کلمه جو
صفحه اصلی

حدائق


مترادف حدایق : باغ ها، باغچه ها، بوستان ها، حدیقه ها، روضات، روضه ها، گلزارها، گلستان ها، گلشن ها

متضاد حدایق : صحاری

مترادف و متضاد

باغها، باغچهها، بوستانها، حدیقهها، روضات، روضهها، گلزارها، گلستانها، گلشنها ≠ صحاری


فرهنگ فارسی

( اسم ) جمع حدیقه باغها .
معلقه بابل یا حدائق سمیرامیس در بابل قدیم یکی از عجائب هفتگانه جهان است

باغها، جمع حدیقه
( اسم ) جمع حدیقه باغها .

فرهنگ معین

(حَ یِ ) [ ع . حدائق ] (اِ. ) جِ حدیقه ، باغ ها.

لغت نامه دهخدا

حدائق. [ ح َ ءِ ] ( ع اِ ) ج ِ حدیقة. ( دهار ). ( ترجمان عادل منسوب به جرجانی ). باغهای پردرخت که گرد آنها دیوار باشد. ( غیاث اللغات ). بستانها که دیوار دارد. ( دهار ): در حدائق جد وهزل و حقایق فضایل و فضل ریان گشته. ( ترجمه تاریخ یمینی ص 281 ). این رساله که لمعه ای است از بوارق بیان و حدائق بنان او ایراد کرده میشود. ( ترجمه تاریخ یمینی نسخه خطی ص 234 ).

حدائق. [ ح َ ءِ ] ( اِخ ) نام کنیزکی است و او بر کف خویش بحناء نگاشته بود:
لیس حُسن الخضاب زین کفی
حُسن کفی زین ٌ لکل خضاب.

حدائق. [ ح َ ءِ ] ( اِخ ) حدائق معلقه بابل یا حدائق معلقه سمیرامیس در بابل قدیم. یکی از عجائب هفتگانه جهان است : و حدائق معلقه هفت باغ یکی از بر دیگر منسوب به بابلیان در انجمن بساتین و باغات و چمن حدائق و جنات که هریک بهشت را بحقیقت از نزاهت وخوشی چشم و چراغ است. ( ترجمه محاسن اصفهان آوی ).
- حدائق معلقه بابل ؛ دسته ای از نقاض است که بشکل تل های مربع میباشد و تقریباً وسط توده عظیم تپه هائی که از شمال بجنوب قرار دارند، طول ساحل شرقی فرات را فرا گرفته است. این خرابه ها
از آن ِ شهر باستانی بابل است و قصر بیرس نمرود در همین محل واقع است. حدائق معلقه مشهور متصل بقصر شاهی بوده است حدائق مزبور منسوب به نبوکدنصر ( بخت نصر ) دوم ( 604-562 ق.م. ) است. و گویند وی باغهارا برای زن خود سمیرامیس برتپه های مصنوع که بهیأت تپه های طبیعی مینمود بساخت از آنرو که منشاء سمیرامس کشوری کوهستانی بود. این باغها از جمله عجائب سبعه عالم محسوب میگردید و دارای سطحه هائی بود که بستون تکیه داشت و روی آن ، با هزینه بسیار درختان بلندنایاب باغها را جا داده بودند بقول هرودتس باغهای معلق ، مربع شکل بود و بواسطه طاقها تخمیناً به اندازه 75 گام از سطح زمین ارتفاع داشت. طول هریک از جوانب آنها 400 گام بود و درسطوح آنها همه نوع درختان بزرگ و گیاهان خوش منظر کاشته بودند و بعض درختان آن تناور گردیده قطرشان به دوازده گام می رسد یکی از چیزهای شایان توجه خرابه های بابل ، درختی کهن سال است که در صد قدمی مغرب محلی که مجسمه شیر را یافته اند دیده شده. این درخت که کپل تصویر آنرا منتشر کرده ، گویند یکی از بقایای درختان حدائق معلقه است و آن بعقیده اینورت از انواع اثل ( شوره گز ) میباشد . ( شماره هفت از دکتر معین ص 19 ) و رجوع به عجائب سبعه شود.

حدائق . [ ح َ ءِ ] (اِخ ) حدائق معلقه ٔ بابل یا حدائق معلقه ٔ سمیرامیس در بابل قدیم . یکی از عجائب هفتگانه ٔ جهان است : و حدائق معلقه هفت باغ یکی از بر دیگر منسوب به بابلیان در انجمن بساتین و باغات و چمن حدائق و جنات که هریک بهشت را بحقیقت از نزاهت وخوشی چشم و چراغ است . (ترجمه ٔ محاسن اصفهان آوی ).
- حدائق معلقه ٔ بابل ؛ دسته ای از نقاض است که بشکل تل های مربع میباشد و تقریباً وسط توده ٔ عظیم تپه هائی که از شمال بجنوب قرار دارند، طول ساحل شرقی فرات را فرا گرفته است . این خرابه ها
از آن ِ شهر باستانی بابل است و قصر بیرس نمرود در همین محل واقع است . حدائق معلقه مشهور متصل بقصر شاهی بوده است حدائق مزبور منسوب به نبوکدنصر (بخت نصر) دوم (604-562 ق .م .) است . و گویند وی باغهارا برای زن خود سمیرامیس برتپه های مصنوع که بهیأت تپه های طبیعی مینمود بساخت از آنرو که منشاء سمیرامس کشوری کوهستانی بود. این باغها از جمله ٔ عجائب سبعه ٔ عالم محسوب میگردید و دارای سطحه هائی بود که بستون تکیه داشت و روی آن ، با هزینه ٔ بسیار درختان بلندنایاب باغها را جا داده بودند بقول هرودتس باغهای معلق ، مربع شکل بود و بواسطه ٔ طاقها تخمیناً به اندازه ٔ 75 گام از سطح زمین ارتفاع داشت . طول هریک از جوانب آنها 400 گام بود و درسطوح آنها همه نوع درختان بزرگ و گیاهان خوش منظر کاشته بودند و بعض درختان آن تناور گردیده قطرشان به دوازده گام می رسد یکی از چیزهای شایان توجه خرابه های بابل ، درختی کهن سال است که در صد قدمی مغرب محلی که مجسمه ٔ شیر را یافته اند دیده شده . این درخت که کپل تصویر آنرا منتشر کرده ، گویند یکی از بقایای درختان حدائق معلقه است و آن بعقیده ٔ اینورت از انواع اثل (شوره گز) میباشد . (شماره ٔ هفت از دکتر معین ص 19) و رجوع به عجائب سبعه شود.


حدائق . [ ح َ ءِ ] (اِخ ) نام کنیزکی است و او بر کف خویش بحناء نگاشته بود:
لیس حُسن الخضاب زین کفی
حُسن کفی زین ٌ لکل ّ خضاب .


حدائق . [ ح َ ءِ ] (ع اِ) ج ِ حدیقة. (دهار). (ترجمان عادل منسوب به جرجانی ). باغهای پردرخت که گرد آنها دیوار باشد. (غیاث اللغات ). بستانها که دیوار دارد. (دهار): در حدائق جد وهزل و حقایق فضایل و فضل ریان گشته . (ترجمه ٔ تاریخ یمینی ص 281). این رساله ٔ که لمعه ای است از بوارق بیان و حدائق بنان او ایراد کرده میشود. (ترجمه ٔ تاریخ یمینی نسخه ٔ خطی ص 234).


حدایق. [ ح َ ی ِ ] ( ع اِ ) ج ِ حدیقة. رجوع به حدائق شود.

فرهنگ عمید

= حدیقه

حدیقه#NAME?


دانشنامه عمومی

حدائق (استان سکیکده). حدائق (به عربی: الحدائق) یک شهرداری در الجزایر است که در استان سکیکده واقع شده است.
فهرست شهرهای الجزایر

دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی حَدَائِقَ: جمع حدیقه به معنای بوستانی که اطرافش دیوار کشیده باشند
معنی غُلْباً: بزرگ و کلُفتان (جمع غلباء است ، و شجرة غلباء یعنی درختی بزرگ و کلفت ، پس حدائق غلب به معنای بوستانی است که درختانش عظیم و کلفت باشد . )
ریشه کلمه:
حدق (۳ بار)

«حدائق» جمع «حدیقه» به طوری که بسیاری از مفسران گفته اند: به معنای باغی است پر درخت، سرسبز و خرّم که اطراف آن دیوار کشیده باشند و از هر نظر محفوظ باشد; همچون «حدقه» چشم که در میان پلک ها محصور شده است. «راغب» در «مفردات» می گوید: «حدیقه، در اصل، به زمینی می گویند که آب در آن جمع شده است، همچون حدقه چشم که همیشه آب در آن قرار دارد». از مجموع این دو سخن می توان چنین نتیجه گرفت که حدیقه باغی است که هم دیوار دارد و هم آب کافی.
حدیقه: باغ. حدائق: باغها. با آن آب باغهای بهجت آور رویاندیم این کلمه در باغهای آخرت و دنیا هر دو به کار رفته است مثل .

جدول کلمات

باغها


کلمات دیگر: