کلمه جو
صفحه اصلی

حزب سومکا

دانشنامه عمومی

سومْکا که کوتاه شدهٔ حزب سوسیالیست ملی کارگران ایران است نام حزبی با عقاید ناسیونال سوسیالیسم بود که در طول جنگ جهانی دوم در ایران پایه گذاری شد. رهبر این حزب داوود منشی زاده بود. او و تنی چند از سران این حزب تا پیش از شکست آلمان نازی عضو حزب ناسیونال سوسیالیست کارگران آلمان بودند. اما پس از شکست آلمان نازی به ایران بازگشتند.
پرچم حزب سومکا
داوود منشی زاده استاد ادبیات دانشگاه لودویگ ماکسیمیلیان مونیخ بود. وی همچنین به دلیل همکاری با نیروهای اس اس در نبرد برلین زخمی شد. داوود منشی زاده عامل مؤثری در ارتباط بین آلمان نازی و ایران بود. حزب سومکا علاوه بر عضوگیری از دانشگاههای ایران دوام زیادی نداشت، گفته می شود رضاشاه نیز در یک دوره به این حزب کمک مالی کرده است.
گروه به طور عمده از ملی گرایان تشکیل شده بود. اما بسیاری از رفتارهای اعضای حزب از حزب ملی سوسیالیست کارگران آلمان برگرفته شده بود، مانند سلام به سبک حزب نازی. نشان سواستیکا و رنگ های سیاه و سفید به عنوان رنگ ها و نشان حزب برگزیده شده بودند، با این حال اعضای حزب به شاه نیز احترام می گذاشتند. با این تفاوت که بجای صلیب شکستهٔ نازیسم، نماد فر کیانی ایران باستان در وسط آن نقش بسته است. حزب آریا شاخه ای از حزب سومکا بود.
ایدئولوژی سومکا برپایه همان شعارهای نازی ها بود. حزب در ایران و در مرحله اول بر ضد متفقین اشغالگر فعالیت می کرد ولی هدف اصلی حزب برضد ایدئولوژی کمونیسم و بها دادن به ارزش های پارسی باستان بود. سرانجام این حزب در برابر رژیم پهلوی ایستاد و رهبرش به بیرون از کشور رفت. پس از آن چندی یک دگرگونی بنیادی در حزب صورت گرفت و اعضای باقی مانده به همراهی با نیروهای بهرام آریانا پرداختند و بر ضد جمهوری اسلامی فعالیت کردند. نفرت از اعراب و کمونیست ها و جذب روشنفکران از ویژگی های حزب سومکا بود. هارون یشایایی، تهیه کننده باسابقه سینمای ایران، در مصاحبه ای در گفتگو با «تاریخ ایرانی» از گرایشها و اقدامهای ضدّ یهودی این حزب یاد کرده است.

پیشنهاد کاربران

حزب سومکا یک حزب ملی میهنی بود که توسط دکتر داوود منشی زاده ایجاد شد.
وقتی نیروهای روس و انگلیس ایران را اشغال کردن، یک گروه مقاومت ملی ایجاد شد که بصورت مخفیانه مشغول ترور اشغالگران بودن و برادران نازی مان مسئول اموزش نظامی اعضای شاخه نظامی سوما بودن . این شاخه در میان نازی ها مشهور به توفان بود.
حزب سومکا با حکومت های شاهنشاهی و جمهوری اسلامی اختلاف نظر داشت و هرگونه وابستگی را نمیپذیرفت و مخالف غرب زدگی و شرق زدگی بود و به ناچار مرکزیت به آلمتن و بعد به جایی دیگر منتقل شد.


کلمات دیگر: