کلمه جو
صفحه اصلی

بخش رودبار قصران

دانشنامه عمومی

بخش رودبار قصران یکی از بخش های شهرستان شمیرانات در استان تهران ایران است.
بخش رودبار قصران
رودبار در زبان فارسی به معنی ساحل رود است و علت نامگذاری رودبارقصران وجود سرشاخه های اصلی رودخانه جاجرود و امتداد آن در دره های رودبارقصران است. مشابه این نام در سایر دامنه های جنوبی رشته کوه البرز نیز وجود دارد، مانند شهرستان رودبار زیتون (منجیل)، رودبار الموت و غیره. اضافه شدن قصران به رودبار در این ترکیب اسمی از نوع اضافه تخصیصی است یعنی این منطقه رودبار که خود جزوی از اجزای دیگر منطقه بزرگ قصران است برای رفع هر تشابه اسمی با مناطق همنام(رودبار) به صورت رودبارقصران نامگذاری شده است و نباید آن را معادل تمام مساحت منطقه قصران دانست بلکه بخشی بالنسبه کوچک از کل قصران است. قصران که معرب کوهسران است منطقه ای بسیار تاریخی و وسیع بوده که شامل دو بخش درونی یا علیا و بیرونی یا سفلی بوده است که بخش درونی آن شامل لواسانات، رودبارقصران، بومهن، بخش جاجرود، دهستان سیاهرود تهران و بخش هایی از شهرستان کرج مثل آسارا، شهرستانک و دیزین بوده که در گذشته و اکنون نیز در عرف بین مردم بیشتر به لواسانات معروف بوده است چنان که محمدحسن خان صنیع الدوله از بزرگان عصر ناصری و دربار قاجار در خصوص حدود قصران علیا در کتاب مرآت البلدان می نویسد: «قصران علیا همین لواسانات را می گویند که از گردنه قوچک طرف شمال جلگه تهران که شخص سرازیر شد از رودخانه جاجرود عبور نموده سمت شمال این رودخانه اول بلوک لواسانست که بدو لواسان تقسیم شده: لواسان بزرگ و لواسان کوچک و این لواسانات را حالا هم قصران علیا می گویند.». بنابراین رودبار ِقصران، لواسان کوچک ِ قصران، لواسان بزرگ ِ قصران، سیاهرود ِ قصران و شمیران ِ قصران و غیره از اجزای قصران محسوب میگردند و اینکه گاهی رودبارقصران را با کل قصران اشتباه می گیرند ناشی از عدم اطلاع از تاریخ و جغرافیای قصران است. بخش بیرونی قصران شهر تهران (بجز شهرری یعنی تا سرحد دروازه غار با ری)، شهر شمیران، کن و سلوقان را شامل می شد. تهران (طهران) قبل از پایتخت شدن و قبل از رونق گرفتن یعنی پیش از حمله مغولان که منجر به ویرانی شهر ری و مهاجرت بازماندگان آن به تهران شد یکی از روستاهای کم اهمیت قصران بیرونی به حساب می آمده است.
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت بخش رودبار قصران شهرستان شمیرانات در سال ۱۳۹۵ برابر با ۱۷٬۴۱۹ نفر بوده است. در این آمار جمعیت شهر تجریش حساب نشده است. جمعیت تجریش به عنوان بخشی از جمعیت تهران شمارش شده است.
چشمه ابک در شمال شرقی میگون - چشمه اهنگرک بالا در آهنگر میگون - چشمه اهنگرک پائین در اهنگرک میگون - چشمه الرگنو (هلرگنو الرگ دره محله جیرود شهر شمشک - چشمه امام زاده جعفر در لالون - چشمه امبارنو در محله دربندسر شهر شمشک - چشمه باغ بالا در میگون - چشمه بره چر در محله دربندسر شهر شمشک - چشمه بلمنو در روستای گرمابدر - چشمه به زر گرلش در روستای گرمابدر - چشمه پاچرکا در اوشان - چشمه پس بند در میگون - چشمه تودله در روستای جیرود - چشمه تونل دولتی مالدار در محله دربندسر شهر شمشک - چشمه تونل یک در محله دربندسر شهر شمشک - چشمه جورا در روستای کلوگان - چشمه جوزدار گنتون در میگون - چشمه چال آقا در روستای لالون - چشمه چهارزنجیری در روستای لالون - چشمه خاتون بارگاه روستای گرمابدر -چشمه خربزدره در شمال میگون - چشمه خونی یک در روستای ابنیک - چشمه دره توچال در روستای اهار -


کلمات دیگر: