کلمه جو
صفحه اصلی

فم الحوت

فارسی به انگلیسی

fomalhaut

فرهنگ فارسی

نام ستاره ایست در دهان صورت فلکی ماهی یا حوت .

لغت نامه دهخدا

فم الحوت. [ ف َ مُل ْ ] ( اِخ ) نام ستاره ای است در دهان صورت فلکی ماهی یا حوت. ( یادداشت مؤلف ) :
وز فم الحوت نهادی دندان
بر سر ترکش ترکان اسد.
خاقانی.

دانشنامه عمومی

مختصات: ۲۲h ۵۷m ۳۹٫۱s٬ −۲۹° ۳۷′ ۲۰″
فُم الحوت یا دهان ماهی، (آلفا ماهی جنوب، α PsA) ستاره جوان و درخشانی در فاصله ۲۵ سال نوری و در صورت فلکی ماهی جنوب است. نام فم الحوت از عربی گرفته شده و به معنی «دهان ماهی» است.با تلسکوپ فضایی هابل، حلقه ای از غبار در اطراف فم الحوت دیده شده که با نور آن روشن شده است.
ستاره فم الحوت برای ستاره شناسان عرض های بالایی کره زمین چندان شناخته شده نیست زیرا مدت رخ نمایی آن در نیم کره شمالی کوتاه است.در مدت رخ نمایی، ستاره درخشان دیگری در آسمان جنوبی وجود ندارد، از این رو شناسایی این ستاره در آسمان دشوار نیست.
طیف آن از نوع A3 V و قدر آن ۲/۱ است. فم الحوت تنها ستاره قدر اول در این قسمت از آسمان می باشد، و این نیز پیدا کردنش آن را آسان می سازد. فاصله آن تا ما ۲۲ سال نوری برآورد می گردد، و یکی از ستارگان نزدیک به سامانهٔ خورشیدی به شمار می آید.

دانشنامه آزاد فارسی

فَمُ الحوت
به معنی زبان ماهی (فم الحوت جنوبی؛ ظلیم؛ ضفدع اوّل) ستارۀ آلفا از صورت فلکی حوت جنوبی. ستاره ای سفیدرنگ از قدر۱.۲ در فاصلۀ ۲۵ سال نوری خورشید. در احکام نجوم اهمیتی خاص داشت و آن را حاکم بر نیم کرۀ جنوبی آسمان می دانستند. این ستاره به همراه سه ستارۀ قلب الاسد، قلب العقرب و دبران از ستارگان باشکوهی بوده اند که مورد توجه ایرانیان باستان قرار داشتند.

فرهنگستان زبان و ادب

{Fomalhaut} [نجوم] پرنورترین ستارۀ صورت فلکی حوت جنوبی، از قدر 1/2، که بارزترین ستارۀ افق جنوبی آسمان پاییز است


کلمات دیگر: