کلمه جو
صفحه اصلی

انوریسم


برابر پارسی : ( آنوریسم ) خون روانگی، رَگ فراخی

فارسی به انگلیسی

aneurism, aneurysm

فرهنگ فارسی

( آنوریسم ) ( اسم ) غد. مشکل از خون که غالبا به شریان مربوطست و محتویات آن ممکنست خون مایع یا خون منعقد باشد آنوریسما انوریسما آنورسما انوریسم .

فرهنگ معین

( آنوریسم ) (نِ ) [ یو. ] (اِ. ) غدة متشکل از خون که غالباً به شریان مربوط است و محتویات آن ممکن است خون مایع یا خون منعقد باشد، آنوریسما و انوریسم نیز گویند.

فرهنگ عمید

( آنوریسم ) حفرۀ کوچکی که از گشاد شدن موضعی در یکی از شریان های بدن، به دلیل ضعف یا نقص جدار آن حاصل می شود.

دانشنامه عمومی

آنوریسم. آنوریسم یا رگ‏برآمدگی (به انگلیسی: Aneurysm) عبارت است از بزرگ شدن یا بیرون زدگی دیواره یک سرخرگ در اثر ضعف دیواره سرخرگ. آنوریسم معمولاً در آئورت (سرخرگ بزرگی که از قلب منشاء گرفته و در سینه و شکم به سمت پایین حرکت می کند) یا سرخرگ هایی که مغز، پاها، یا دیواره قلب را تغذیه می کنند، ایجاد می شود.
شایع ترین علت بروز آنوریسم، افزایش فشارخون است که دیواره سرخرگ را تضعیف می کند.
آترواسکلروز
ضعف مادرزادی سرخرگ (به خصوص در مورد آنوریسم های شریان هایی که به مغز می روند.
عفونت آئورت در اثر بیماری سیفلیس (نادر است).
آنوریسم در قفسه سینه باعث درد قفسه سینه، گردن، کمر، و شکم می شود. درد ممکن است ناگهانی و تیز باشد.آنوریسم در شکم باعث درد در کمر (گاهی شدید)، بی اشتهایی و کاهش وزن، و وجود یک توده ضربان دار در شکم می شود.آنوریسم در یک سرخرگ در پا باعث نرسیدن خون به قدر کافی به نقاط مختلف پا می شود. در نتیجه پا دچار ضعف و رنگ پریدگی می شود، یا اینکه متورم شده، رنگ آن به آبی تغییر می کند. امکان دارد یک توده ضربان دار در ناحیه کشاله ران یا پشت زانو وجود داشته باشد.وجود آنوریسم در یک سرخرگ مغزی باعث سردرد (اغلب ضربان دار)، ضعف، فلج یا کرختی، درد پشت چشم، تغییر بینایی یا نابینایی نسبی، و مساوی نبودن اندازه مردمک ها می شود.وجود آنوریسم در عضله قلب باعث نامنظم شدن ضربان قلب و علایم نارسایی احتقانی قلب می شود.
صدمه فیزیکی.
تشخیص زودهنگام و درمان قبل از اینکه آنوریسم پاره شود ضروری است.بررسی ها عبارت اند از: آزمایش خون از لحاظ انعقادی، نوار قلب، آنژیوگرافی، سایر عکس برداری ها، سی تی اسکن، یا سونوگرافی

دانشنامه آزاد فارسی

آنوریسم. آنوریسم (aneurysm)
ضعف دیوارۀ سرخرگ که باعث «بیرون زدگی۱» آن می شود. در این حالت خطر پاره شدن و درپی آن خون ریزی شدید وجود دارد. این خون ریزی شدید اغلب منجر به مرگ می شود. در صورت تشخیص به موقع، برخی آنوریسم های قابل دسترسی را می توان با عمل جراحی درمان کرد اما چنین عمل وسیعی برای بیمارانی که وضع سلامتی مناسبی ندارند پُرخطر است. پارگی شریان آئورت سالانه باعث بیش از ۱۰هزار مورد مرگ در انگلستان می شود. در ۱۹۹۵ جراحان بریتانیایی روشی ابداع کردند که در آن، با واردکردن یک سوند۲ از ناحیه کشاله ران به سیستم سرخرگی و آئورت، یک وصله۳ پلی استری در محل آنوریسم قرار می دهند. این وصله با استفاده از یک «آلیاژ حافظه دار۴» که در دمای بدن شکل اصلی را به خود می گیرد، تقویت می شود. وقتی وصله در محل مناسب قرار گرفت، سوند خارج شده وصله منبسط می شود و با فشار آوردن بر دیوارۀ آئورت در محل خود قرار می گیرد. ممکن است در آینده این عمل با بیهوشی موضعی انجام شود.


کلمات دیگر: