کلمه جو
صفحه اصلی

جامع العلوم


برابر پارسی : همه دان

فرهنگ فارسی

آنکه همه یا اغلب دانشها را بداند .
علی بن حسین

لغت نامه دهخدا

جامعالعلوم. [ م ِ عُل ْ ع ُ ] ( ع ترکیب اضافی ) آنکه جامع دانشها باشد. آنکه همه یا غالب دانشها را بداند.

جامعالعلوم. [ م ِ عُل ْ ع ُ ] ( اِخ ) علی بن حسین. این شخص همان جامع باقولی است. رجوع به جامع باقولی و رجوع به ابوالحسن... ضریر اصفهانی در همین لغت نامه شود.

دانشنامه عمومی

جامع العلوم، دانشنامه فارسی اثر فخر رازی است. این اثر در حدود سال ۵۷۰ ق/۱۱۷۵م، تألیف شده است. این اثر به نام های «ستینی» یعنی ۶۰، منظور شصت باب است و نیز «حدائق الانوار فی حقایق الاسرار» هم شهرت دارد.
نسخه شماره ۳۸۳۲ کتابخانه ایا صوفیا
نسخه شماره ۶۱۲ C آکادمی علوم روسیه
نسخه خطی شماره ۱۱۶۶ مجموعه طباطبایی در کتابخانه مجلس
نسخه خطی شماره ۲۱۸۸ مجلس
نسخه شماره ۳۲۶۶ کتابخانه مجلس
کتاب دارای ۶۰ باب یا بخش است که در دو موضوع علوم نقلی شامل دانشهای دینی و مذهبی وعلوم عقلی و فلسفی که جنبه غیر مذهبی دارند دسته بندی شده است.
آقای سید محمد باقر سبزواری رساله ای به نام امام فخر رازی به نام چهارده رساله در سال ۱۳۴۰ منتشر کرده اند. این اثر مربوط به کتاب یواقیت العلوم و دراری النجوم است. ایرج افشار دلیل این اشتباه را شباهت کتاب اخیر با جامع العلوم ذکر کرده اند. در حالیکه کتاب یواقیت به صورت سؤال و جواب است و از جامع العلوم متمایز می باشد.
باب سی و ششم کتاب، «علم الفلاحه» نام دارد و در باب کشاورزی است که شامل ۹ اصل می شود.

دانشنامه آزاد فارسی

جامِعُ العُلوم
(یا: حدائق الانوار فی حقایق الاسرار؛ حدایق العلوم؛ مفتاح العلوم) نوشتۀ فخرالدین محمد رازی دانشنامه ای به فارسی از علوم عقلی و نقلی برای استفادۀ خدمت گزاران درباری. این کتاب در ۵۷۴ق در ۶۰ باب به فرمان تکش خوارزمشاه (حک: ۵۶۸ ـ ۵۹۶ق) نوشته شده است. چون در این اثر به ۶۰ علم پرداخته شده، به کتاب سِتّینی نیز معروف است. مطالب کتاب در نُه مسئله همراه با پاسخ آن ها، در موضوعات متنوعی است از علوم اسلامی، علوم فلسفی، طبیعیات (مانند دامپزشکی)، موسیقی، حساب، اخلاق، و تدبیر منزل. طلمسات، عزائم و آلات الحروب تنوع موضوع این کتاب، الگوی بسیاری از آثار پس از خود شده است. این کتاب به همت محمدحسین تسبیحی (۱۳۴۶ش) و سیدعلی آل داود (۱۳۸۲ش) در تهران چاپ و منتشر شده است.


کلمات دیگر: