کلمه جو
صفحه اصلی

بابا کوهی

فرهنگ فارسی

از علمای شیراز بود

لغت نامه دهخدا

بابا کوهی. ( اِخ ) شیخ باباکوهی ، بشیراز گویند برادر پیرحسین شروانات بود، مرید شیخ ابوعبداﷲ خفیف. ( تاریخ گزیده چاپ عکسی لندن ص 785 )..... و در آنجا ( فارس ) مزارات متبرکه مثل... بابا کوهی و شیخ روزبهان و شیخ سعدی و کرخی و شیخ حسن گیاه و حاجی رکن الدین رازگو و امثالهم فراوانست... ( نزهة القلوب چاپ لیدن ج 3 ص 116 ). الشیخ ابوعبداﷲ محمد بن عبداﷲ المعروف به باکویه در علوم متبحر و مجمع خصال پسندیده بود. شیخ بزرگوار ابوعبداﷲ محمد بن خفیف رادر جوانی دریافت و سفر گزید، شیخ ابوسعید بن ابی الخیر میهنی را در نیشابور ملاقات کرده و نزد او ملازم شدو هم بدانجا ابوالعباس نهاوندی را دیدار کرده و با وی ببحث و گفتگو پرداخت و ابوالعباس بفضل و بسبقت و کمال حال وی اقرار کرد، و مدتی مصاحب هم بودند، سپس باکویه بشیراز بازگشت و در غاری از کوههای صبویه ( شمالی ) اقامت کرد و مشایخ و علماء و فقراء بنزد او آمدو شد و گفتگو داشتند تا بسال 442 هَ. ق. درگذشت و همانجا بخاک سپرده شد. ( ترجمه از شدالازار صص 380 - 384 ) و رجوع به غزالی نامه مصحح همائی ص 100 شود. و در پاورقی همین صفحات شدالازار و حواشی صفحات 550 و 566 مرحوم علامه قزوینی تحقیقات مستوفی راجع بنام وی و باکویه یا باکوکه جد اعلای اوست و این که در تداول عوام شیراز به باباکوهی تحریف شده است و دیوان منسوب بوی کرده اند و حتی بعنوان شاهد بیتی از سعدی آورده اند:
ندانی که بابای کوهی چه گفت
بمردی که ناموس را شب نخفت.

دانشنامه عمومی

بابا کوهی (فیلم). بابا کوهی (فیلم) فیلمی به کارگردانی و نویسندگی داوود ملاپور ساختهٔ سال ۱۳۴۸ است.
لاله جزایری
عزت اله وثوق
علی محمد رجایی
خسرو فرزین
حسن غفاری
کاظم تهرانچی
محبوبه
نامجو

باکویه شیرازی یا علی ابوعبدالله ابن باکویه که به باباکوهی نیز نامدار است (زادهٔ نزدیک به سال ۳۳۷ هجری در شیراز - درگذشتهٔ ۴۴۲ هجری) از شاعران ایرانی است.در۲۵ مهرماه ۱۳۹۲ برنامه بازسازی آرامگاهش بررسی گردید و از تاریخ یکم آبانماه قرار است پس از بازسازی و استوار سازی به فضای گردشگری - باستانی -سرگرمی تبدیل شود. این فضا بدست گروهی جوان بازسازی و فضا سازی خواهد شد.
دیوان شیخ علی مشهور به باباکوهی، شیراز: چاپ سوم با تصحیح کامل، ۱۳۵۳ خورشیدی.
وی در جوانی به کسب دانش های تکمیلی پرداخت و با بیشتر ریش سپیدان نامی آن روزگار دیدار کرد و هنگامی که شیخ ابوسعید ابوالخیر بینشمند سرشناس به نیشابور رفت ابن باکویه به جای شیخ عبدالرحمن سلمی در خانقاه پرآوازه آن شهر به ارشاد سرگرم بود، میان او و شیخ ابوسعید گفتگوهای گوناگون یزدانشناسی درگرفت و ابوسعید به پرسشهای وی پاسخ داد. همچنین در نهاوند میان ابن باکویه و شیخ ابوالعباس جانشین شیخ بزرگ ابوعبدالله خفیف شیرازی بینشمند نامدار، دربارهٔ تصوف و طریقت مناقشات فراوان روی داد و آن شیخ به فرهیختگی و فرازمندی و گستره آگاهی ابن باکویه خستو شد.
جامی سراینده بزرگ سده نهم در کتاب نفحات الانس می نویسد، خواجه عبدالله انصاری از ابن باکویه چندین بار به تجلیل یاد کرده و به انتخاب خود ۳۰ هزار حدیث و ۳۰ هزار حکایت از او بازگو کرده است و به ویژه بارها گفته که ابن باکویه ملک بوده است و از همه دانش ها با نصیب و حتی او را بزرگ ترین شیخ روزگار خود دانسته و از این که نسبت به خواجه بیش از دیگران توجه داشته، به خود بالیده است.
عبدالله باکویه پس از سال ها جهانگردی دوباره به شیراز برگشت و چند سالی را دور از مردم و هیاهوی شهر در اشکفت کوه شمالی شیراز که آن را صبوی می گفتند عزلت گزید و به نیایش پرداخت و در سال ۴۴۲ پس از زیوِشی ۱۰۵ ساله درگذشت و پیروانش وی را در خانقاهش که امروزه آرامگاه اوست به خاک سپردند.در این کوه کهن ترین چشمه ایران که هنوز جاری است قرار دارد. در پیرامون آن مجموعه رفاهی دارای فست فود، جگر سرا، کافی شاپ، شهر شادی، و... قرار دارد .

باباکوهی (کوه). مختصات: ۲۹°۳۸′۲۹٫۱۴″ شمالی ۵۲°۳۳′۸٫۸۹″ شرقی / ۲۹٫۶۴۱۴۲۷۸°شمالی ۵۲٫۵۵۲۴۶۹۴°شرقی / 29.6414278; 52.5524694باباکوهی یا کوه سبو، نام کوهی در شیراز است. در این کوه دو غار وجوددارد که یکی در گذشته محل زندگی یکی از عارفان بوده است و درون دیگری اکنون آرامگاه ابو عبدالله محمدبن عبدالله معروف به ابن باکویه و مشهور به باباکوهی و دلیلی بر نامگذاری این کوه به باباکوهی می باشد.

دانشنامه آزاد فارسی

واقع در ۲ کیلومتری شمال شرقی شیراز بر فراز کوه صبوری. بنایی است شامل چند اتاق از ۱۲۷۵ ق و دورۀ ناصرالدین شاه قاجار که بر مدفن ابوعبدالله محمد از عرفا و شعرای شیراز در قرن ۵ق معروف به باباکوهی ساخته شده است. تپّۀ باباکوهی مشرف بر شهر شیراز است و مقبرۀ خواجوی کرمانی نیز بر آن واقع شده است. باباکوهی از زیارتگاه ها و دیدنی های مشهور شیراز به شمار می رود.

نقل قول ها

محمد بن عبدالله باباکوهی شیرازی (نسب: ابوعبدالله محمد بن عبدالله بن عبیدالله بن باکویه، شیرازی) شهرت یافته به بابا کوهی و ابن باکویه ( ۹۴۸ ، شیراز- ۱۰۳۱م، غار سبز) صوفی و شاعر فارسی ایرانی بود.


کلمات دیگر: