کلمه جو
صفحه اصلی

لرستان پشتکوه

دانشنامه عمومی

لُرستان پشتکوه منطقه ای تاریخی در غرب ایران، که به صورت تقریبی می توان حدود آن را استان ایلام کنونی در نظر گرفت.اما با این حال مردم پشتکوه ویژگی های فرهنگی و قومی خود را همچنان حفظ کردند، بگونه ای که محمود میرزا قاجار در اوایل دوره قاجار در مورد تفاوت های مردم پشتکوه و پیشکوه لرستان می گوید:
علی رزم آرا(۱۳۲۰) جغرافیای نظامی ایران: پشت کوه - تهران
هنری کرزیک راولینسون (۱۳۶۲) سفرنامه راولینسون: گذر از زهاب به خوزستان، ترجمة سکندر امان اللهی بهاروند- تهران
سیسیل جان ادموندز و کلمنت اوگاستس دو بد(۱۳۶۲)دو سفرنامه دربارة لرستان -ترجمة سکندر امان اللهی بهاروند و لیلی بختیار-تهران
حمید ایزدپناه (۱۳۷۲)تاریخ جغرافیایی و اجتماعی لرستان - تهران
فریا استارک (۱۳۶۴) سفری به الموت لرستان و ایلام، ترجمه و حواشی از علی محمد ساکی - تهران
علی محمد ساکی (۱۳۶۳) جغرافیای تاریخی و تاریخ لرستان -خرم آباد
«خلق پشتکوه {ایلام} را چندان ربطی با اهل پیشکوه{لرستان} نیست.»
از لحاظ قومی اکثر مردم استان ایلام کرد بوده و به زبان کردی سخن می رانند.
لرستان واژه ای است که به سرزمین های لرنشین اطلاق می گردد و به معنای گستره جغرافیایی است که مردم لر در آن سکونت دارند. لازم است ذکر شود همان طور که از نام این حدود پیداست اطلاق این واژه به این حدود جغرافیایی، از لحاظ مردم شناسی اکثریت مردم پشتکوه را طوایف و ایلات لر تبار تشکیل داده اند.حدود لرستان از دشت ارژن در استان فارس در ایران و از شمال از استان همدان، تا سواحل خلیج فارس به صورت حدودی تعیین کرد. لرستان فیلی خود شامل پشتکوه و پیشکوه می شود.

پیشنهاد کاربران

لرستان پشت کوه نام قدیم ایلام است که از نام لرستان پشت کوه و دهلران میشه فهمید که از گذشته سرزمین لرها بوده
ایلات و طوایف لر ساکن در استان ایلام ( لرستان پشت کوه ) : شوهان ، کایدخورده ، دیناروند ، کاووسی ، ایسوند ، بیرانوند ، بازگیر ، میر ، حسنوند ، قیاسوند ، دلفان ، جودکی ، سگوند ، چگنی ، رشنو ( رشنوادی ) ، زینی وند ، هندمینی ، سلورزی ، کولیوند ، پاپی و . . .

ایلات لر تباری که در استان ایلام ( لرستان پشت کوه ) متاسفانه توسط پانکرد ها کردپندار شدند: کلهر ، ملکشاهی ، خزل و ارکوازی


کلمات دیگر: