کلمه جو
صفحه اصلی

دریای کابل

دانشنامه عمومی

رود کابل (فارسی/اردو:دریای کابل؛پشتو:کابل سیند؛سانسکریت:कुभा) رودی است به طول ۷۰۰ کیلومتر که از محدوده سنگلاخ سرچشمه گرفته در دره اونی کوه پغمان از دریای هلمند جدا می شود سپس جلگه میدان را آبیاری نموده از ولسوالی چهارده، وارد شهر کابل می شود. در چهلستون با دریای پغمان و در شینه با رود لوگر ملحق می شود سپس در جلگه سروبی با دریای پنجشیر ملحق شده به جلگه جلال آباد می ریزد. در اینجا رود کنر هم با اینها ملحق شده از باسول و دکه داخل علاقه آزاد افغان ها مهمند می گردد. سرانجام به دریای سند می ریزد.
تنظیم منابع آب درافغانستان بخش دریای کابل
کابل
جغرافیای طبیعی افغانستان
رود کابل دارای طول ۷۰۰ کیلومتر بوده که ۴۶۰ کیلومتر آن در داخل خاک افغانستان جریان دارد. این دریا اهمیت استراتژیکی واقتصادی دارد. مزارع جلال آباد و لغمان که در زمره زمین های سه حاصله می آید آبریزی می نماید. در تابستان آب دریای کابل کم می باشد ولی در زمستان دارای آب زیاد می باشد. در افغانستان بالای این دریا سد ماهیپر درونته ونغلو به منظور استحصال برق بنا شده است. این دریا حدود ۲۵ کیلومتر سرحد بین پاکستان و افغانستان را تشکیل می دهد. دریای کنر که از معاونین دریای کابل است در طول سال آب زیاد دارند. رود کنر در حصه نورستان با رود مستوچ یکجا می شود از که یخچالهای کوه چیانتر چترال منشأ می گیرد. در حصه جلال آباد با رود کابل ملحق می شود. دولت پاکستان در ۲۰ کیلومتری شهر پشاور سد را بنام ورسک بالای این دریا بنا نموده است. در حصه اتک با رود سند یکجا می شود.
دانشمندی بنام روک می نویسد که اسکندر کبیر رود کابل را بنام کوفین خوانده است. تمام دانشمندان نظر دارند که نام کابل از نام دریای کابل گرفته شده است. در زبان سانسکریت و اوستا دریای کابل را بنام کو یعنی دریا یاد نموده است. بسیاری نامهای افغانستان و پاکستان در ریگ ودا نوشته است؛ و در زبان سانسکریت بعداً تغییر نموده است. این دریا در طول تاریخ جنبه مذهبی مقدس و اقتصادی داشته است.


کلمات دیگر: