کلمه جو
صفحه اصلی

دیوار چین

فرهنگ فارسی

یکی از عجیب ترین و بزرگترین بناهای بشریست .بانی آن (( ششی هوانگ ) ) ( ه.م. ) امپراتور چین است که آنرا برای جلوگیری از حملات قبایل شمالی ساخته . وی برای ساختن این دیوار یا سد همه مردم سالم چین را بکار گماشت و حتی نویسندگان و هنرمندان را بکوه کنی و سنگ تراشی واداشت .از هر سه مرد چینی یک تن ناچار بود در ساختن دیوار شرکت کند . دیوار مذکور از (( چان هائی کوان ) ) آغاز میشود. از این محل کارگران دو دیوار بموازات هم بفاصله ۸ متر با سنگ و آجر ببلندی ۶ متر بنا نهادند و میان آن دو دیوار را بخاک انباشتند و بر روی آن باز از دو جانب بارتفاع ۱/۵ متر دیواری ساختند . بنابرین دیوار مزبور در حدود ۷/۵ متر ارتفاع دارد و قطرش باندازه ایست که ۶ سوار میتوانند پهلو بپهلوی هم از روی آن عبور کنند. ۵٠٠ کیلومتر اول دیوار در مناطق کوهستانی ساخته شده .همینکه قسمتی از دیوار تمام میشد سربازانی در برجهای دیوار میگماشتند هر برج از دیگری ۱۶٠٠ متر فاصله داشت . عده سربازانی را که از این دیوار نگهبانی میکردند ۹٠٠٠٠٠ تن نوشته اند. این دیوار گاه از کوهی بارتفاع ۱۶٠٠ متر بقعر دره ای فرود میاید و از روی رودی خروشان میگذرد. ساختمان دیوار چین تقریبا ۱۸سال طول کشیده .

دانشنامه عمومی

دیوار چین می تواند موارد زیر باشد:
دیوار چین، دیواری تاریخی و بسیاری طولانی در چین
دیوار چین (نمایش)، نمایش نامه ای نوشتهٔ ماکس فریش
دیوار چین (نمایش نامه ). دیوار چین نمایش نامه ای نوشتهٔ ماکس فریش است که نخستین بار در سال ۱۹۴۶ در زوریخ اجرا شد. در این نمایش شیوهٔ روایی با بیگانه سازی و فاصله گذاری، به همراه عناصر قرون وسطایی مانند صورتک، پانتومیم و رقص به کار برده شده است. این نمایش نامه روایت جشن رقصی در چین به مناسبت ساخت دیوار چین است که مهمان هایی از دوره های تاریخی گوناگون در آن شرکت دارند، ولی در واقع دربارهٔ روابط قدرت نوشته شده است.
شخصیتی به نام «امروزی» که بعداً به «روشنفکر» تغییر نام پیدا کرد، در موقعیتی فرا واقعی به چین باستان رفته و در جشن بالماسکه و رقص امپراتور چین، هوآنگ تی یا چین شی هوان، امپراتوری که دستور ساخت دیوار چین را داد، شرکت کرده و با مهمانان به بحث می پردازد. ناپلئون بناپارت، دون ژوان، کریستوف کلمب، فیلیپ پادشاه دیکتاتور اسپانیا و بارتوس حکیم یونانی از مهمانان جشن هستند. شخصیت «روشنفکر امروزی» در برابر دیکتاتوری و زور ناتوان است اما تنها کسی است که در برابر ظلم و ستم سکوت نمی کند و جسورانه از آنان انتقاد می کند. هدف ماکس فریش نمایاندن چهرهٔ زشت و یاس آور حقیقت بدون آراستن آن است.
عزت اله انتظامی دربارهٔ این نمایش گفته است: «مهمترین ویژگی این اثر پیام اثر بود که بسیار واضح روزگاری که ما در آن زندگی می کنیم را به نمایش درآورد و چالش های میان روشنفکران و حکومت ها را به نمایش گذاشت و من به نوبه خود بسیار از تفکر حاضر در اثر و شیوه اجرایش لذت بردم.» او همچنین ساختار نمایش را ستوده و دربارهٔ بازی رضا فیاضی و بیژن امکانیان در این نمایش گفت «توانسته اند ظرفیت های شخیت های نمایش را شناسایی کنند و به اجرا در آورند.» عظیم موسوی معتقد است بلاتکلیفی شیوهٔ نمایش ایرانی و نمایشنامهٔ ماکس فریش، باعث تنش هایی در کارگردانی شده است.

دیوار چین (نمایش نامه). دیوار چین نمایش نامه ای نوشتهٔ ماکس فریش است که نخستین بار در سال ۱۹۴۶ در زوریخ اجرا شد. در این نمایش شیوهٔ روایی با بیگانه سازی و فاصله گذاری، به همراه عناصر قرون وسطایی مانند صورتک، پانتومیم و رقص به کار برده شده است. این نمایش نامه روایت جشن رقصی در چین به مناسبت ساخت دیوار چین است که مهمان هایی از دوره های تاریخی گوناگون در آن شرکت دارند، ولی در واقع دربارهٔ روابط قدرت نوشته شده است.
شخصیتی به نام «امروزی» که بعداً به «روشنفکر» تغییر نام پیدا کرد، در موقعیتی فرا واقعی به چین باستان رفته و در جشن بالماسکه و رقص امپراتور چین، هوآنگ تی یا چین شی هوان، امپراتوری که دستور ساخت دیوار چین را داد، شرکت کرده و با مهمانان به بحث می پردازد. ناپلئون بناپارت، دون ژوان، کریستوف کلمب، فیلیپ پادشاه دیکتاتور اسپانیا و بارتوس حکیم یونانی از مهمانان جشن هستند.شخصیت «روشنفکر امروزی» در برابر دیکتاتوری و زور ناتوان است اما تنها کسی است که در برابر ظلم و ستم سکوت نمی کند و جسورانه از آنان انتقاد می کند. هدف ماکس فریش نمایاندن چهرهٔ زشت و یاس آور حقیقت بدون آراستن آن است.خطای یادکرد: برچسب <ref> غیرمجاز؛ نام های غیرمجاز یا بیش از اندازه ().
عزت اله انتظامی دربارهٔ این نمایش گفته است: «مهمترین ویژگی این اثر پیام اثر بود که بسیار واضح روزگاری که ما در آن زندگی می کنیم را به نمایش درآورد و چالش های میان روشنفکران و حکومت ها را به نمایش گذاشت و من به نوبه خود بسیار از تفکر حاضر در اثر و شیوه اجرایش لذت بردم.» او همچنین ساختار نمایش را ستوده و دربارهٔ بازی رضا فیاضی و بیژن امکانیان در این نمایش گفت «توانسته اند ظرفیت های شخیت های نمایش را شناسایی کنند و به اجرا در آورند.»عظیم موسوی معتقد است بلاتکلیفی شیوهٔ نمایش ایرانی و نمایشنامهٔ ماکس فریش، باعث تنش هایی در کارگردانی شده است.

دیوار چین طولانی ترین و بزرگترین سازه مهندسی تدافعی نظامی از لحاظ زمان ساخت در جهان است. این دیوار در نقشه جغرافیایی چین ۷۰۰۰ کیلومتر امتداد یافته است. این اثر در سال ۱۹۸۷ در فهرست میراث جهانی ثبت شد. تاریخ ساخت دیوار چین به قرن پنجم تا هشتم قبل از میلاد باز می گردد. حکومت وقت چین برای جلوگیری از حملات ملیت های شمالی، برجهای آتش برای خبر رسانی و یا قلعه های مرزی برای حصول اطلاعات دشمن را در ارتباط با دیوار و بر روی آن ایجاد کرد. در دوره حکمرانی سلسله های بهار و پاییز و کشورهای جنگجو، میان دوک ها جنگ بر پا شد و کشورها با استفاده از کوه های مرزی به ساخت دیوار پرداختند تا سال ۲۲۱ قبل از میلاد، امپراتور چین شی هوان پس از به وحدت رساندن چین، دیوارهای دوک ها را به هم متصل کرد که به صورت دیوار بزرگ در مرزهای شمالی بر روی کوه ها در آمد. او می خواست با این کار از حملات دشمن به مراتع شمالی جلوگیری کند. در این زمان طول دیوار چین به ۵۰۰۰ کیلومتر می رسید. در سلسله خان پس از سلسله چین طول دیوار به ۱۰ هزار کیلومتر رسید. در تاریخ دو هزار و اندی ساله چین، حکمرانان دوران مختلف به ساخت دیوار چین پرداختند. تا اینکه طول دیوار به ۵۰ هزار کیلومتر رسید. این میزان معادل گردش به دور کره زمین است.


دانشنامه آزاد فارسی

دیوار چین (Beim Bau der chinesischen Mauer)
مجموعۀ داستان های کوتاهِ اغلب ناتمامِ فرانتس کافکا، به زبان آلمانی، منتشرشده پس از درگذشت نویسنده، در ۱۹۳۱. شماری از بهترین داستان های کافکا، ازجمله داستان وهم آلود «شرح یک نبرد» و «کاوش های یک سگ» در این دفتر گرد آمده است. داستان «دیوار چین»، که عنوان آن بر کتاب نهاده شده است، تصویری از امپراتور چین ترسیم می کند که از ترس اقوام مهاجم فرمان به ساخت دیواری حائل می دهد. سربازان فرمان می برند، بی آن که فرمانده اصلی، امپراتور، را ببینند. امپراتور نیز خود روحی اسیر است. طرفه آن که به تلقین کافکا، انسان را یارای راهبری انسان نیست. همه در وضعیتی معلق اسیریم و بیمِ آتشی مهیب آینده مان را تهدید می کند. دیوار چین متافیزیک منفی کافکا را به عیان ترین صورت ممکن نشان می دهد.


کلمات دیگر: