کلمه جو
صفحه اصلی

ماکیاولیسم

فرهنگ فارسی

روش سیاسی ماکیاول که مغایر با اصول اخلاقی بود .

فرهنگ معین

(وِ ) [ فر. ] (اِ. ) مکتبی که در سیاست و ادارة مملکت استفاده از هر وسیله ای را مجاز می داند. «اصطلاح هدف وسیله را توجیه می کند»، بیان نسبتاً جامعی از اصول این مکتب است . این مکتب نشأت گرفته از افکار نیکولو ماکیاول تاریخ دان و سیاستمدار معروف ایتالیایی است

(وِ) [ فر. ] (اِ.) مکتبی که در سیاست و ادارة مملکت استفاده از هر وسیله ای را مجاز می داند. «اصطلاح هدف وسیله را توجیه می کند»، بیان نسبتاً جامعی از اصول این مکتب است . این مکتب نشأت گرفته از افکار نیکولو ماکیاول تاریخ دان و سیاستمدار معروف ایتالیایی است که کتابی در این باب نوشته است .


لغت نامه دهخدا

ماکیاولیسم. [ وِ ] ( اِخ ) اساس سیاست «ماکیاول » که غالباً به نادیده گرفتن و به زیرپای گذاشتن تمام اصول اخلاقی تعبیر می شود. ( از لاروس ). و رجوع به «ماکیاول » شود.

فرهنگ عمید

نظریۀ سیاسی که مقید به اصول و مبانی اخلاقی نیست و هر گونه عملی را برای نیل به مقصود جایز می شمارد.

دانشنامه عمومی

ماکیاولیسم (به انگلیسی: Machiavellianism)، عبارت است از مجموعه اصول و روش های دستوری که نیکولو ماکیاولی سیاست مدار و فیلسوف ایتالیایی (۱۴۶۹-۱۵۲۷) برای زمامداری و حکومت بر مردم ارائه داد.
کتاب اصطلاحات سیاسی، به کوشش عبدالرحمان میاح
نیکولو ماکیاولی که بنیاد این نظریه خود را پیرامون روش و هدف در سیاست قرار داده، در کتاب خود شهریار، هدف عمل سیاسی را دستیابی به قدرت می داند و بنابراین، آن را محدود به هیچ حکم اخلاقی نمی داند و در نتیجه به کار بردن هرچیزی را در سیاست برای پیشبرد اهداف مجاز می شمارد و بدین گونه سیاست را به کلی از اخلاق جدا می داند.
ماکیاولی معتقداست، زمامدار اگر بخواهد باقی بماند و موفق باشد نباید از شرارت و اعمال خشونت آمیز بترسد. زیرا بدون شرارت، حفظ دولت ممکن نیست.
حکومت برای نیل به قدرت، ازدیاد و حفظ و بقای آن مجاز است به هر عملی از قبیل کشتار، خیانت، ترور، تقلب و ... دست بزند و هرگونه شیوه ای حتی منافی اخلاق و شرف و عدالت را برای رسیدن به هدفش روا می دارد.

پیشنهاد کاربران

زیر پا گذاشتن تمام اصول اخلاقی

اخلاق را قربانی قدرت کردن

ماکیاوِل گروی.


کلمات دیگر: