بیگ یا بَگ لقبی است ترکی برابر با امیر در زبان های فارسی و عربی. بیگ به معنای رئیس و ارباب است و در دوره های متاخرتر گاه معنای شاهزاده نیز یافته است. مؤنث بیگ، بیگم می باشد.اما برخی کلمه بیگ را به اشتباه سرکرده نام برده اند در صورتی که سرکرده در زبان عامیانه به رئیس انواع گروه خلافکاران گفته می شود به عنوان مثال :سرکرده دزدها.
بیگم
امیر
خان
دربارهٔ خاستگاه این واژه اگرچه هنوز بحث هایی وجود دارند، ولی تقریباً پذیرفته شده است که وامواژه ای است واردشده زبان های ترکی. در این راستا دو نظر وجود دارد، یکی آنکه ریشه آن را
کهنترین سند موجود از به کارگیری این لقب مربوط به سنگ نبشته اورخون از سدهٔ هفتم میلادی است. در این زمان بیگ جایگاهی میانه را در جامعه داشته، فردی پایین تر از برگزیدگان و بالاتر از عامه. سپس تر این لقب را در ترکیب با دیگر واژگان می بینیم، برای نمونه اتابک (به معنای قیم) و یوزبگی (فرمانده نظامی دستهٔ صدنفره). تا قرن یازدهم میلادی بیگ به عنوان لقب برخی از سلجوقیان استفاده می شده است، چون چغری بیگ و طغرل بیگ. در میان شاهان ارمنستان هم این لقب وجود داشته، چون بگ تمور. در میان ترکمانان قره قویونلو و آق قویونلو نیز این لقب شایع بوده است، در نام هایی چون عثمان بیگ و علی بیگ. برخی از فرماندهان اردوی زرین مغول هم این لقب را بر نام خود می کشیدند، چون جانی بیگ و بردی بیگ. در دورهٔ صفویه سران قزلباش از این لقب بهره می بردند. در این زمان بیگ لقبی بوده است از دید سلسله مراتب بالاتر از آقا و پایین تر از سلطان و خان.
این لقب نیز برای کسانی که چه از جانب پدر و چه از جانب مادر از نوادگان امام علی و منسوب به سادات بودند به کار می رفت به مردها بیگ و به زنها بیگم می گفتند.