کلمه جو
صفحه اصلی

چاپارخانه


مترادف چاپارخانه : اداره پست، پستخانه، چپرخانه

فارسی به انگلیسی

post office

مترادف و متضاد

اداره پست، پستخانه، چپرخانه


فرهنگ فارسی

( اسم ) پستخانه ادار. پست .

فرهنگ معین

(نِ ) [ تر - فا. ] (اِ. ) پستخانه .

لغت نامه دهخدا

چاپارخانه. [ ن َ / ن ِ ] ( اِ مرکب ) پستخانه. چپرخانه. ایستگاه : «دولت هخامنشی علاوه بر اینکه اهمیت زیاد براهها میداد، در دفعه اولی چاپارخانه هائی تأسیس کرد. هرودوت گوید، که واحد مقیاس راهها پرسنگ است و بمسافت هر چهار پرسنگ منزلی تهیه شده موسوم بایستگاه ، در این منازل میهمانخانه های خوب بنا و دایر گردیده. در سرحد ایالات و نیز در آن جایی که ایالت بابل بکویر منتهی میشود، قلعه هائی ساخته اند، که ساخلو دارد. در منازل اسب های تندرو تدارک شده ، به این ترتیب که چابک سوارها نوشته های دولتی را از مرکز تا نزدیکترین چاپارخانه برده بچاپاری که حاضر است میرساند و او فوراً حرکت کرده به چارخانه دوم میبرد و باز تسلیم چاپاری میکند. بدین منوال شب و روز چاپارها در حرکت اند و اوامر مرکز را به ایالات میرسانند ( کتاب 8 بند 98 ). راجع بسرعت حرکت چاپارها مورخ مذکور گوید، که نمیتوان تصور کرد جنبنده ای سریعتر حرکت کند. هرودوت چاپارهای دولتی را آگ گاروی مینامد. معنی آن معلوم نیست و بعض نویسندگان جدید عقیده دارند که این لفظ سامی است و به روم رفته و آن گاریه شده. گزنفون تأسیس چاپارخانه ها را به کوروش بزرگ نسبت داده ( تربیت کوروش فصل 7 ) و گوید که برای تعیین مسافت چاپارخانه ها از یکدیگر تجربه کردند که اسب در روز چقدر میتواند راه برود بی اینکه خسته شود و آن را میزان قرار دادند. بعد او گوید، چنانکه گویند درنا نمیتواند بسرعت چارپارها حرکت کند. اگر هم این گفته اغراق باشد مسلم است که کسی نمیتواند بسرعت چاپارها مسافرت کند.» ( ایران باستان ج 2 ص 1492 ).

فرهنگ عمید

پست، پست خانه، ادارۀ پست.

دانشنامه عمومی

چاپارخانه از ساختمان های مهمِ میان راهی بوده که عملکرد اصلی آن برای استراحت چاپارهای دولتی و تعویض اسب های خسته با اسب های تازه نفس بوده است و به خدمات پستی در زمان هخامنشیان اشاره دارد. چاپارها، نامه و دستورهای دولتی را از مرکز به ایالات و برعکس انتقال می دادند. این سیستم توسط کوروش بنیان نهاده شد و متعاقباً در زمان داریوش اول پادشاه مقتدر امپراطوری هخامنشی توسعه یافت. هر چاپارخانه یک ایستگاه بوده که عمدتاً در امتداد راه شاهی، یک بزرگراه باستانی با طول ۲۵۰۰ کیلومتر، که از سارد به شوش کشیده بود، بسیاری از شهرهای اصلی امپراطوری را به هم وصل می کرد. در زمان داریوش جاده های بسیاری نوسازی شد و محل هایی به وجود آمد که یک از آن ها چاپارخانه بود. از جمله چاپارخانه های به جای مانده درمسیر کرمان-ری، چاپارخانه میبد است.
کاروانسرا
پست
پست پیشتاز
نامه
هخامنشیان
هرودت در سال ۴۴۰ قبل از میلاد می نویسد:
«نه برف، نه باران، نه گرما، نه تاریکی شب نمی تواند این پیک ها را از انجام تند و تیز وظیفه شان بازدارد. چاپار اولی به سرعت پیام را به دومی می رساند و دومی به سومی و به این ترتیب پیام بین چاپارها دست به دست می شود تا به مقصد برسد، مثل مشعل المپیک که یونانی ها آن را دست به دست می کنند تا به معبد هفائستوس تقدیم کنند. پارسیان این گونه دواندن اسب را آگ گاروی(یونانی: Ἀγγαρήιον) می خوانند.»
عبارت «نه برف نه باران نه تاریکی شب نمی تواند چاپارها را از انجام سریع مأموریتشان بازدارد» که بر سر در بسیاری از ادارات پست آمریکا از جمله اداره پست نیویورک حکاکی شده و شعار غیررسمی سامانه پست آمریکا به شمار می رود اشاره به این نوشتهٔ هرودوت دارد.

پیشنهاد کاربران

دیوان برید

عینی بی بهاییانی


کلمات دیگر: