کلمه جو
صفحه اصلی

مودت


مترادف مودت : تولا، دوستی، رفاقت، صمیمیت، عشق، عطوفت، محبت، مهر، مهربانی، ود، وداد، ولا، دوستی کردن

فارسی به انگلیسی

cordiality, friendship, amity, camaraderie

cordiality, friendship


amity, camaraderie, cordiality


فارسی به عربی

صداقة

مترادف و متضاد

تولا، دوستی، رفاقت، صمیمیت، عشق، عطوفت، محبت، مهر، مهربانی، ود، وداد، ولا


دوستی کردن


friendship (اسم)
اشنایی، محبت، مودت، رفاقت، خصوصیات، دوستی، تولی، مراوده

amity (اسم)
سازش، مودت، روابط حسنه، حسن تفاهم، رفاقت

۱. تولا، دوستی، رفاقت، صمیمیت، عشق، عطوفت، محبت، مهر، مهربانی، ود، وداد، ولا
۲. دوستی کردن


فرهنگ فارسی

دوستی کردن ، عشق و محبت، دوستی
۱ - ( مصدر ) دوستی کردن . ۲ - ( اسم ) دوستی محبت : [ حریف عهد مودت شکست و من نشکستم خلیل بیخ ارادت برید و من نبریدم . ] ( سعدی . غزلیات . چا . فروغی .۲٠۸ )

فرهنگ معین

(مَ وَ دَّ ) [ ع . مودة ] (مص ل . ) دوستی ، رفاقت .

لغت نامه دهخدا

مودت. [ م َ وَدْ دَ ] ( ع اِمص ) مودة. دوستی و محبت و صداقت و رفاقت و مهربانی و خیرخواهی و نیک اندیشی. ( ناظم الاطباء ). مصادقت. خلت. ود. وداد. مهر. حب. دوستی. مهربانی. ( یادداشت مؤلف ) :
گفتم دلش چه دارد و عقلش چه پرورد
گفتا یکی مودت دین و یکی سنن.
فرخی.
مودت چون به خدمت استوار است
از این بهتر ترا دیگر چه کار است.
ناصرخسرو.
هرکجاکه عقیدت ها به مودت آراسته گشت اگر در مال و جان بایکدیگر مواسات رود... هنوز از وجوب آن قاصر باشد. ( کلیله و دمنه ). برزویه گفت قوی تر رکنی بنابر مودت کتمان اسرار دوستان است. ( کلیله و دمنه ).
حریف ، عهد مودت شکست و من نشکستم
خلیل ، بیخ ارادت برید و من نبریدم.
سعدی.
چون نبود خویش را دیانت و تقوی
قطع رحم بهتر از مودت قربی.
سعدی.
مودت اهل صفا چه در روی و چه در قفا. ( گلستان ). دانشمند پس از چند روز چون مودت معهود برقرار ندید... ( گلستان ).
- مکتوب مودت ؛ مکتوب مودت اسلوب. مکتوبی که از روی نهایت دوستی نوشته شده باشد. ( ناظم الاطباء ).
- مودت اختتام ؛ هر آن چه به دوستی مهر شده و انجام پذیرفته باشد.( ناظم الاطباء ). که پایان آن با دوستی باشد. که به دوستی پایان یافته باشد.
- مودت کردن ؛ دوستی کردن و اظهار اخلاص نمودن.

مودة. [ م َ وَدْ دَ ] ( ع اِمص ) دوستی و محبت. ( ناظم الاطباء ). و رجوع به مودت شود. || ( اِ ) کتاب. منه قوله تعالی : تلقون الیهم بالمودة ؛ ای بالکتب. ( منتهی الارب ). || کتاب و نامه. ( ناظم الاطباء ).

مودة. [ م َ وَدْ دَ / م ِ وَدْ دَ ] ( ع مص ) دوست داشتن کسی را. ( منتهی الارب ). ود.وداد. ودادة. موددة. مودودة، به معنی ود. ( ناظم الاطباء ). دوست داشتن. ( ترجمان القرآن جرجانی ص 96 ) ( تاج المصادر بیهقی ) ( المصادر زوزنی ). و رجوع به ود شود.

مودت . [ م َ وَدْ دَ ] (ع اِمص ) مودة. دوستی و محبت و صداقت و رفاقت و مهربانی و خیرخواهی و نیک اندیشی . (ناظم الاطباء). مصادقت . خلت . ود. وداد. مهر. حب . دوستی . مهربانی . (یادداشت مؤلف ) :
گفتم دلش چه دارد و عقلش چه پرورد
گفتا یکی مودت دین و یکی سنن .

فرخی .


مودت چون به خدمت استوار است
از این بهتر ترا دیگر چه کار است .

ناصرخسرو.


هرکجاکه عقیدت ها به مودت آراسته گشت اگر در مال و جان بایکدیگر مواسات رود... هنوز از وجوب آن قاصر باشد. (کلیله و دمنه ). برزویه گفت قوی تر رکنی بنابر مودت کتمان اسرار دوستان است . (کلیله و دمنه ).
حریف ، عهد مودت شکست و من نشکستم
خلیل ، بیخ ارادت برید و من نبریدم .

سعدی .


چون نبود خویش را دیانت و تقوی
قطع رحم بهتر از مودت قربی .

سعدی .


مودت اهل صفا چه در روی و چه در قفا. (گلستان ). دانشمند پس از چند روز چون مودت معهود برقرار ندید... (گلستان ).
- مکتوب مودت ؛ مکتوب مودت اسلوب . مکتوبی که از روی نهایت دوستی نوشته شده باشد. (ناظم الاطباء).
- مودت اختتام ؛ هر آن چه به دوستی مهر شده و انجام پذیرفته باشد.(ناظم الاطباء). که پایان آن با دوستی باشد. که به دوستی پایان یافته باشد.
- مودت کردن ؛ دوستی کردن و اظهار اخلاص نمودن .

فرهنگ عمید

۱. دوستی کردن.
۲. عشق و محبت، دوستی.

جدول کلمات

دوستی

پیشنهاد کاربران

آیه مودت. قرآن کریم در آیه 23 شوری خطاب به پیامبر می گوید: «قُل لاَّآ أَسْـءَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْرًا إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبَی وَ مَن یَقْتَرِفْ حَسَنَةً نَّزِدْ لَهُ فِیهَا حُسْنًا إِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ شَکُورٌ؛ بگو من هیچ پاداشی از شما نمی خواهم جز دوست داشتن نزدیکانم و هر کس عمل نیکی انجام دهد به نیکی اش می افزاییم چرا که خداوند آمرزنده و شکرگزار است».
در شأن نزول آیه فوق روایت شده است: هنگامی که پیامبر اسلام وارد مدینه شد و پایه های اسلام مستحکم گردید انصار نزد پیامبر آمدند و به آن حضرت عرض کردند: اگر مشکلات مالی برای شما پیدا شد ما حاضر هستیم تمام اموالمان را بدون هیچ شرطی در اختیار شما قرار دهیم که در این هنگام آیه فوق نازل شد و مسلمانان را به دوست داشتن خویشاوندان پیامبر به جای مزد آن حضرت فرمان داد. در این که مراد از خویشاوندان پیامبر چه کسانی هستند اقوال مختلفی نقل گردیده است لکن نظریه ای که از همه معتبرتر بوده و مفسران شیعه و بسیاری از مفسران اهل سنت آنرا نقل کرده اند این است که مقصود از خویشاوندان پیامبر در آیه مذکور علی و فاطمه و حسن و حسین ( علیهم السلام ) هستند، زمخشری و قرطبی از مفسران اهل سنت در ذیل آیه چنین آورده اند: هنگامی که آیه «قُل لاَّآ أَسْـءَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْرًا إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبَی» نازل شد اصحاب پیامبر خطاب به آن حضرت عرض کردند: ای رسول خدا! خویشاوندان تو که محبت نمودن به آنان بر ما واجب است چه کسانی هستند؟ پیامبر در پاسخ فرمود: علی و فاطمه و دو فرزند آنان. و این سخن را سه مرتبه تکرار کرد. ( 1 )
براساس این آیه و روایت فوق و روایات فراوان دیگری که در مورد محبت نمودن به اهل بیت از سوی پیامبر نقل گردیده است بر همه مسلمانان واجب است که اهل بیت پیامبر را دوست داشته باشند و به آنان محبت ورزند ولکن دوست داشتن و محبت نمودن به این خاندان تنها به علاقه قلبی محقق نمی شود بلکه علاوه بر آن، تبعیت عملی از آنان و پذیرش سخنان و پیمودن راه و عقیده آنان نیز لازم است زیرا نمی شود کسی ادعا کند من فردی را دوست دارم اما در عمل بر خلاف راه و عقیده او عمل نماید و اعمالی را انجام دهد که در نقطه مقابل راه و اعمال محبوب او قرار دارد و او از این اعمال تنفر دارد که چنین محبتی از دیدگاه قرآن محبت واقعی نبوده بلکه ادعای محبت است چنان که در صدر اسلام یهود ادعا می کردند که ما خداوند را دوست داریم ولی با این ادعا حاضر نبودند به پیامبر اسلام ایمان آورند و سخن و فرمان خدا را در این مورد بپذیرند که آیه نازل شد و به پیامبر خطاب نمود که: «قُلْ إِن کُنتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِی یُحْبِبْکُمُ اللَّهُ؛ ( 2 ) [ای رسول] بگو [به یهود] که اگر واقعاً خداوند را دوست دارید از من پیروی کنید تا خدا نیز شما را دوست داشته باشد. »
و اساساً فلسفه این که در آیه مودّت و روایات فراوان، محبت اهل بیت به عنوان یک تکلیف بر همه مسلمانان لازم شمرده شده جهت دادن به مسلمانان برای انتخاب راه و عقیده صحیح و عدم انحراف از خط رسالت پس از وفات پیامبر اسلام است و خداوند و رسول او با وجوب این تکلیف در پی آن بوده اند که مسلمانان پس از رحلت پیامبر اکرم به سوی این خاندان متمایل گردند و دین و عقاید خود را از آنان بگیرند تا بدین وسیله از مسیر حق و هدایت منحرف نگردند زیرا این خاندان از همگان نسبت به شریعت الهی و آن چه خداوند بر پیامبرش نازل کرد آگاه ترند و بهتر می توانند مسلمانان را با تعالیم الهی آشنا سازند. بر این اساس، این محبت، یک محبت شخصی که برخاسته از علایق خانوادگی که در هر پدر و فرزندی وجود دارد نیست بلکه یک محبت الهی است که نفع آن در نهایت به خود مسلمانان باز می گردد. چنان که قرآن در آیه ای دیگر در این باره می گوید: «قُلْ مَا سَأَلْتُکُم مِّنْ أَجْرٍ فَهُوَ لَکُمْ؛ ( 3 ) به مسلمانان بگو این مزدی که از شما طلب کردم [محبت خویشاوندانم] این به نفع خود شماست».
به توجه به مطالب فوق، هر چند ظاهر آیه مودّت و روایاتی که در مورد محبت نمودن به اهل بیت از پیامبر اکرم وارد شده این است که همه مسلمانان موظفند به این خاندان محبت نمایند و آنان را دوست بدارند ولکن پیام اصلی این آیات معرفی اهل بیت به عنوان جانشین و جایگزین پیامبر اکرم و رهبری مسلمانان پس از رسول خداست.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
1 - تفاسیر الکشاف و الجامع لاحکام القرآن، ذیل آیه 23 شوری
2 - آل عمران 31
3 - سبأ 47

موالات

عهد مودت


کلمات دیگر: