کلمه جو
صفحه اصلی

گران روی

فارسی به انگلیسی

viscosity

فرهنگ فارسی

کند روی بطئ سیر .

لغت نامه دهخدا

گران روی. [ گ ِ رَ ] ( حامص مرکب ) عمل گران رو. رجوع به گران رو شود.

دانشنامه عمومی

گِران رَوی یا ناروانی عبارت است از مقاومت یک سیال در برابر اعمال تنش برشی. به تعریفی دیگر، مقاومت اصطکاکی یک مایع یا گاز را در برابر شارش یا لغزیدن لایه ها، هنگامی که تحت تنش برشی قرار گیرد گِران رَوی می گویند.نام های دیگر گران روی عبارت است از: چسبناکی، وُشکسانی (وشک در فارسی به معنی صمغ است)، ویسکوزیته و لِزْجَت.
واحد گران روی در هر دو واحد اندازه گیری SI و CGS به افتخار دانشمند برجسته پوازیه PI و P در نظر گرفته شده است. در واقع این واحد که کمتر در واحد SI استفاده شده است با Pa.s برابر است.
واحد پویز در واحد CGS بیشتر استفاده می شود.
بنابراین برای واحدهای مختلف داریم:
1 PI=1 Pa.s=((N.s))/m^2 =kg/(m.s)
1 P=0.1 Pa.s=0.1 ((N.s))/m^۲ =0.1 kg/(m.s)
1 cP=1m Pa.s=0.001 Pa.s=0.001 ((N.s))/m^۲ =0.001 kg/(m.s)
در یک سیال جاری (در حال حرکت)، که لایه های می گویند. هرچه گران روی مایعی بیشتر باشد، برای ایجاد تغییر شکل یکسان، به تنش برشی بیشتری نیاز است. به عنوان مثال گرانروی عسل از گرانروی شیر بسیار بیشتر است.
با افزایش دما گران روی شاره های مایع کاهش می یابد ولی در گازها، قضیه وارون است، البته درصد دگرگونی آن برای شاره های گوناگون متفاوت است.
گران روی پویا (دینامیکی) خاصیتی از سیال است که در برابر جریانهای برشی ایجاد مقاومت می کند این جریانها در جایی به وجود می آیند که لایه های سیالدارای سرعتهای مختلفی باشند. برای درک بیشتر این خاصیت یک جریان ایده ال مانند جریان کوئت را در نظر بگیرید در این نوع جریان سیال بین دو صفحهمحبوس شده است که صفحه بالایی با سرعت ثابت در حال حرکت است. در این نوع جریان اگر سرعت صفحه بالایی به اندازه کافی کوچک باشد ذرات سیال به صورتموازی با صفحه حرکت می کنند، سرعت ذرات سیال از صفر در صفحه پایینی تا سرعت مساوی سرعت صفحه بالایی به صورت خطی تغییر پیدا می کند. با توجه این حالت ذرات سیال با سرعتهای مختلفی بر روی یکدیگر حرکت می کنند بنابراین نیروی مورد نیاز برای حرکت دادن سیال متفاوت است این نیرو متناسب با سرعت سیال افزایش پیدا می کند بنابراین برای یک سیال نیوتنی رابطه تنش و گرادیان سرعت یا همان تغییر شکل به صورت خطیاست که این خطی بودن با گران روی دینامیکی ایجاد می شود.

گِرانرَوی ،لِزْجَت، وُشکسانی یا ویسکوزیته (به فرانسوی: Viscosité )، عبارت است از مقاومت یک مایع در برابر اعمال تنش برشی. در یک سیال جاری (در حال حرکت)، که لایه های مختلف آن نسبت به یکدیگر جابجا می شوند، به مقدار مقاومت لایه های سیال در برابر لغزش روی هم گرانروی سیال می گویند. هرچه گرانروی مایعی بیشتر باشد، برای ایجاد تغییر شکل یکسان، به تنش برشی بیشتری نیاز است. به عنوان مثال گرانروی عسل از گرانروی شیر بسیار بیشتر است.
با افزایش دما گرانروی شاره های مایع کاهش می یابد ولی در گازها، قضیه وارون است، البته درصد دگرگونی آن برای شاره های گوناگون متفاوت است.

دانشنامه آزاد فارسی

گِرانْ رَوی (viscosity)
در فیزیک، مقاومت شاره ها، اعم از مایعات و گازها، دربرابر جاری شدن . اصطکاک داخلی شاره سبب می شود که شاره دربرابر جاری شدن روی هر سطح جامد یا روی لایه های دیگر شاره مقاومت کند. گران روی هم در حرکت شاره دربرابر اجسام پدید می آید و هم در حرکت اجسام در داخل شاره ظاهر می شود. گران روی شاره هایی مانند قیر، ملاس، و روغن های سنگین بسیار زیاد است. بسیاری از شاره ها را در فیزیک، برای آسانی کار محاسبات، کامل یا ناگران رو درنظر می گیرند.

فرهنگستان زبان و ادب

{viscosity} [شیمی، فیزیک] مقاومت اصطکاکی یک مایع یا گاز در برابر شارش یا لغزیدن لایه ها، هنگامی که تحت تنش برشی قرار گیرد

پیشنهاد کاربران

گِرانرَوی. ( فیزیک مایعات ) خاصیت چسبندگی و غِلظتِ بعضی مایعات ( بطور کلی تمامی آنها، بجز مایعاتی که به ابَرشاره، Superfluid، موسوم می باشند ) که باعث تقلیل سیالیت آنها، در مقابله با مایعاتی که غلظتِ آنها نا چیز است، می شود. مترادفِ این واژه در زبان انگلیسی Viscosity می باشد. رجوع شود به شاره.

مقاومت در برابر جاری شدن

افزایش غلظت

اصطکاک داخلی / ویسکوزیته


کلمات دیگر: