کلمه جو
صفحه اصلی

مشهد ریزه

فرهنگ فارسی

قصبه مرکز دهستان میان ولایت باخزر بخش طیبات شهرستان مشهد. در شمال باختری طیبات ( تایباد ) . جلگه معتدل . دارای ۱۷۷۸ تن سکنه . محصول : غلات . شغل اهالی : کشاورزی مالداری کرباس بافی است .

لغت نامه دهخدا

مشهدریزه. [ م َ هََ زَ ] ( اِخ ) قصبه مرکز دهستان میان ولایت باخرز است که در بخش طیبات شهرستان مشهد واقع است و 1778 تن سکنه دارد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 9 ).

دانشنامه عمومی

مشهدریزه یا به اختصار ریزه، شهری در بخش میان ولایت شهرستان تایباد استان خراسان رضوی ایران است.این شهر در سال ۱۳۸۴ با ارتقاء روستای مشهد ریزه، مرکز بخش میان ولایت از توابع شهرستان تایباد تشکیل شد.
نام اصلی این دیار رزه می باشد که از واژهٔ رز به معنای درخت انگور گرفته شده است و دلیل آن هم وجود تاکستان های فراوان در ریزه می باشد. رزه از دیارات قدیمی باخرز و سپس شهرستان تایباد بوده است. باور عامه دربارهٔ رزه چنین است که این مکان باقی مانده یک شهر بزرگ به نام شهر رضوان بوده که پس از افول دوران ترقی اش به یک روستا تبدیل شده و رزه برگرفته از همان نام شهر رضوان است. از شما چه پنهان باقی ماندهٔ دیواری به نام دیوار شهر بند که گویا دور شهر رضوان را می گرفته این گفته را به باور نزدیک تر می کند. در سال ۱۳۸۵ از الحاق دو روستای ریزه و مشهدریزه شهر مشهدریزه به وجود آمد.
ریزه از مراکز جمعیتی کهن تایباد محسوب می شود. وجود آثاری چون مزار شاهزاده قاسم در رزه قدیم که قدمت آن به اوایل دوره اسلامی می رسد، گواه سابقهٔ کهن آن است. در تاریخنامه هرات (سیفی هروی) چنین آمده است:
ولایت رزه (ریزه) در اوایل دوره اسلامی توسط سپاه ملک قیاس الدین، پس از ۱۶ روز مقابله و دفاع مردم در داخل قلعه، فتح شد که این پیروزی برای سپاهیان مهاجم غنایم، اسلحه و برده فراوان به دنبال داشت آورده اند در آن قرن چنین خون ریزی عظیمی اتفاق نیفتاده و آن کشتار بی سابقه بوده است.

دانشنامه آزاد فارسی

شهری در استان خراسان رضوی، شهرستان تایباد، و مرکز اداری بخش میان ولایت. با ارتفاع ۱,۱۰۵ متر، در دشتی در ۱۸۲کیلومتری جنوب شرقی مشهد و ۲۵کیلومتری غرب شمالی تایباد، سر راه تایباد به باخرز، قرار دارد. اقلیم آن معتدل و خشک است. جمعیت آن ۸,۳۴۱ نفر است (۱۳۸۵).


کلمات دیگر: