کلمه جو
صفحه اصلی

تفسیر الفرقان

دانشنامه عمومی

تفسیر الفرقان (الفرقان فی تفسیر القرآن بالقرآن و السنة) یکی از تفاسیر قرآن است که بر اساس روش تفسیر «قرآن به قرآن» توسط محمد صادقی تهرانی نگاشته شده است.نام کامل این تفسیر، «الفرقان فی تفسیر القرآن بالقرآن و السنة» می باشد. شامل دوره کامل تفسیر قرآن کریم است که از آغاز تا انتهای قرآن، به تفسیر آیه به آیه آن پرداخته است. مفسر در آغاز، چنانکه مفسر، خود می گوید این تفسیر را از چند جزء آخر قرآن شروع نموده، و در ادامه، از ابتدای قرآن اقدام به تفسیر کرده و تا انتها ادامه داده است.این تفسیر هم از نظر محتوا و هم از جهت سبک، یکی از تفاسیر بدیع امامیه به شمار می آید، چه این که از نظر محتوا- بر خلاف بیشتر تفاسیر که غالب محتوای آن ها تکرار حرفهای گذشتگان است این تفسیر به زبان عربی و در ۳۰ جلد تدوین شده است.
سایت رسمی محمد صادقی تهرانی ( جامعة علوم القرآن )
الفرقان فی تفسیر القرآن - مقدمه - صادقی تهرانی. محمد - انتشارات شکرانه - چاپ بیروت - ۱۳۹۱
فصلنامه بینات
تفسیر الفرقان فی تفسیر القرآن - صادقی تهرانی. محمد - - جاپ بیروت - ۱۳۹۱
تفسیر الفرقان - آنلاین - سایت جامعة علوم القرآن
صادقی تهرانی تألیف تفسیر الفرقان را بطور رسمی طی ۱۴ سال، از سال ۱۳۵۳ شمسی در بیروت شروع و در سال ۱۳۶۷ در قم به پایان رسانید.
بدین ترتیب که چهار جلد را در بیروت حدود ۳ سال، یک جلد را در مکه، نزدیک به ۲ سال که مقارن با فعالیت های قرآنی وی در ام القری بود و ۲۵ جلد دیگر را طی حدود ۹ سال در قم به قلم تحریر نگاشت.
وی در شرح زمان و شرائط نگارش این تفسیر می گوید: { نگارش الفرقان در این ۱۴ سال با سابقه بود. بعد از آن که درمکه به دستور شاه ما را زندان کردند. بعد از آزادی به نجف رفتم و از همان ابتدا، تفسیر قرآن را شروع کردم و حدود ۱۰ سال درس تفسیرگفتم. آن هم در نجفی که اصلاً سابقه تفسیر نداشته و اگر داشته خیلی ضعیف و کم بوده است. در این ده سال هر چه تدریس می کردم، یادداشت می کردم. بر مبنای آن نوشته ها و افکار بعدی، تفسیر را نوشتم. من همیشه مطالب جدید داشتم، به این معنا که حتی در ترجمه و تفسیر فارسی هم مطالب جدیدی وجود دارد. بالاخره هنگام تألیف تفسیر با برداشت از آن نوشته هایی که در حوزه نجف به زبان عربی نوشته بودم بعد ازنظر به عبارات و مطالب، «تفسیرالفرقان» را تنظیم کردم و جلد سی ام، آغازگر تألیفم بود. پس از آن، از اول قرآن و بعد هم از وسط قرآن؛ لذا روی جلد می نوشتم جزء ۲۱، جزء۲۲، زیرا معلوم نبود چند جلد می شود. }


کلمات دیگر: