کلمه جو
صفحه اصلی

ترخینه

فارسی به انگلیسی

frumenty

فرهنگ فارسی

طرخانه . ترخانه . ترخونه . ترینه . نوعی از طعام باشد که مردم فقیر نامراد بجهت زمستان بسازند و آن چنان بود که گندم را بلغور نمایند و با ادوی. حاره در آب بیندازند تا نیک فرغار شود و ترش گردد و آنگاه گلوله ها سازند و در آفتاب خشک نمایند و در هنگام حاجت قدری از آن بپزند و بکار برند .

لغت نامه دهخدا

ترخینه. [ ت َ ن َ / ن ِ ] ( اِ ) طرخانه. ( برهان ) ( آنندراج ). ترخانه. ترخوانه. ( از فرهنگ جهانگیری ) ( انجمن آرا ) ( ناظم الاطباء ). ترینه. ( انجمن آرا ). نوعی از طعام ماحضری باشد که مردم فقیر نامراد بجهت زمستان بسازند، و آن چنان بود که گندم را بلغور نمایند و با ادویه حاره در آب بیندازند تا نیک فرغار شود و ترش گردد و آنگاه گلوله ها سازند و در آفتاب خشک نمایند و در هنگام حاجت قدری از آن بپزند و بکار برند. ( فرهنگ جهانگیری ) ( از برهان ) ( از آنندراج ) ( از فرهنگ رشیدی ).

فرهنگ عمید

خوراکی که با گندم نیم کوفته و شیر یا آبغوره بپزند و بعد آن را به شکل گلوله درآورند و خشک کنند و برای زمستان نگه دارند: من مست ابد باشم نی مست ز باغ و رَز / من لقمهٴ جان نوشم نی لقمهٴ ترخینه (مولوی۳: ۱۲۱۱ ).

دانشنامه عمومی

ته رخینه، ته رخنه و ته رخوانه Terxîne/Terxine/Terxwane / دوینه (کردی)، ترخینه، ترخئنه در (لکی)، آش ترخینه دوغ (فارسی)، کشگینه (لری)، Tarhana (ترکی)، trachanas/trahanas (یونانی)، trahana (آلبانیایی)، трахана/тархана (بلغاری)، kishk (مصری)، kushuk (عراقی)، غذایی است آبکی که از دوغ یا شیر تخمیر شده به دست می آید و در ایران در استان های لرستان ،کردستان ،ایلام، کرمانشاه و همدان از این خوراک بسیار استفاده میکنند و اصل این غذا مربوط به استان لرستان میباشد . این غذا از خیس دادن بلغور گندم یا جو در دوغ ترش به مدت ۱۰ روز تهیه می شود. در روش دیگر بلغور را به مدت چند ساعت در دوغ می پزند. پس از این مدت قطعاتی از این مخلوط خمیر مانند را گلوله کرده و پس از افزودن گیاهان بومی مانند شلغم و پونه، آنرا زیر نور آفتاب خشک می نمایند یا در تنورهای مخصوص حرارت می دهند. تکه های خشک ترخینه را با افزودن حبوبات و سبزی و پیاز به عنوان آش آماده می کنند. ترخینه را می توان یکی از اولین غذاهای نیمه آماده شناخت. این غذا در استان لرستان و سایر مناطق غربی ایران، مانند کردستان ، ایلام و کرمانشاه و همدان جز غذاهای پر مصرف است و به علت داشتن آنتی بیوتیک طبیعی به عنوان داروی سرماخوردگی شناخته می شود.
برای این خوراک خوشمزه شعرهایی محلی نیز سروده شده است.
در تاریخ ایران برای اولین بار در قرن ۱۱ از ترخنه توسط زمخشری در لغت نامه اش نام برده می شود و پس از آن در قرن ۱۳ در دانشنامه جهانگیری با نام ترخینه شناخته می شود.
ترخینه به شکل آش یا سوپ بیشتر در روزهای زمستانی پخته می شود، و بعلت برخورداری از طیف وسیعی از آنتی بیوتیک ها و ویتامین ها خاصیت درمانی برای سرماخوردگی و آنفلوآنزا در روزهای سرد سال را دارد.

پیشنهاد کاربران

به ترخینه آش کردی هم گفته میشود و درست گفتن یه آش خوشمزه وترش میباشدکه باسیروفلفل وگلپرهم میشه استفاده کرد و برای سرماخوردگی عالیه واگه تاحالا کسی امتحانش نکرده توصیه این حقیر اینه که حتما استفاده کنه چون واقعا به تجربه ش می ارزه موفق باشید یاحق. ❤


کلمات دیگر: