کلمه جو
صفحه اصلی

رادیو ایران

فرهنگ فارسی

(سازمان )روز ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۱۹ ه.ش. نیروی دستگاه نخستین فرستنده رادیویی که فقط با موج متوسط کار میکرد ۲ کیلو وات بود و در تمام مدت در شبانه روز فقط ۵ ساعت برنامه برای مردم تهران و شهرستانهای مرکزی زیر نظر اداره پرورش افکار وزارت فرهنگ پخش میکرد. در اواخر سال ۱۳۱۹ ادراه کل انتشارات و تبلیغات تاسیس شد و اداره رادیورا زیر نظر گرفت ( که بعدها بنام اداره کل انتشارات و رادیو نامیده شد ) . در آغاز برنامه های رادیو از یک استودیو که در جاده قدیم شمیران بود اجرامیشد. در سال ۱۳۲۷ یک استودیو کوچک در میدان ارک ساخته شده و بعضی اوقات اخبار ازین استودیو پخش میگردد . در سال ۱۳۳٠ دو استودیو مذکور ساخته شد. در سال ۱۳۳۲استودیو شماره ۱ با موج متوسط ۲۴٠ متر بکار افتاد. تاسال ۱۳۳۴ رادیو ایران با یک فرستنده موج متوسط دو کیلو واتی و موج کوتاه ۳٠ کیلو واتی مشغول کار بود و در بعض مواقع از موج کوتاه ۲٠ کیلو واتی دیگر استفاده میکرد .در سال ۱۳۳۵ دستگاه دو کیلو واتی رادیو تهران به پنجاه کیلو وات در سال ۱۳۳۶ به صد کیلو وات تبدیل گردید.درین سال ایستگاه صد کیلوواتی رادیو تهران بنام ((رادیو ایران ) ) خوانده شد و فرستنده قدیمی برنامه های جداگانه ای بنام ((رادیو تهران ) ) پخش کرد.در حال حاضر رادیو ایران دارای یک دستگاه فرستنده صد کیلو واتی موج متوسط یک فرستنده صد کیلو واتی موج کوتاه ویک فرستنده بیست کیلو واتی موج کوتاه میباشد. سه فرستنده صد کیلو واتی موج کوتاه دیگر نیز خریداری شده است . در قسمت شمالی اداره رادیو بناهایی تازه ای بمساحت ۷۵٠ متر مربع شاخته شده شامل یک استودیو بزرگ و سه استودیو معمولی که در روز ۴اردیبهشت ۱۳۳۸بدست محمد رضاشاه پهلوی افتتاح شد .در سال ۱۳۳۹یک استودیو بزرگ دیگر با تجهیزات لازم و چند استودیو معمولی ساخته شد که در روز ۴ اردیبهشت ۱۳۴٠بدست فرح پهلوی گشایش یافت . رادیو ایران اکنون دارای ۱۴ استودیو است که ۲ استودیو بزرگ آن هر یک گنجایش ۱۵٠ تا ۲٠٠ تن تماشاگر دارد و مخصوص اجرای برنامه های موسیقی نمایش مسابقه های متنوع و دیگر برنامه های تفریحی و سرگرم کننده است . رادیو ایران در تمام مدت شبانه روز باجرای برنامه ها مشغول است . سازمان رادیو ایران شامل :ادارت ذیل است : اداره برنامه ها ادراه توسعه و ترویج اداره مهندسی رادیو اداره انتشارات و رادیو استانها اداره اموراداری و کارگزینی سازمان دفتر فنی شامل :ادراه طرحها اداره آمار و برسیها ادراره سنجش و برسی مسایل روانی ادراه روابط عمومی و نظارت بر اجرای طرحها.

دانشنامه عمومی

رادیو ایران قدیمی ترین، مهم ترین و پرشنونده ترین شبکه ی رادیویی کشور ایران است.نبو
در سال ۱۳۰۳ (۱۹۲۴)، در وزارت جنگ مقدمات استفاده از بی سیم فراهم شد. در سال ۱۳۰۵ بی سیم به ایران وارد شد. از سال ۱۳۱۱ مؤسسات بی سیم توسعه پیدا کردند، که در نهایت به ایجاد رادیو منتهی شد. هیئت وزیران، روز ۲ مهر ۱۳۱۳ استفاده از رادیو را تصویب کرد و مقرراتی وضع شد که برای نصب آنتن و استفاده از رادیو اجازهٔ وزارت پست و تلگراف و تلفن لازم بود. در سال ۱۳۱۶ مقدمات ایجاد مرکز رادیو بوسیلهٔ وزارت پست و تلگراف و تلفن فراهم و به دنبال این اقدام در سال ۱۳۱۷ سازمان پرورش افکار تأسیس شد. این سازمان دارای کمیسیون های مطبوعات، کیت کلاسیک، سخنرانی، نمایش های رادیویی و موسیقی بود. در ۴ اردیبهشت ۱۳۱۹ اولین فرستندهٔ رادیویی در ایران در محل بی سیم در جاده قدیم شمیران (وزارت ارتباطات کنونى) افتتاح شد. از سال ۱۳۱۹ رادیو تهران در ۲۴ ساعت فقط ۸ ساعت برنامه اجرا می کرد که شامل اخبار، موسیقی ایرانی، و گفتارهای مذهبی، فرهنگی، جغرافیایی و تاریخی بود. در سال ۱۳۲۲ رادیو تهران بخش دیگری به تعداد بخش های قبلی خود افزود و صبح ها نیز برنامهٔ آن سه ساعت افزایش یافت. در سال ۱۳۲۴ برای روزهای تعطیل نیز برنامه هایی مدون پخش می شد.
در آغاز پایه گذاری، رادیو تهران دارای دو فرستنده یکی برای موج متوسط و دیگری برای موج کوتاه بود، برای پخش برنامه های خود از یک استودیو در محل اداره بی سیم استفاده می کرد. در سال ۱۳۲۷ یک فرستنده در اختیار رادیو قرار گرفت و یک استودیوی کوچک در میدان ارگ برای پخش اخبار ساخته شد. در سال ۱۳۳۶ نام «رادیو تهران» به «رادیو ایران» تبدیل و بعدها در جنب رادیو ایران فرستنده دومی به نام رادیو تهران نیز مشغول به کار گردید که در آغاز امر تنها موسیقی از آن پخش می شد.
اداره رادیو در بدو تأسیس به اداره کل انتشارات و تبلیغات به مدیریت دکتر عیسی صدیق، استاد دانشگاه واگذار شد. اهداف و وظایف این اداره عبارت بودند از:


کلمات دیگر: