کلمه جو
صفحه اصلی

نسفی

فرهنگ فارسی

عمر بن محمد بن احمد نسفی سمرقندی حنفی ( ۴۶۱ ه.ق .- ف. ۵۳۷ ه.ق . ) ملقب به نجم الدین و مکنی بابی حفص عالمی متکلم اصولی فقیه مفسر و محدث بود. قریب یکصد رساله در مباحث فقهی و جز آن تصنیف کرده است . از اوست : [ اکمل الاطول ] [ والتیسیر فی التفسیر ] و [ العقائد النسفیه ] و [ طلبه الطلبه ] و [ تاریخ سمرقند ] و جز آن .
( صفت ) منسوب به نسف .
عمر بن محمد نسفی سمرقندی ملقب به نجم الدین و مکنی به ابوحفص و معروف به مفتی الثقلین متکلم اصولی و فقیه و مفسر و محدث قرن پنجم است قریب یکصد رساله در مباحث فقهی و دینی تصنیف کرده است از آنجمله است : طلبه الطلبه در اصطلاحات فقهی مذهب حنفی و نیز العقائد النسفیه که علامه سعد الدین تفتازانی آنرا شرح کرده است ٠ وی بسال ۴۶۱ هجری قمری درنسف تولد یافت و در ۵۳۷ در سمرقند در گذشت ٠

لغت نامه دهخدا

نسفی. [ن َ س َ ] ( ص نسبی ) منسوب است به نسف از بلاد ماوراءالنهر. ( از سمعانی ). نخشبی. رجوع به نسف و نخشب شود.

نسفی. [ ن َ س َ ] ( اِخ ) رجوع به عمربن محمد نسفی شود.

نسفی. [ ن َ س َ ] ( اِخ ) حسین بن خضر نسفی. از فقهای حنفی قرن پنجم است. از مردم بخارا بود. مدتی را در بغداد به سر برد و سرانجام به بخارا بازگشت و در همانجا به سال 424 هَ. ق. درگذشت. او راست : الفوائد و الفتاوی. ( از الاعلام زرکلی ذیل حسین بن خضر ). و رجوع به الفوائد البهیة ص 66 شود.

نسفی. [ ن َ س َ ] ( اِخ ) عبداﷲبن احمد، معروف به حافظالدین نسفی ، مکنی به ابوالبرکات. از ائمه فقه و مصنفین سنت است. او راست : 1- عمدة عقیدة اهل السنة والجماعة. 2- کشف الاسرار، در اصول. 3- کنزالدقائق ، درفروع مذهب حنفی. 4- مدارک التنزیل و حقائق التأویل ، معروف به تفسیر نسفی. 5- منارالانوار، در اصول فقه. وی به سال 710 هَ. ق. در بغداد درگذشت. ( از معجم المطبوعات ستون 1850 ). و رجوع به قاموس الاعلام ج 6 شود.

نسفی. [ ن َ س َ ] ( اِخ ) عمربن محمد نسفی سمرقندی ، ملقب به نجم الدین و مکنی به ابوحفص و معروف به مفتی الثقلین. متکلم اصولی و فقیه و مفسر و محدث قرن پنجم است. قریب یکصد رساله در مباحث فقهی و دینی تصنیف کرده است ، از آنجمله است : طلبةالطلبة، در اصطلاحات فقهی مذهب حنفی و نیز العقائد النسفیة که علامه سعدالدین تفتازانی آن را شرح کرده است. وی به سال 461 هَ. ق.در نسف تولد یافت و در در سمرقند درگذشت. ( از معجم المطبوعات ستون 1854 ).

نسفی. [ ن َ س َ ] ( اِخ ) میمون بن محمد نسفی ، مکنی به ابوالمعین. فقیه اصولی و مؤلف کتابهای تبصرةالادلة و بحرالکلام در توحید است. وی به سال 508 هَ. ق. درگذشت. ( از معجم المطبوعات ستون 1855 ).

نسفی . [ ن َ س َ ] (اِخ ) حسین بن خضر نسفی . از فقهای حنفی قرن پنجم است . از مردم بخارا بود. مدتی را در بغداد به سر برد و سرانجام به بخارا بازگشت و در همانجا به سال 424 هَ . ق . درگذشت . او راست : الفوائد و الفتاوی . (از الاعلام زرکلی ذیل حسین بن خضر). و رجوع به الفوائد البهیة ص 66 شود.


نسفی . [ ن َ س َ ] (اِخ ) رجوع به عمربن محمد نسفی شود.


نسفی . [ ن َ س َ ] (اِخ ) عبداﷲبن احمد، معروف به حافظالدین نسفی ، مکنی به ابوالبرکات . از ائمه ٔ فقه و مصنفین سنت است . او راست : 1- عمدة عقیدة اهل السنة والجماعة. 2- کشف الاسرار، در اصول . 3- کنزالدقائق ، درفروع مذهب حنفی . 4- مدارک التنزیل و حقائق التأویل ، معروف به تفسیر نسفی . 5- منارالانوار، در اصول فقه . وی به سال 710 هَ . ق . در بغداد درگذشت . (از معجم المطبوعات ستون 1850). و رجوع به قاموس الاعلام ج 6 شود.


نسفی . [ ن َ س َ ] (اِخ ) عمربن محمد نسفی سمرقندی ، ملقب به نجم الدین و مکنی به ابوحفص و معروف به مفتی الثقلین . متکلم اصولی و فقیه و مفسر و محدث قرن پنجم است . قریب یکصد رساله در مباحث فقهی و دینی تصنیف کرده است ، از آنجمله است : طلبةالطلبة، در اصطلاحات فقهی مذهب حنفی و نیز العقائد النسفیة که علامه سعدالدین تفتازانی آن را شرح کرده است . وی به سال 461 هَ . ق .در نسف تولد یافت و در در سمرقند درگذشت . (از معجم المطبوعات ستون 1854).


نسفی . [ ن َ س َ ] (اِخ ) میمون بن محمد نسفی ، مکنی به ابوالمعین . فقیه اصولی و مؤلف کتابهای تبصرةالادلة و بحرالکلام در توحید است . وی به سال 508 هَ . ق . درگذشت . (از معجم المطبوعات ستون 1855).


نسفی . [ن َ س َ ] (ص نسبی ) منسوب است به نسف از بلاد ماوراءالنهر. (از سمعانی ). نخشبی . رجوع به نسف و نخشب شود.


دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] نسفی (ابهام زدایی). نسفی ممکن است اسم برای اشخاص ذیل باشد: • برهان الدین نسفی، ابوالفضائل محمدبن محمد عبداللّه (متوفی ۶۸۷) متکلّم حنفی، منطق دان و متبحّر در مسائل فقهیِ علم خلاف و جدل در قرن هفتم• علی بن محمد نسفی بزدوی، مشهور به ابوالعسر، از فقهای بزرگ حنفی ماوراءالنهر در قرن پنجم• عمر بن محمد نسفی ، از علمای حنفی مذهب• عزیزالدین نسفی، از عرفای فارسی نویس برجسته سدهٔ هفتم هجری
...


کلمات دیگر: