کلمه جو
صفحه اصلی

چهل دختران

فرهنگ فارسی

نام مقبر. بشهر قزوین

لغت نامه دهخدا

چهل دختران. [ چ ِ هَِ دُ ت َ ] ( اِخ ) نام مقبره ای به شهر قزوین. در طرف شرقی آغاز خیابان سپه قزوین از شمال اول دونبشی که روبروی دبیرستان شاپوراست ( مدرسه امید سابق ) اکنون دکانی ساخته اند که درآنجا آجرهای سیمانی تهیه میکنند. تا چهل سال پیش آنجا زیرزمین مانندی بود که مقبره بود و آنجا را چهل تن یا چهل دختران میگفتند. درباره آن روایات مختلف شده است. برخی میگویند کودکان دربار صفوی که پیش از رسیدن بسن بلوغ میمردند در آنجا دفن میشدند. بعضی دیگر را عقیده بر این است که آنجا مدفن مردان و زنان و کودکان خاندان صفویه است که به امر شاه اسماعیل دوم کشته شده اند. در هر حال آنجا مقبره و جایگاه دفن خصوصی بوده و گمان میرود یکی از روایاتی که معروف است مقرون بحقیقت باشد زیرا میگویند یک راه زیرزمینی هم آنجا را به حیات عالی قاپی اتصال میداده است و اکنون هم آن معبر و نقب وجود دارد. ( از مینودر صص 673 - 674 ).

چهل دختران. [ چ ِ هَِ دُ ت َ ] ( اِخ ) نام یکی از پنج دروازه شهر استرآباد به جنوب شهر. ( ترجمه مازندران و استرآباد تألیف رابینو ص 104 ).

چهل دختران. [ چ ِ هَِ دُ ت َ ] ( اِخ ) نام کوهی که در شمال شرقی شهر شیراز است. رجوع به چهل مقام شود.

چهل دختران. [ چ ِ هَِ دُ ت َ ] ( اِخ ) نام مزاری بوده است به سرخس : به طرف مزار چهل دختران میرفتند. ( انیس الطالبین نسخه خطی کتابخانه مؤلف ص 218 ).

چهل دختران.[ چ ِ هَِ دُ ت َ ] ( اِخ ) نام چند موضع است در ایران.و وجه تسمیه آن است که به پندار عامه چهل دختر از دست کفار در آنجا غایب شده اند. ( از یادداشت مؤلف ).

چهل دختران . [ چ ِ هَِ دُ ت َ ] (اِخ ) نام مقبره ای به شهر قزوین . در طرف شرقی آغاز خیابان سپه قزوین از شمال اول دونبشی که روبروی دبیرستان شاپوراست (مدرسه ٔ امید سابق ) اکنون دکانی ساخته اند که درآنجا آجرهای سیمانی تهیه میکنند. تا چهل سال پیش آنجا زیرزمین مانندی بود که مقبره بود و آنجا را چهل تن یا چهل دختران میگفتند. درباره ٔ آن روایات مختلف شده است . برخی میگویند کودکان دربار صفوی که پیش از رسیدن بسن بلوغ میمردند در آنجا دفن میشدند. بعضی دیگر را عقیده بر این است که آنجا مدفن مردان و زنان و کودکان خاندان صفویه است که به امر شاه اسماعیل دوم کشته شده اند. در هر حال آنجا مقبره و جایگاه دفن خصوصی بوده و گمان میرود یکی از روایاتی که معروف است مقرون بحقیقت باشد زیرا میگویند یک راه زیرزمینی هم آنجا را به حیات عالی قاپی اتصال میداده است و اکنون هم آن معبر و نقب وجود دارد. (از مینودر صص 673 - 674).


چهل دختران . [ چ ِ هَِ دُ ت َ ] (اِخ ) نام کوهی که در شمال شرقی شهر شیراز است . رجوع به چهل مقام شود.


چهل دختران . [ چ ِ هَِ دُ ت َ ] (اِخ ) نام مزاری بوده است به سرخس : به طرف مزار چهل دختران میرفتند. (انیس الطالبین نسخه ٔ خطی کتابخانه ٔ مؤلف ص 218).


چهل دختران . [ چ ِ هَِ دُ ت َ ] (اِخ ) نام یکی از پنج دروازه ٔ شهر استرآباد به جنوب شهر. (ترجمه ٔ مازندران و استرآباد تألیف رابینو ص 104).


چهل دختران .[ چ ِ هَِ دُ ت َ ] (اِخ ) نام چند موضع است در ایران .و وجه تسمیه آن است که به پندار عامه چهل دختر از دست کفار در آنجا غایب شده اند. (از یادداشت مؤلف ).


دانشنامه عمومی

چهل دختران ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:
چهل دختران (اسفراین)
چهل دختران (بویراحمد)

نام کوهی است در ولایت ارزگان افغانستان که پس از حادثۀ چهل دختران به این نام شهرت یافت: هنگامی که چرخی (فرمانده سپاه عبدالرحمان خان) مردم هزارۀ ارزگان را قتل عام کرد، تنها چهل دختر باقی ماندند که به طرف کوه ششپر حرکت کردند. مأموران دختران را تا نزدیکی پرتگاه تعقیب کردند و برای مقاصد فاسد خویش به آنها نزدیک شدند. دختران هزاره به پیشنهاد دختر دلیری به نام شیرین دستان همدیگر را گرفتند و از پرتگاه به پایین بال گشودند. سربازان امیر عبدالرحمان با حیرت تماشا می کردند و می لرزیدند. می گویند چرخی فرمانده سپاه امیر تا آخر عمر هر شب آن صحنه را در خواب می دید و بیدار می شد، توبه می کرد و سر به دیوار می کوفت و چنان دیوانگان به صحراها می دوید. || نام کوهی در غرب کابل که به زیارت چهل دختران مشهور است.


پیشنهاد کاربران

چهل دختران : ۱. نام برجی قدیمی در محله خوابجون اصفهان که اکنون وجود ندارد. ۲. نام مناره ای منفرد آجری از قرن ششم هجری در محله جوباره اصفهان.

چهل دختران ( اصفهان ) : ۱. برج چهل دختران در محله خوابجان اصفهان که تا اوایل قرن ۱۴ ه. ش. وجود داشت و اکنون کوی چهل دختران در محله خوابجان اصفهان بازمانده از آن اثر تاریخی است. ۲ . مناره چهل دختران در محله جوباره اصفهان با حدود ۴۰ متر ارتفاع با کتیبه و تزئینات آجری زیبا متعلق به دوره سلجوقی . ۳. مقبره چهل دختران در محله بافجان اصفهان که اکنون از بین رفته است و نزدیک امامزاده شاهزیدقرار داشته است .


کلمات دیگر: