کلمه جو
صفحه اصلی

حزب رستاخیز

دانشنامه عمومی

حزب رستاخیز ملت ایران سرشناس به «حزب رستاخیز» به عنوان تنها حزب فراگیر، به دستور محمدرضاشاه پهلوی در ۱۱ اسفند ۱۳۵۳ خورشیدی تشکیل شد.
حزب رستاخیز
پس از اعلام تشکیل حزب همه حزب ها و سندیکاهای مجاز ایران مانند حزب ایران نوین، حزب مردم، حزب پان ایرانیست و حزب ایرانیان در آن ادغام شدند. نظام شاهنشاهی در قدم بعدی تمام کارمندان دولت را مجبور به عضویت در حزب نمود. حزب که هدف خود را افزایش کمیت اعضا قرار داده بود در سال ۱۳۵۴ دو میلیون و چهارصد هزار نفر و در سال ۱۳۵۵ پنج میلیون و چهارصد هزار نفر را به عضویت کانون های گوناگون خود پذیرفته بود. با این حال افرادی که عضو حزب بودند، تنها نام خود را در دفاتر حزب وارد کرده بودند و عملاً گامی در جهت اهداف واقعی حزب برنمی داشتند.ساختار و تشکیلات. حزب بر پایه سه اصل تشکیل شد: نظام شاهنشاهی، قانون اساسی و انقلاب شاه و ملت. صیانت از این اصول اصلی ترین و مبرم ترین وظیفه حزب قلمداد گردید.
دبیرکل حزب، که با نظر محمدرضا پهلوی انتخاب می شد، چند بار عوض شد. امیرعباس هویدا از آغاز تأسیس حزب تا کنگره دوم (۵ و ۶ آبان ۱۳۵۵)، جمشید آموزگار از همین تاریخ تا ۱۷ مرداد ۱۳۵۶، محمد معتضد باهری تا دی ۱۳۵۶، و جمشید آموزگار از این تاریخ تا ۶ شهریور ۱۳۵۷ دبیرکل حزب بودند و جواد سعید، آخرین دبیرکل، زمانی به این سمت رسید که حزب جز انحلال راه دیگری پیش رو نداشت. محمدرضا پهلوی در کتاب «پاسخ به تاریخ» از تشکیل این حزب به عنوان یک اشتباه یاد کرده است.
تا سال ۱۳۵۳ شاه از نظام دو حزبی حمایت می کرد و همواره به مخالفان سلطنت اطمینان می داد که به هیچ وجه قصد ایجاد نظام تک حزبی ندارد:

پیشنهاد کاربران

حزب رستاخیز ملت ایران معروف به حزب رستاخیز به عنوان تنها حزب فراگیر، به دستور دومین شاه پهلوی در ۱۱ اسفند ۱۳۵۳ خورشیدی تشکیل و در سوم مهر ۱۳۵۷ به دستور حکومت برچیده و ننحل گردید.
دبیرکل حزب، با نظر محمدرضا پهلوی انتخاب می شد
۱۰ روز پس از تشکیل این حزب و تهدید مردم توسط محمدرضا پهلوی، حضرت امام خمینی ( ره ) که در تبعید ( نجف ) به سر می برد، طی پیامی عضویت در آن را حرام فرمودند.


کلمات دیگر: