کلمه جو
صفحه اصلی

کافر قلعه

فرهنگ فارسی

دهی است از دهستان احمد آباد بخش فریمان شهرستان مشهد

لغت نامه دهخدا

کافر قلعه. [ ف َ ق َ ع ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان احمدآباد بخش فریمان شهرستان مشهد و 42هزارگزی شمال باختری فریمان واقع است. دامنه ای و دارای آب وهوای معتدل است. مزارع آن از آب قنات آبیاری میشود.محصولات عمده آن غلات و چغندر و شغل اهالی آن زراعت و راههایش مالرو است. ( فرهنگ جغرافیائی ایران ج 9 ).

دانشنامه عمومی

کافر قلعه مربوط به دوران های تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان قزوین، روستای طیخور واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۸۰ با شمارهٔ ثبت ۵۴۷۴ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
فهرست آثار ملی ایران
سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

کافرقلعه (ابهام زدایی). کاربردهای نام کافرقلعه:
کافرقلعه (سنگسر)؛ دژی تاریخی در شهرستان مهدی شهر
کافرقلعه سی؛ قلعه ای تاریخی در شهرستان سلماس
کافرقلعه؛ قلعه ای تاریخی در شهرستان قزوین

کافرقلعه (سنگسر). کافر قلعه نام دژی تاریخی است که در حدود ۶ کیلومتری غرب مرکز شهر مهدی شهر (سنگسر) در شهرستان مهدی شهر بر فراز کوهی بلند که از پای آن چشمه گل رودبار می جوشد، قرار گرفته است.
سنگسر
چشمه گل رودبار
کوه گل رودبار
دیوارها و برج و باروی آن سنگ و گچ و ساروج و قسمتی از دیوارها از آجر است و پیداست که بنیاد دژ از زمان های دیرین بوده و همچنان که از اسم آن مشخص می شود بعداً مورد استفاده باطنیان یعنی پیروان حسن صباح(رجب ۴۸۳ تا ۶ ربیع الثانی ۵۱۸ هجری قمری) قرار گرفته و به همین جهت به رسم سلجوقیان (شاخهٔ بزرگ ۴۲۹–۵۵۲ هجری) که باطنیان را «ملاحده» می نامیدند، آنجا را «کافر قلعه» خوانده اند.
باطنیان مستقر در این دژ در سایر مناطق قومس نیز پیروانی داشته اند.
در سنگسر روایت می کنند که قلعه نشینان پس از سال ها پایداری سرانجام هنگامی که ناچار به ترک آن شدند سلاح ها، وجوه و اشیاء ذیقیمت خود را در جوار قلعه در شکاف کوهی گذاشتند و جلوی آن را با سنگ و صخره چنان گرفتند که به کلّی ناپدید شد و تاکنون کسی به آن دست نیافته است. ساختار خاص کوه گل رودبار و صخره های پرشیب آن به این فرضیه قوت می بخشد.


کلمات دیگر: