کلمه جو
صفحه اصلی

کادوس

فرهنگ فارسی

بقول یونانیان قدیم نام قومی که ساکن گیلان و شمال شرقی آذربایجان بودند . بعضی تصور میکنند که اینان نیاکان طالشهای کنونی بوده اند و [ کادوس ] محرف [ تالوش ] است که در قرون بعد تالش و طالش شده . بعض محققان این قوم را از بومیان ایران قبل از ورود آریاییان دانند . توضیح در زمان اردشیر هخامنشی کادوسیان مانند بسیاری از مردم ایالات دیگر ایران شوریدند و بقول پلوتارخس شاه در راس قشونی که مرکب از سیصد هزار پیاده و ده هزار سوار بود برای فرونشاندن این شورش حرکت کرد ( ۳۸۴ ق م ) مورخ مذکور سرزمین کادوسیان را چنین وصف کرده : مملکتی است کوهستانی و صعب العبور و همیشه ابر آسمان آنرا فراگرفته . در این سرزمین نه غله میروید و نه درختان میوه . قوت سکنه جنگی آن غالبا گلابی و سیب جنگلی ( وحشی ) است . بنابراین چون اردشیر وارد این سرزمین شد دچار قحطی و مخاطرات شدید گردید . قوتی در اینجا بدست نمی آمد و آذوقه را هم از جاهای دیگر نمیشد تحصیل کرد . در این احوال سخت تیری باذ شاه و قشون او را نجات داد . کادوسیان دو پادشاه داشتند که جدا از یکدیگر اردو میزدند . تیری باذ نقشه ای کشید و پس از آنکه آنرا به اردشیر عرضه داشت مخفیانه نزدیکی از دو پادشاه مزبور رفت و پسرش را نزد دیگری فرستاد و هریک بپادشاهی که نزد او رفته بود گفت : [ پادشاه دیگر کسانی نزد شاهنشاه فرستاده و داخل مذاکره شده و اگر میخواهید فریب نخورید پیشدستی کنید که قبل از دیگری با شاهنشاه داخل مذاکره شوید . من هم باتمام قوی بشما کمک خواهم کرد . ] پادشاهان مزبور سخن تیری باذ و پسر او را باور کردند و یکی با تیری باذ و دیگری با پسر او - که صاحبمنصب بود - رسولی نزد اردشیر روانه داشتند و شرایط صلح منعقد شد و اردشیر پس از دادن تلفات زیاد از حیث سربازان خوب و تقریبا همه اسبهایش به پایتخت بازگشت .

لغت نامه دهخدا

کادوس. ( اِخ ) مصحف یا یونانی شده تالوش که در قرون بعد طالش یا ( تالش ) شده است. ( ایران باستان ص 1129، 1130، 1389 ). قومی که در زمان باستان بس انبوه بودند ودر کوهستان شمالی ایران نشیمن داشتند و چون بارها به گردنکشی برخاستند و با پادشاهان هخامنشی از در نافرمانی درآمدند از اینجا نام ایشان در تاریخها آمده وامروز مترجمان کادوش را که تلفظ صحیح آنست «کادوسی »نویسند. جایگاهی که برای کادوشان در تاریخها یاد کرده اند امروز منطبق با جایگاه تالشان میباشد. ( برهان قاطع چ معین حاشیه لغت «تالش » از مقالات کسروی ج 1 ص 180 و نامهای شهرها و دیهها تألیف وی دفتر یکم ).

پیشنهاد کاربران

کادوس یعنی خانه دوست . خانه به تالشی ( کا ) و ( دوس ) به معنی دوست میباشد چون تالشان خانواده و خانه خود را خیلی دوست داشتند به همین خاطر به آنها قوم کادوس میگویند و قبیله کادوسیان بین مرز ایران و آذربایجان در گردنه حیران آستارا قرار داشت و هنوز آثاری از قبیله به جا مانده است و هم اکنون تالشان از نزدیکی آذربایجان باکو تا نزدیکی رشت میباشنو





هرمس ، یکی از خدایان یونان که خدای پیام رسان وسرعت است ، عصا یا چوبدستی داشت به نام کادوس.


کلمات دیگر: