قزوین بازگشت . انگلیسیان مذکور به خدمت او رسیدند. لشکر ایران توپخانه نداشت و از توپخانه ٔ عثمانیها صدمه می دید این افراد توپخانه ٔصحیحی ترتیب دادند. در کتاب پرچاسس بیلگریمز آمده : «دولت علیه ٔ عثمانیه که موجب وحشت عالم عیسویت است از یک «تب شرلی » بر خود می لرزد. و حدوث وقایع نزدیکی را خبر می دهد. ایرانیان فاتح علم و صنعت ، جنگ را از شرلی آموخته اند. کسی که سابقاً نمی دانست توپخانه را چگونه بکار بندد، امروز صاحب پانصد توپ (برنجی ) و شصت هزار تفنگدار است . ایرانیان که پیش از این با شمشیر بر ترکان خطر عظیمی بودند اکنون از ضربتهایی که ازمسافت بعیده وارد می کنند و ترکیبات گوگردی که استعمال می نمایند، خطرناکتر از سابق شده اند.» سر آنتونی شرلی را در سال 1608 م . شاه عباس به عنوان سفیر برای اتحاد نظامی اروپاییان ضد ترکان به انگلستان فرستاد ولی او موفق نشد و قروضی پیدا کرد و وارد توطئه هایی شد و به هزینه ٔ امپراطور رودلف دوم به مراکش رفت و به منظور اینکه عربان را ضد ترکان برانگیزد (1606-1605) در سال 1609 دوره ٔ فیلیپ پادشاه اسپانیا ژنرال قشون بحرالروم (مدیترانه ) گردید. (فرهنگ فارسی معین ).


شرلی . [ ش ِ ] (اِخ ) یا سرتامس شرلی . نبیره ٔ رالف شرلی . (متولد 1542 م . - متوفای 1612 م .) کلانتر سری و سسکس (1578 م .) و خزانه دار قشون انگلیس در هلند. سه فرزند او ماجراجو و جهانگیر بودند. بنام سرتامس شرلی ، سرآنتونی ، و روبرت . (فرهنگ فارسی معین ).


شرلی . [ ش ِ ] (اِخ ) یا سرتامس شرلی . پسر سرتامس شرلی ، (متولد 1564 م . متوفای 1630 م .) در هلند و ایرلندبه خدمت مشغول شد. سفری به لونت کرد (1598 - 1603 م .) توسط ترکان اسیر شد (1603 م .) و دو سال محبوس ماند. (فرهنگ فارسی معین ).


شرلی . [ ش ِ] (اِخ ) نام خانواده ای انگلیسی در ویستون ، سسکس . مؤسس این خانواده رالف شرلی که کلانتر سری و سسکس بود. (فرهنگ فارسی معین ).


دانشنامه عمومی

شرلی (رمان). «شرلی» (انگلیسی: Shirley) رمانی از شارلوت برونته است که در سال ۱۸۴۹ میلادی آن را منتشر کرد. این رمان در واقع دومین اثر نثر اوست که پس از جین ایر آن را منتشر ساخت. این رمان راوی افسردگی و یاس صنعتی سال های ۱۸۱۱–۱۸۱۲ اروپا است که از تبعات آن می توان به جنگ های ناپلئونی به ویژه جنگ سال ۱۸۱۲ اشاره کرد. طرح و بازگویش این رمان در روستای واقع در یورک شر رخ می دهد.
این رمان بگونه ای بازگو کننده شرایط نهان و پشت پرده جنبش لادیسم است، جنبشی که در آن کارگران به مخالفت با صنعتی شدن کارخانجات نساجی و بالطبع مبارزه با آن پرداختند.
شارلوت برونته در شرایط روحی سخت و مشکل کار نوشتن این رمان را به پایان رساند، زیرا که در طول یک سال گذشته دو خواهر (امیلی ، آن) و برادرش براندول را به دلیل بیماری از دست داده بود.


کلمات دیگر: