کلمه جو
صفحه اصلی

جلالیه

فرهنگ فارسی

دهی است جزئ دهستان حومه بخش دلیجان شهرستان محلات واقع در دو هزار گزی شمال دلیجان کنار راه شوسه اصفهان - قم این ده در دامنه قرار گرفته و هوایی معتدل دارد .

لغت نامه دهخدا

جلالیه . [ ج َ لی ْ ی َ ] (اِخ ) شهری است نزدیک روم . درتاریخ حبیب السیر آمده : در ایام سلطنت قسطنطین دین نصاری تقویت یافته متوطنان بلادی که بولایت روم اتصال دارد از جلالیه و صقالیه و روس و آلان و ارمن و کرج بتمام ایمان آوردند. (حبیب السیر چ خیام ج 1 ص 217).


جلالیه. [ ج َ لی ْ ی َ ] ( اِخ ) شهری است نزدیک روم. درتاریخ حبیب السیر آمده : در ایام سلطنت قسطنطین دین نصاری تقویت یافته متوطنان بلادی که بولایت روم اتصال دارد از جلالیه و صقالیه و روس و آلان و ارمن و کرج بتمام ایمان آوردند. ( حبیب السیر چ خیام ج 1 ص 217 ).

جلالیه. [ج َ لی ْ ی َ ] ( اِخ ) دهی است از بخش حومه سوسنگرد شهرستان دشت میشان. واقع در 9هزارگزی خاوری سوسنگرد سر راه مالرو عمومی اهواز بسوسنگرد. این ده در دشت قرارگرفته و هوایی گرمسیری مالاریایی دارد. سکنه آن 250تن. آب آن از رودخانه کرخه بوسیله موتور تأمین میشود و محصول آن غلات و صیفی و شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی آنان عبا و جاجیم بافی است. راه این ده در تابستان اتومبیل رو است و ساکنین آن از طایفه بنی طرف هستند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6 ).

جلالیه. [ ج َ لی ْ ی َ ] ( اِخ ) دهی است جزو دهستان غار بخش ری شهرستان تهران. واقع در 23هزارگزی جنوب باختری ری و شش هزارگزی باختر راه قم. این ده در جلگه قرار گرفته و هوایی معتدل دارد. سکنه آن 158 تن. آب آن از قنات ومحصول آن غلات ، صیفی ، چغندر قند و مواد اولیه سولفات که از کویر مجاور گرفته میشود. شغل اهالی زراعت و گاوداری است. راه مالرو دارد و از مهدی آباد ماشین می توان برد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران استان مرکزی ).

جلالیه. [ ج َ لی ْ ی َ ] ( اِخ ) ( کهریزنو ) دهی است جزء دهستان حومه بخش دلیجان شهرستان محلات واقع در دوهزارگزی شمال دلیجان ، کنار راه شوسه اصفهان - قم. این ده در دامنه قرار گرفته و هوایی معتدل دارد. سکنه آن 50 تن. و آب آن از قنات و محصول آن غلات ، پنبه و میوه و شغل اهالی زراعت است. در کنارراه شوسه دو مهمانخانه دارد و از راه شوسه راه فرعی به آبادی دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ، ج 2 ).

جلالیه . [ ج َ لی ْ ی َ ] (اِخ ) (کهریزنو) دهی است جزء دهستان حومه ٔ بخش دلیجان شهرستان محلات واقع در دوهزارگزی شمال دلیجان ، کنار راه شوسه ٔ اصفهان - قم . این ده در دامنه قرار گرفته و هوایی معتدل دارد. سکنه ٔ آن 50 تن . و آب آن از قنات و محصول آن غلات ، پنبه و میوه و شغل اهالی زراعت است . در کنارراه شوسه دو مهمانخانه دارد و از راه شوسه راه فرعی به آبادی دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ، ج 2).


جلالیه . [ج َ لی ْ ی َ ] (اِخ ) دهی است از بخش حومه ٔ سوسنگرد شهرستان دشت میشان . واقع در 9هزارگزی خاوری سوسنگرد سر راه مالرو عمومی اهواز بسوسنگرد. این ده در دشت قرارگرفته و هوایی گرمسیری مالاریایی دارد. سکنه ٔ آن 250تن . آب آن از رودخانه ٔ کرخه بوسیله ٔ موتور تأمین میشود و محصول آن غلات و صیفی و شغل اهالی زراعت و گله داری و صنایع دستی آنان عبا و جاجیم بافی است . راه این ده در تابستان اتومبیل رو است و ساکنین آن از طایفه ٔ بنی طرف هستند. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6).


جلالیه . [ ج َ لی ْ ی َ ] (اِخ ) دهی است جزو دهستان غار بخش ری شهرستان تهران . واقع در 23هزارگزی جنوب باختری ری و شش هزارگزی باختر راه قم . این ده در جلگه قرار گرفته و هوایی معتدل دارد. سکنه ٔ آن 158 تن . آب آن از قنات ومحصول آن غلات ، صیفی ، چغندر قند و مواد اولیه سولفات که از کویر مجاور گرفته میشود. شغل اهالی زراعت و گاوداری است . راه مالرو دارد و از مهدی آباد ماشین می توان برد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران استان مرکزی ).


دانشنامه عمومی

جلالیه (تصوف) از سهروردیه
جلالیه (تهران)
جلالیه (مشهد)
جلالیه (ری)
جلالیه شمالی
جلالیه جنوبی

دانشنامه آزاد فارسی

جَلالیه
در دورۀ ناصری، قریه و قلعه ای بود که فیروز میرزا نصرت الدوله فرمانفرما، پسر عباس میرزا نایب السلطنه، احداث کرد و، به مناسبت لقب خود، نصرت آباد نامید. چندی بعد، مسعود میرزا ظل السطان، پسر ناصرالدین شاه، آن را خرید و باغ و عمارتی در آن بنا کرد و آن را به نام پسرش، حسین میرزا جلال الدوله، جلالیه نامید. جلالیه در حومۀ شمال غربی تهران قدیم قرار داشت و محدودۀ خیابان های انقلاب و توحید، بزرگراه های چمران و آل احمد و خیابان فاطمی و ولی عصر کنونی را دربر می گرفت. جلالیه در اواخر دورۀ قاجار، پس از افتادن به دست بانک استقراضی روس و چندبار دست به دست شدن، به مالکیت مردم درآمد و در آن خانه سازی کردند. در دورۀ پهلوی، میدان بزرگی برای رژۀ نیروهای نظامی و اسب دوانی در آن احداث شد. میدان جلالیه در دورۀ محمدرضا شاه تا کودتای ۱۳۳۲ش از مراکز تظاهرات و فعالیت های سیاسی بود. در سال ۱۳۱۳ش، باغ جلالیه به ساخت وساز دانشگاه تهران اختصاص یافت. در ۱۳۴۵ش، در پارک فرح در میدان اسب دوانی (پارک لالۀ کنونی)، هتل اینترکنتینانتال (لالۀ کنونی)، موزۀ فرش ایران، موزۀ هنرهای معاصر، باشگاه ورزشی حجاب، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان احداث شد. خیابان بلوار کشاورز کنونی (بلوار الیزابت سابق) و یکی از کوچه های فرعی آن با نام بن بست جلالیه باقی ماندۀ زمین های جلالیه است.


کلمات دیگر: