کلمه جو
صفحه اصلی

اوستایی

فرهنگ فارسی

۱ - زبان اوستایی . یکی از قدیمترین زبانهای ایرانی که در مشرق و شمال شرقی ایران رواج داشته و [ اوستا ] کتاب مقدس ایرانیان بدان زبان نوشته شده و آن با سنسکریت و پارسی باستان قرابت دارد . ۲ - خط اوستایی . یا دین دبیری یا دین دبیره یا دین دفیره ( معرب ) خطی است ماخوذ از خط پهلوی که در دوره ساسانی برای تحریر متون مقدس زردشتی وضع کردند . بدین معنی که مانند الفبای یونانی حروف مصوت را داخل الفبا کردند . زمان اختراع این خط را باختلاف بین قرن ۴ تا ۶ م . می دانند .
(صفت ) منسوب به اوستا. یا زبان اوستایی

منسوب به اوستا از زبانهای هند و اروپائی ایران که اوستا کتاب مقدس زرتشتیان بان نوشته شده .

لغت نامه دهخدا

اوستائی. [ اَ وِ ]( اِخ ) منسوب به اوستا ( زبان... ). از زبانهای هندواروپائی ایران که اوستا کتاب مقدس زرتشتیان به آن نوشته شده. اوستایی به احتمال قوی از زبانهای نواحی شرقی ایران بوده و در آن دو لهجه قدیم ( گاثی ) و جدید میتوان تشخیص داد. تاریخ متروک شدن زبان اوستایی بدرستی دانسته نیست. کهن ترین قسمت اوستا ( سرودهای زردشت ) محتملاً میان قرون 10 و 6 ق. م. تنظیم شده ولی قسمت عمده آن که جدیدتر است متعلق بدوره هخامنشی است. اوستا که تنها اثر این زبان است بخطی که در اواخر دوره ساسانی برای نوشتن اوستا از روی خط پهلوی تنظیم شده ، نوشته شده. تحقیق زبان اوستایی با توسعه زبان شناسی تطبیقی پیشرفت بسیار کرده اما هنوز فهم همه نکات اوستا به آسانی ممکن نیست. ( دایرةالمعارف فارسی ).

پیشنهاد کاربران

توصیه میکنم از طریق معرفی گاتها آیین زرتشت رو بیشتر معرفی کنین

به زبان اوستایی

کهن پارسی

زبان کهن فارسی که از شاخه های هندی اروپایی با توجه به گفته ی پروفسور راجر د. وودِرد با قدمتی سه هزار ساله شباهت زیادی به زبان سانسکریت دارد. البته قدمت آن بیشتر هم می باشد. از زبان های شرقی ایران است.
مصوت ها و صامت های آن روی هم رفته 53 عدد می باشند که بیشتر آواها را در بر می گیرند.
بعضی از آواهایی که خیلی ها آنها را در نظر نمی گیرند شامل: θ ( ث ) ، � ( ذ ) ، tʃ ( چ ) ، ɣ ( غ ) می باشد.
ساختار یک جمله در زبان اوستایی:
aete zi vaco ahuro mazda framraot zaraθushtrai:
اهورا مزدا به زردشت این سخنان را فرمود.
framraot: به معنی ( فرمود ) می باشد. ریشه کلمه ی فرمود از این واژه اوستایی می آید.
vaco: به معنی سخنان، کلمات
zi: جزء تأکیدی جمله.
aete: به معنای این ها.
حفظ این زبان و زبان کهن پهلوی یکی از ارزشمندترین کارهایی است که هر ایرانی می بایست انجام بدهد.


کلمات دیگر: