کلمه جو
صفحه اصلی

رادیو کردی کرمانشاه

دانشنامه عمومی

رادیو کردی کرمانشاه (به کردی: ڕادیۆی کوردیی کرماشان)، یک شبکهٔ رادیویی موج کوتاه و نخستین رادیوی کردی زبان موج کوتاه بود که در سال ۱۳۳۹ در شهر کرمانشاه به راه افتاد. این رادیو تا شهریور ۱۳۷۵ به پخش برنامه های خود به زبان کردی ادامه داد.
رادیو کردی تهران
رادیو کردی سنندج
رادیو کردی بغداد
رادیو کردی تهران در ۴ آذر ۱۳۲۵ در شهر تهران در شرایط حساس سیاسی ناشی از اعلام جمهوری آزاد کردستان در شهر مهاباد از سوی حکومت محمدرضا پهلوی افتتاح شد. برنامه های این رادیو در ابتدا تنها به کردی سورانی بود، اما از سال ۱۳۳۵ پخش برنامه به کردی کرمانجی نیز آغاز شد. این رادیو در سال ۱۳۳۹ به شهر کرمانشاه منتقل شده و رادیو کردی کرمانشاه نام گرفت. کادر تولیدکنندهٔ برنامه ها نیز ۲ سال بعد، از سال ۱۳۴۱ به کرمانشاه منتقل شده و در این شهر ساکن شدند. فرستنده های این رادیو در کرمانشاه و قصر شیرین قرار داشتند و رادیو کم کم مخاطبان بسیاری در میان کردهای هر چهار کشور به دست آورد.
رادیو کردی کرمانشاه، در سال ۱۳۳۹ خورشیدی در ساختمانی در خیابان شاهبختی (معلم کنونی) در شهر کرمانشاه که امروزه با نام خانهٔ خدیوی در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است، آغاز به کار کرد. پخش برنامه های رادیو کردی کرمانشاه به مانند رادیوی فارسی کرمانشاه از آغاز از یک فرستندهٔ بی سیم یک کیلو واتی متعلّق به ارتش صورت می گرفت. از سال ۱۳۵۳ با افتتاح ساختمان جدید رادیو و تلویزیون کرمانشاه در میدان نفت این شهر، مکان رادیو نیز به ساختمان جدید منتقل شد.
این رادیو به مدت ۳۶ سال بدون وقفه به فعالیت پرداخت و در اوج فعالیتش با مدیریت مظهر خالقی روزی ۱۲ ساعت برنامه پخش می کرد. از سال ۱۳۵۹، رادیو کردی برون مرزی تهران شروع به کار کرد که سبب انتقال مجدد فعالیت های رادیو کردی به تهران گردید. در این دوره برنامه های کردی برای مخاطبان کرد خارج از ایران تهیه می شد. آغاز به کار این رادیو سبب شد تا از سال ۱۳۶۲، رادیو کرمانشاه عملاً به حالت نیمه تعطیل دربیاید. روند کاهش تدریجی تولید و پخش برنامه به زبان کردی در رادیو کردی کرمانشاه تا شهریور سال ۱۳۷۵ طول کشید و نهایتاً رادیو کردی کرمانشاه برای همیشه تعطیل شد.


کلمات دیگر: