کلمه جو
صفحه اصلی

عاقرقرحا

فارسی به انگلیسی

pellitory of spain

pellitory of Spain


مترادف و متضاد

pellitory (اسم)
بابونه زرد، عاقرقرحا

لغت نامه دهخدا

عاقرقرحا. [ ق ِ ق َ ] ( معرب ، اِ ) نباتی است که در دمشق عود القرح خوانند و به یونانی فوریون و به شیرازی اکر. و نیکوترین او آن بود که تیز و محرق بود و زبان را به غایت بسوزاند و فربه بود و طاهر و غلیظ و چون بشکند اندرون وی سپید بود و آن بیخ طرخون رومی است و گویند جبلی است و طبیعت آن گرم و خشک بود در سیم و چون سحق کنند و با زیت بر بدن مسح کنند عرق براند و استرخاء اعضاء و مزاج رانافع بود و منع تولد کزاز بکند و سده مصفاة بگشاید و بلغم که در معده بود زائل کند و چون در دندان گیرند درد دندان که از سردی بود ساکن گرداند و چون با سرکه پزند و بدان مضمضه کنند سودمند بود جهت درد دندان و موافق اعضائی بود که سردی بر وی غلبه کرده باشد وحس آن باطل شده باشد از حرکت و مفلوج و مصروع را نافع بود. ( از اختیارات بدیعی ). بیخ طرخون را عاقرقرحاگویند و باز در صیدنه است که ارجانی گوید: عاقرقرحاگرم و خشک است در سه درجه و درد دندان را که ماده آن از سردی بود رفع کند و دمیدگی دهان را سود دارد چون از رطوبت باشد و اگر با زیت سوده شود و پیش از نوبت بر اندامها مالیده آید لرزه را که در تبهاء نوبت باشد دفع کند. ( از ترجمه صیدنه ابوریحان ). و آن مقوی باه مبرد و مسهل است. و رجوع به نزهة القلوب و غیاث اللغات و تحفه حکیم مؤمن و اقرب الموارد شود.

فرهنگ عمید

گیاهی شبیه بابونه، با برگ های ریز و شاخه های نازک که مصرف دارویی دارد.

دانشنامه عمومی

Anthemis pyrethrum L.Anacyclus depressus BallAnacyclus freynii Willk.Anacyclus officinarum HayneSources: E+M,
عاقرقرحا، (نام علمی: Anacyclus Pyrethrum DC )گیاهی است از خانواده Compositae تیره فرعی Radiae .
عاقرقرها گیاهی است علفی و چند ساله که بلندی ساقه اش به حدود ۲۰ سانتی متر می رسد. این گیاه شبیه بابونه می باشد. منشاء اصلی آن الجزیره و آفریقای شمالی بوده و از آنجا به نقاط گرم و معتدل زمین مانند آسیا و آفریقا راه یافته است. ریشه آن راست به طول ۲۵–۲۰ سانتی متر و به ضخامت یک انگشت و با انشعابات زیادی است. این ریشه طعم سوزنی دارد.قسمت مورد استفاده این گیاه ریشه آن است که به صورت قطعاتی به اندازه۱۰–۸ سانتی متر و قطر۵/. سانتی متر به بازار عرضه می شد. بوی آن معطر و محرک مخاط بینی و طعم آن تند، سوزنده و ناپسند است.
در بعضی منابع، بخاطر خواص بسیار نزدیک این گیاه با ریشه طرخون کوهی، این گیاه را به اشتباه با آن یکی دانسته اند.عاقرقرحا، گیاهی است علفی، کوتاه، که ارتفاع آن به یک وجب هم نمی رسد، جند ساله و شبیه بابونه. برگ های آن بریدگی های عمیق دارد و پوشیده از کرک است. گل های آن در تابستان و در دو گونه روی ساقه ظاهر می شود.


کلمات دیگر: