کلمه جو
صفحه اصلی

اهن ربا

فارسی به انگلیسی

magnet, loadstone

فارسی به عربی

مغناطیس

مترادف و متضاد

loadstone (اسم)
اهن ربا، چیز جذاب، سنگ آهن کش، اکسید طبیعی اهن، مغناطیس

lodestone (اسم)
اهن ربا

magnet (اسم)
اهن ربا، مغناطیس

فرهنگ فارسی

( آهن ربا ) ( اسم ) ۱ - هر جسمی که آهن فولاد و نیکل را بطرف خود جذب کند مغناطیسی . یا آهن ربای القایی . جسمی که در اثر مجاورت با آهن ربا خاصیت آهن ربایی پیدا کند . یا آهن ربای الکتریکی میله ای آهنی که سیم روپوش داری را چندین بار دور آن پیچیده باشند ( اگر دو سر آنرا در جهت مخالف بپیچند نیروی ربایش آن بیشتر گردد ) و همینکه جریان برق را از سیم روپوش دار عبور دهند میل. آهن خاصیت آهن ربایی پیدا میکند و با قطع جریان الکتریسیته دوباره این خاصیت را از دست میدهد . یا آهن ربای برقی . یا آهن ربای طبیعی . اکسید مغناطیسی آهن است که در طبیعت ایجاد میشود . یا آهن ربای مصنوعی . جسمی است آهن یا فولادی که بوسیل. مالش دادن باهن ربای طبیعی یا آهن ربای مصنوعی دیگر یا بوسیله جریان برق خاصیت آهن ربایی پیدا کند . ۲ - ( خاتمسازی ) آلتی است چهار پهلو که کمر آن خمیده و دو سر آن با هم موازی و هم سطحند و در خاتمسازی از آن استفاده شود .

فرهنگ معین

( آهن ربا ) ( ~. رُ ) (اِفا. اِمر. ) ۱ - هر جسمی که آهن ، فولاد، و نیکل را به طرف خود جذب کند. ، ~ی القایی جسمی که در اثر مجاورت با آهن ربا خاصیت آهن ربایی پیدا کند. ،~ی الکتریکی (برقی ) میلة آهنی که سیم روپوش داری را چندین بار دور آن پیچیده باشند و همین که جریان ب

لغت نامه دهخدا

( آهن ربا ) آهن ربا. [ هََ رُ ] ( نف مرکب ، اِ مرکب ) سنگی است که بطبع آهن و فولاد را بخود کشد و جذب کند. آهن کش. مغناطیس. مغنطیس. مغنیاطیس. حجر مغناطیسی. و آن بر دو گونه است ، طبیعی که اکسیدآهن مغناطیسی است ، و مصنوعی که از قرار دادن آهن یا فولاد در معرض جریان الکتریک به دست آید. فولاد خاصیت مغناطیسی دائمی پیدا میکند و آهن خالص موقتاً دارای این خاصیت میگردد. آهن ربا دارای دو قطب است ، شمالی و جنوبی و برای ساختن قطب نما ونیز معالجات طبی بکار است. و در کتب قدیمه گویند که چون آهن ربا را به آب سیر و خیوی روزه دار و خون گوسفند ماده آلایند، خاصیت جذب آن باطل گردد :
که گر سیر بر سنگ آهن ربای
بمالی نیاهنجد آهن ز جای.
اسدی.

فرهنگ عمید

( آهن ربا ) جسمی که آهن و بعضی فلزات را به سوی خود جذب کند.
* آهن ربای الکتریکی: قطعۀ آهن یا فولادی که به سبب عبور الکتریسیته، خاصیت مغناطیسی پیدا می کند.

دانشنامه عمومی

آهنربا. آهنربا (به انگلیسی Magnet) جسمی است که میدان مغناطیسی ایجاد می کند و برخی فلزات مانند آهن را به خود جذب می کند. هر آهنربا دو ناحیهٔ متمایز به نام «قطب» دارد که در آن ها شدت میدان مغناطیسی آهنربا بیشتر از سایر نقاط آن است. یکی از قطب ها را «قطب شمال» (یا «قطب شمال یاب») و دیگری را «قطب جنوب» (یا «قطب جنوب یاب») می نامند. دو قطب هم نام یکدیگر را دفع و دو قطب ناهم نام یکدیگر را جذب می کنند. آهنرباها به دو دستهٔ اصلی تقسیم می شوند: «آهنرباهای الکتریکی» که برای ایجاد میدان مغناطیسی به جریان الکتریکی خارجی نیاز دارند و «آهنرباهای دائمی» که برای ایجاد میدان مغناطیسی به توان خارجی نیاز ندارند. منظور از آهنربا در اینجا آهنربای دائمی است. برای ساختن آهنربای دائمی، برخی مواد مانند آهن، نیکل و کبالت را در معرض میدان های مغناطیسی قرار می دهند تا خاصیت مغناطیسی پیدا کنند. آهنرباهای دائمی دو ویژگی دارند که در کاربردهای آن ها نقشی اساسی دارند:
پسماند: وقتی که ماده ای در یک میدان مغناطیسی خارجی قرار می گیرد تا به آهنربا تبدیل شود، پس از حذف میدان خارجی، مقداری از مغناطش خود را حفظ می کند. به این مغناطش باقیمانده در ماده، «پسماند» یا «پسماند مغناطیسی» گفته می شود. هرچه پسماند بزرگتر باشد آهنربا قوی تر است.
وادارندگی: برای از بین بردن خاصیت مغناطیسی یک آهنربا، باید آن را در معرض میدانی مغناطیسی با جهت مخالف قرار داد. میدان مغناطیسی لازم برای این کار را «وادارندگی» می نامند. هرچه وادارندگی بزرگتر باشد آهنربا دائمی تر است.
برای کاربردهای گوناگون آهنرباها، به مقادیر مختلفی از پسماند و وادارندگی نیاز هست.
آهنرباهای دائمی در دنیای امروز کاربردهای وسیعی در موتورهای الکتریکی، ژنراتورهای برق، بلندگوها، میکروفون ها، حافظه های ذخیرهٔ اطلاعات و … دارند.
انسان از قرن ها پیش از میلاد مسیح آهنربای طبیعی را می شناخته است. آهنربای طبیعی یک از اکسیدهای آهن (Fe3O4) به نام مگنتیت (Magnetite) است که در برخی معدن های آهن یافت می شود. در دوران باستان این کانی در منطقه ای به نام «مگنزیا» (Magnesia) استخراج می شده و کلمهٔ مگنت به معنی آهنربا از نام همین منطقه گرفته شده است. در بعضی منابع آمده که مگنزیا منطقه ای در استان تسالی در یونان است و در در بعضی دیگر آن را واقع در آسیای صغیر در استان مانیسا در ترکیهٔ کنونی دانسته اند. یونانیان دست کم از ۶۰۰ سال پیش از میلاد مسیح که تالس ملطی در نوشته هایش به این کانی اشاره کرده آن را می شناخته اند. نخستین کاربرد آهنربا استفاده از آن در قطب نما بود. چینی ها از حدود قرن دهم و اروپاییان از حدود قرن دوازدهم میلادی از قطب نما استفاده می کرده اند. این کانی را بعدها «سنگ لودستون» (Lodestone) نامیدند که به معنای «سنگ راهنما» است و اشاره به استفاده از آن در قطب نما برای جهت یابی دارد. در آن دوران انسان هیچ دانشی از طرز کار قطب نما و خواص مغناطیسی آهنربا نداشت و این مقوله کاملاً با خرافات آمیخته بود. نخستین تلاش ها برای تشخیص خرافات از واقعیت، توسط شخصی به نام «پیتر پِرِگرینوس» (Peter Peregrinus) در قرون وسطی در ایتالیا انجام گرفت. پرگرینوس در خدمت ارتش پادشاه سیسیل بود و ظاهراً در آن جا یک مهندس نظامی بود. او در تحقیقات خود بر روی آهنربا برای نخستین بار از روش مشاهده و آزمایش استفاده کرد. پرگرینوس اولین کسی بود که وجود دو قطب متمایز را در آهنربا کشف کرد و برای اشاره به آن ها واژهٔ «قطب» (polus) را ابداع کرد. وی با استفاده از قطعه های شناور سنگ لودستون آزمایش هایی ساده ترتیب داد و مشاهده کرد که قطعهٔ باریکی از این سنگ همیشه در جهت خاصی قرار می گیرد و دو قطب هم نام یکدیگر را دفع و دو قطب ناهم نام یکدیگر را جذب می کنند و نیز این که با مالیدن آهن به کانی لودستون، خود آهن نیز به آهنربا تبدیل می شود. وی تمام آنچه تا آن زمان دربارهٔ آهنربا شناخته شده بود را به همراه نتیجهٔ تحقیقات مهم اش در رساله ای گردآوری و در ۱۲۶۹ منتشر کرد.

آهنربا (فیلم). «آهنربا» (انگلیسی: The Magnet (film)) یک فیلم است که در سال ۱۹۵۰ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به کی والش و جیمز فاکس اشاره کرد.
۱۹ اکتبر ۱۹۵۰ (۱۹۵۰-10-۱۹) (بریتانیا)
۲۶ فوریه ۱۹۵۱ (۱۹۵۱-02-۲۶) (آمریکا)

دانشنامه آزاد فارسی

آهنربا. آهنرُبا (magnet)
هر جسمی که موقتاً یا دائم از راه القا۱ میدانی مغناطیسی۲ پدید آورد و خاصیت مغناطیسی نشان دهد. چنین جسمی سبب می شود که موادی همچون آهن، کبالت، نیکل، و آلیاژهای آن ها به طرفش کشیده شوند. آهنربا همیشه دارای دو قطب مغناطیسی است که شمال و جنوب نامیده می شوند. در ۱۹۹۷، قدرتمندترین آهنربای جهان را در آزمایشگاه ملی لارنس برکلی۳ کالیفرنیا ساختند. شدت میدانی که این آهنربا پدید می آورد، ۲۵۰هزار برابر قوی تر از میدان مغناطیسی زمین است. برای ساخت این آهنربا از پیچه ای از آلیاژ نیوبیم و قلع استفاده کرده اند.

فرهنگستان زبان و ادب

آهن ربا
{magnet} [فیزیک] قطعه ای از مادۀ فرومغناطیس یا فری مغناطیس که در آن حوزه های مغناطیسی به گونه ای ردیف شده اند که در خارج از آن قطعه، میدان مغناطیسی خالص به وجود می آید

نقل قول ها

آهنربا. آهن رُبا اشیایی هستند که میدان مغناطیسی تولید می کنند.
• نشانه شناسی:حدود ۵۷۸ ق. م بود که طالس، مغناطیس را از راه سنگ آهنربا که ترکیب درخشنده ای از آهن و اکسیژن بود، کشف کرد.»• «آهنربا نماد جاذبه های مغناطیسی مرموز و مقاومت ناپذیر است. آهنربا در ارتباط با آهنک متشکل از خاک مغناطیسی است. انسان نیز چون آهنربا پر است از این خاک مغناطیسی. تمامی جهان از آن اشباع است و نیروی جاذبه و همچنین حرکات اجرام سماوی خود را بدان مدیون است. آهن ربا نماد جاذبهٔ کیهانی، مودت و عرفان است.» -> ژان شوالیه

پیشنهاد کاربران

مگنس

مگنت. . . .

مقنطیس


کلمات دیگر: