کلمه جو
صفحه اصلی

قشیری

فرهنگ فارسی

ابوالقاسم عبدالکریم بن هوازن بن عبدالملک از بزرگان صوفیه در قر. ۴ ه. ( و. ۳۷۶- ف. نیشابور ۴۶۵ ه ق . ) وی شیخ خراسان بود و در نیشابور اقامت داشت و مورد تکریم الب- ارسلان بود . اوراست : [الرساله القشریه ] در تصوف و تفسیر القر آن در تفسیر.
مسلم بن حجاج بن مسلم بن ورد بن کرشان حافظ نیشابوری مکنی به ابو الحسین یا ابوالحسن از بزرگان محدثان و حفاظ عامه است .

لغت نامه دهخدا

قشیری . [ ق ُ ش َ ] (ص نسبی ) نسبت است به قشیربن کعب . و قبیله ٔ قشیری قبیله ٔ بزرگی است و دانشمندانی بدان منسوبند. (لباب الانساب ). رجوع به قشیربن کعب ... شود.


قشیری . [ق ُ ش َ ] (اِخ ) ابونصر. رجوع به ابونصر قشیری شود.


قشیری . [ ق ُ ش َ ] (اِخ ) بهزبن حکیم بن معاویةبن حیده . از محدثان و دانشمندان است . وی از پدر و جد خود و نیز از زرارةبن ادنی روایت کند و از او ثوری و حمادان و جز ایشان روایت دارند. او از محدثان کثیرالخطاست . (لباب الانساب ).


قشیری. [ ق ُ ش َ ] ( ص نسبی ) نسبت است به قشیربن خزیمةبن مالک بن سلامان بن اسلم بن افصی. ( لباب الانساب ). رجوع به قشیربن خزیمة... شود.

قشیری. [ ق ُ ش َ ] ( ص نسبی ) نسبت است به قشیربن کعب. و قبیله قشیری قبیله بزرگی است و دانشمندانی بدان منسوبند. ( لباب الانساب ). رجوع به قشیربن کعب... شود.

قشیری. [ق ُ ش َ ] ( اِخ ) ابونصر. رجوع به ابونصر قشیری شود.

قشیری. [ ق ُ ش َ ] ( اِخ ) بهزبن حکیم بن معاویةبن حیده. از محدثان و دانشمندان است. وی از پدر و جد خود و نیز از زرارةبن ادنی روایت کند و از او ثوری و حمادان و جز ایشان روایت دارند. او از محدثان کثیرالخطاست. ( لباب الانساب ).

قشیری. [ ق ُ ش َ ] ( اِخ ) عبدالرحیم بن عبدالکریم بن هوازن ، مکنی به ابونصر. از علمای نیشابور است. وی در سفر حج از بغداد دیدن کرد و در آنجا به وعظ و ارشاد مردم سرگرم شد و سخنان وی درمیان حنبلیان و شافعیان شورشی به پا کرد و برای آنکه فتنه فرونشیند نظام الملک وی را به اصفهان خواند. وی در اصفهان مورد احترام قرار گرفت و به نیشابور مراجعت کرد و به تدریس و ارشاد مردم مشغول شد تا فالج گردید و به سال 514 هَ. ق. وفات یافت. او راست : المقامات و الآداب خطی در تصوف و وعظ. ( مرآة الجنان 3:210 ) ( البدایة و النهایه 12:187 ) ( زرکلی چ 2 ج 4 ص 120 ).

قشیری. [ ق ُ ش َ ] ( اِخ ) عبدالکریم بن هوازن بن عبدالملک بن طلحه نیشابوری ، از بنی قشیربن کعب مکنی به ابوالقاسم و ملقب به زین الاسلام. از پارسایان و دانشمندان بزرگ دینی و در دوران خود پیشوای مردم خراسان بود. وی در نیشابور اقامت داشت و در همان شهر وفات یافت ( تولد376، وفات 465 هَ. ق. ). سلطان آلب ارسلان او را بسیار احترام و اکرام میکرد. از تألیفات اوست : 1- التیسیر فی التفسیر، خطی ، این کتاب را تفسیر کبیر نیز گویند. 2- لطائف الاشارات ، خطی ، جلد یکم این کتاب نیزدر تفسیر است. 3- الرسالة القشیریة، چاپی. ( طبقات السبکی و اعلام زرکلی چ 2 ج 4 ص 180 ). وی از مشایخ خطیب بغدادی و داماد شیخ ابوعلی دقاق بوده و علوم باطنی را از وی اخذ کرده است. دیگر از کتابهای وی کتاب الضعفاء، و المتروکین فی رواة الحدیث و کتاب لطائف الاشارات و کتاب مختصر المحصل و کتاب المنتخب فی الحدیث و کتاب المؤتلف و المختلف است. ( ریحانة الادب ج 3 ص 300 ). و رجوع به ابوالقاسم قشیری در همین لغت نامه شود.

قشیری . [ ق ُ ش َ ] (اِخ ) عبدالرحیم بن عبدالکریم بن هوازن ، مکنی به ابونصر. از علمای نیشابور است . وی در سفر حج از بغداد دیدن کرد و در آنجا به وعظ و ارشاد مردم سرگرم شد و سخنان وی درمیان حنبلیان و شافعیان شورشی به پا کرد و برای آنکه فتنه فرونشیند نظام الملک وی را به اصفهان خواند. وی در اصفهان مورد احترام قرار گرفت و به نیشابور مراجعت کرد و به تدریس و ارشاد مردم مشغول شد تا فالج گردید و به سال 514 هَ . ق . وفات یافت . او راست : المقامات و الآداب خطی در تصوف و وعظ. (مرآة الجنان 3:210) (البدایة و النهایه 12:187) (زرکلی چ 2 ج 4 ص 120).


قشیری . [ ق ُ ش َ ] (اِخ ) عبدالکریم بن هوازن بن عبدالملک بن طلحه ٔ نیشابوری ، از بنی قشیربن کعب مکنی به ابوالقاسم و ملقب به زین الاسلام . از پارسایان و دانشمندان بزرگ دینی و در دوران خود پیشوای مردم خراسان بود. وی در نیشابور اقامت داشت و در همان شهر وفات یافت (تولد376، وفات 465 هَ . ق .). سلطان آلب ارسلان او را بسیار احترام و اکرام میکرد. از تألیفات اوست : 1- التیسیر فی التفسیر، خطی ، این کتاب را تفسیر کبیر نیز گویند. 2- لطائف الاشارات ، خطی ، جلد یکم این کتاب نیزدر تفسیر است . 3- الرسالة القشیریة، چاپی . (طبقات السبکی و اعلام زرکلی چ 2 ج 4 ص 180). وی از مشایخ خطیب بغدادی و داماد شیخ ابوعلی دقاق بوده و علوم باطنی را از وی اخذ کرده است . دیگر از کتابهای وی کتاب الضعفاء، و المتروکین فی رواة الحدیث و کتاب لطائف الاشارات و کتاب مختصر المحصل و کتاب المنتخب فی الحدیث و کتاب المؤتلف و المختلف است . (ریحانة الادب ج 3 ص 300). و رجوع به ابوالقاسم قشیری در همین لغت نامه شود.


قشیری . [ ق ُ ش َ ] (اِخ ) مسلم بن حجاج بن مسلم بن وردبن کرشان حافظ نیشابوری ، مکنی به ابوالحسین (یا ابوالحسن ). از بزرگان محدثان و حفاظ عامه است . وی در حجاز و عراق و نیشابور و بلاد دیگر از محمدبن اسماعیل بخاری و احمدبن حنبل و دیگر مشایخ وقت استماع حدیث کرده و کتاب جامع صحیح او یکی از صحاح سِتّه ٔ مورداعتماد است . این کتاب بارها در مصر و استانبول و کلکته چاپ شده است . دیگر از تألیفات اوست : علل الحدیث ، المنفردات و الوحدان . وفات وی به سال 261 یا 267 هَ . ق . در نیشابور اتفاق افتاد. (ریحانة الادب ج 3 ص 301).


قشیری . [ ق ُ ش َ ] (ص نسبی ) نسبت است به قشیربن خزیمةبن مالک بن سلامان بن اسلم بن افصی . (لباب الانساب ). رجوع به قشیربن خزیمة... شود.


دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قشیری (ابهام زدایی). قشیری ممکن است اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • ابوالحسین مسلم بن حجاج قشیری نیشابوری، از علمای بزرگ اهل سنت و صاحب صحیح مسلم• بلج بن بشر قشیری، فرمانده سپاه امویان در منطقه شمال آفریقا و اندلس• عبدالکریم قشیری نیشابوری، از اکابر دانشمندان، نویسندگان، شاعران و صوفیه قرن پنجم هجری
...


کلمات دیگر: