کلمه جو
صفحه اصلی

خوانایی

فارسی به انگلیسی

readability, legibility

legibility


readability


مترادف و متضاد

legibility (اسم)
خوانایی، خوانا بودن

readability (اسم)
خوانایی، قابلیت خواندن

فرهنگ فارسی

میزان سهولت درک نرم‌افزار که ازطریق انتخاب زبان برنامه‌نویسی مناسب و رعایت الگوهای نگارش برنامه و امثال آن تأمین می‌شود


قابل خواندن آنچه شایسته خواندن است

لغت نامه دهخدا

خوانائی. [ خوا / خا ] ( حامص مرکب ) حالت و چگونگی آنچه قابل خواندن است. کیفیت قابل خواندن. آنچه شایسته خواندن است ، چون : این کتاب خوانایی دارد که اینهمه اصرار بخواندش می کنی ؟ || عمل خواندن. ( یادداشت بخط مؤلف ) :
اگر بودی کمال اندر نویسایی و خوانایی
چرا آن قبله کل نانویسا بود و ناخوانا؟
؟

دانشنامه عمومی

خوانایی (به انگلیسی: Readability، legibility) نشان دهنده میزان سهولت خواندن و فهمیدن نوشته ها است. یک متن خوانا متنی است که خوانند آن بتواند به صورت روان آن را بخواند و به آسانی مفهوم آن را درک کند.سنجش خوانایی یکی از حوزه های پژوهشی مطالعات خواندن است که در پی یافتن احتمال موفقیت خواننده در خواندن و درک یک نوشته است و در این راستا، عوامل مؤثر در موفقیت خوانده شدن و فهمیده شدن متن را بررسی می کند.
فرمول رادولف فلش
شاخص خوانایی رابرت گانینگ
فرمول دیل چال
فرمول پاورز
فرمول هولمکیست
فرمول فلش کینکید
در سال ۱۹۲۳ نخستین فرمول سنجش خوانایی مطرح شد و با استقبال ناشران در مدت کوتاهی پس از آن، بیش از ۲۰۰ فرمول با مؤلفه های مختلف پدید آمد. انتقاداتی نیز به این فرمول ها وارد شد و در نتیجهٔ سنتز این ایده ها، آزمون های کلوز، عوامل برون متنی، مفهوم بازدهی خواندن، چگالی متن، سطح بندی متن و فرمول های جدید خوانایی مطرح شدند. هم زمان، نهضت های زبان ساده، ساده نویسی و… نیز فعال شدند. نتایج این مطالعات به سرعت در زمینهٔ ارتباطات جمعی، منابع آموزشی، خدمات عمومی، اسناد حقوقی و… کاربردهای خود را یافتند. مطالعات کلاسیک این حوزه در دههٔ ۱۹۳۰ با هدف تطبیق سطح متن با مخاطبان دانشجو و بزرگسال انجام شد که به تحلیل های آماری ادبیات، ظهور فهرست های تکرار واژگان و تدوین فرمول های کلاسیک خوانایی انجامید.
سنجش خوانایی در حوزه های مختلف، از جمله ارزشیابی کتاب های درسی، تحلیل ارتباطات جمعی و گروهی، روزنامه ها و خبرگزاری ها، داستان ها، اخبار رادیو و تلویزیون، آگهی های تجاری، گزارش های سالیانه شرکت ها، موافقت نامه ها و اسناد، بیمه نامه ها، سطح سواد و سطح درک و فهم فراگیران کاربرد دارد.
مفهوم درجه ایده آلی (I) یک متن (t) برای خواننده مورد نظر (r) به صورت رابطه زیر تعریف شده است:

فرهنگستان زبان و ادب

{readability} [رایانه و فنّاوری اطلاعات] میزان سهولت درک نرم افزار که ازطریق انتخاب زبان برنامه نویسی مناسب و رعایت الگوهای نگارش برنامه و امثال آن تأمین می شود


کلمات دیگر: