کلمه جو
صفحه اصلی

هادس

فرهنگ فارسی

در نزد یونانیان باستانی نام پلوتن رب النوع دوزخ بوده است .

لغت نامه دهخدا

هادس. [ دِ ] ( اِخ ) در نزد یونانیان باستانی نام پلوتن رب النوع دوزخ بوده است. ( تاریخ ایران باستان ج 2 ص 1522 ).

دانشنامه عمومی

هادس (به یونانی: Ἁιδης Ἁδης) در اساطیر یونانی، فرمانروای مردگان و جهان زیرزمینی، پسر بزرگ تیتان کرونوس و رئا است. او، در قرعه کشی با برادرانش، بدترین سهم را برنده شد و آن جهان زیرین یا دنیای مردگان بود، در صورتی که برادرانش زئوس و پوزئیدون به ترتیب آسمان و دریا نصیبشان شد. از آنجایی که رعایای هادس را مردگان تشکیل می دادند، او به کسانی که موجب افزایش جمعیت سرزمینش می شدند بسیار علاقه داشت. مانند ارینی ها یا خشم و ناامیدی، که کارشان تعقیب گناهکاران و سوق دادن آن ها به سمت خودکشی بود.
فهرست شخصیت ها، مکان ها و رویدادهای افسانه ای یونان باستان
ارشکیگال
آابپتجچخدرزژسشفکگلمنوهی
هادس به دلیل حکومت بر زیرزمین، صاحب معادن زیرزمینی هم بود و خدای ثروت هم به شمار می رفت. او پرسفونه، دختر زئوس و دمتر را از دنیای آسمان ربوده و به جهان زیرین آورده بود و به همراه او بر دنیای زیر زمین فرمانروایی می کردند، اما زئوس به او فرمان داد تا پرسفونه را برای از بین بردن بی قراری مادر خود دمتر آزاد کند. دمتر چون از ماجرا آگاه می شود، به قدری خشمگین شده که جلو رویش غلات را می گیرد. پس خشکسالی جهان را فرا می گیرد. هادس ناگزیر به بازگرداندن دختر رضایت می دهد، اما قبل از اینکه آنجا را ترک کند، هادس به او چند دانه انار می خوراند. پرسفونه نمی داند که این عمل باعث می شود که او برای ابد در جهان زیرزمینی بماند. اما زئوس از در مصالحه برمی آید: پرسفونه دو سوم هر سال (بهار و تابستان) را پیش مادرش در المپ و یک سوم سال (زمستان) را با هادس به سر می برد. هادس به عنوان پادشاه جهان مردگان به شمار می رفت، و در کنار تاناتوس ایزد مرگ نیز بود. او بر روی تختی ساخته شده از درخت آبنوس می نشست و یک عصای سلطنتی با خود حمل می کرد. هادس همچنین دارای یک کلاه خود بود که سیکلوپ ها به او داده بودند و می توانست به وسیلهٔ آن ناپدید شود. او سگی سه سر به نام سربروس داشت که نگهبان در ورودی دنیای زیرزمینی بود، او اجازه ورود به روح های جدید به دنیای مردگان را می داد اما به هیچ کس اجازه خروج نمی داد.
زندگی پس از مرگ، موضوع مهمی در اساطیر یونانی است. فراسوی قبر با تودهٔ هیزم مخصوص آتش زدن جسد، سرزمین اشباح یا جهان زیرزمینی است. فرمانروای آن هادس است که نامش به قلمرو تاریک او نیز منتسب است. چون جهان تاریک زیرزمین در تقابل با جهان روشن و بهشتی المپ قرار داشت، در بیشتر مواقع، هادس را ایزدی المپ نشین نمی دانستند، و ملازمان او هرگز به ضیافت شام در کاخ زئوس دعوت نمی شدند.

دانشنامه آزاد فارسی

هادِس (Hades)
هادِس
در اساطیر یونان، جهان مردگان. ارواح (سایه ها) پس از مرگ به آن جا می روند و معمولاً به صورت غار یا مغاکی در زیر زمین تصویر شده است که کِرِبروس، سگ سه سر، در مدخل آن نگهبانی می داد. پلوتونفرمانروای هادس بود که او نیز در ابتدا هادس (همتای دیس در اساطیر روم) نام داشت. پلوتون برادر زئوس بود و با پرسفونه، دختر دِمِتِر و زئوس، ازدواج کرد. تارتاروساسفل السافلین درجات هادس و جایگاه گناهکاران بود و نوعی جهنم به شمار می آمد. الوسیوم (الیزه) بهشت کسانی بود که مشمول لطف خدایان می شدند و شاعران دوره های بعد آن را متعلق به بخشی از هادس دانسته اند که رادامانتوس، داور مردگان، بر آن حکومت می کرد. ورود به این سرزمین پاداشی برای نیکوکاران بود.

پیشنهاد کاربران

هادس در اساطیر یونانی، فرمانروای مردگان و جهان زیرزمینی، پسر بزرگ تیتان کرونوس و رئا است.
او، در قرعه کشی با برادرانش، بدترین سهم را برنده شد و آن جهان زیرین یا دنیای مردگان بود، در صورتی که برادرانش زئوس و پوزئیدون به ترتیب آسمان و دریا نصیبشان شد. از آنجایی که رعایای هادس را مردگان تشکیل می دادند، او به کسانی که موجب افزایش جمعیت سرزمینش می شدند بسیار علاقه داشت.
مانند ارینی ها یا خشم و ناامیدی، که کارشان تعقیب گناهکاران و سوق دادن آن ها به سمت خودکشی بود.


کلمات دیگر: