کلمه جو
صفحه اصلی

سنایی غزنوی

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] مجدود بن آدم سنائی غزنوی، از شاعران قرن پنجم و نخستین شاعر اهل تصوف است. مولوی از او با عنوان «حکیم» یاد کرده است. درباره مذهب او اتفاق نظر وجود ندارد، اما برخی با استناد به اشعاری که در وصف ائمه سروده، او را شیعه می دانند.
ابوالمجد مجدود ابن آدم مشهور به سنائی، در نیمه دوم قرن پنجم هجری قمری در غزنین به دنیا آمد. وی در شهرهای بلخ، هرات، سرخس، نیشابور و غزنین سکونت داشته است. سال های ۴۹۹، ۵۲۵، ۵۳۵، ۵۴۵، ۵۵۵، ۵۷۶ و ۵۹۰ هجری قمری درخصوص تاریخ وفات او ضبط شده است. نویسنده ریحانة الأدب یکی از دو تاریخ ۵۴۵ و ۵۵۵ قمری را درست می داند.
سنائی را در کنار فریدالدین عطار نیشابوری و جلال الدین محمد بلخی (مولوی)، یکی از سه شاعر بزرگ اهل تصوف و نخستینِ آنان به شمار می آورند. گفته اند سنائی نخستین شاعری است که مضامین و اصطلاحات عرفان و تصوف را در قالب شعر درآورده است. کتاب حدیقة الحقیقة وی را نشان دهنده تبحرش در علوم ادبی، تفسیر، حدیث، فقه، حکمت، عرفان، منطق، کلام، تاریخ، طب و نجوم می دانند. مولوی در کتاب مثنوی معنوی از او با عناوین «حکیم» و «حکیم غزنوی» یاد کرده است.

پیشنهاد کاربران

درود بر دست اندرکاران لغتنامه دهخدا، سنایی غزنوی، کسی نیست جز همان حکیم ابوالمجد مجدود بن آدم سنائی شاعر عالیمقدار و عارف بلندمقام قرن ششم هجری و از استادان مسلم شعر فارسی، از غزنه در افغانستان فعلی و خراسان و ایران قدیم، که به خاطر موطنش غزنه منسوب به غزنوی می باشد. نامی ست بر همگان آشنا، در شگفتم که چرا واژه ی سنایی غزنوی، در لغتنامه ی دهخدا به حیث واژه ای به تازگی اضافه شده آمده و کسی هم به آن معنایی ننوشته، باورم نمی شود که دست اندرکاران لغتنامه ی دهخدا این نام را نشناسند که واژه ی تزه و نامعلوم و ناآشنا و مجهول المعنی قلمداد نمایند. ممکن است دلیل این کم مهری به نسبت اینکه این عالیقدر از غزنه بوده است و . . . ؟، باشد. در مورد باید عرض شود که علم و عالم مرز نمی شناسد، وطن، پیشینه ی اتنیکی، زبان و باور دینی و مذهبی اش نقش ثانوی و . . . دارد. از قدیم تا امروز دیوان حافظ شیرازی غالباً بیشتر از کتاب الهی در منازل افغانستانی ها، چه سنی و چه شیعه، از پامیر تا هرات و از سیحون و جیحون تا ارگون و هامون موجود است.
با عرض حرمت و ارادت
د. ق. مصلح بدخشانی


کلمات دیگر: