کلمه جو
صفحه اصلی

لئو اشتراوس

دانشنامه عمومی

لئو اشتراوس (Leo Strauss)‏ (۲۰ سپتامبر ۱۸۹۹ در کیرشن آلمان – ۱۸ اکتبر ۱۹۷۳ در آناپولیس آمریکا) نظریه پرداز و مورخِ فلسفه سیاسی آلمانی - آمریکایی بود. تلفظ آلمانی نام او اشتراوس و تلفظ انگلیسی آن استراوس است.
فلسفه قاره ای
نوکانتی (اولیه)
فلسفه افلاطونی
هرمنوتیک
جمهوریخواهی سنتی
جمهوریخواهی در ایالات متحده آمریکا
اشتراوس در خانواده ای یهودی در آلمان به دنیا آمد. وی از تأثیرگذارترین نظریه پردازان فلسفه سیاسی قرن بیستم محسوب می شود. وی شاگردان زیادی را در دانشگاه شیکاگو تربیت کرد و محققان برجسته ای که به اشتراوسی ها معروف هستند، از مکتب فکری او پیروی می کنند. روش منحصربفرد و پیچیده اشتراوس در تفسیر آثار و اعتقادات نویسندگان بزرگ و انتقادات وی از مدرنیته باعث شده تا اشتراوس و مکتب فکری او مخالفان زیادی نیز داشته باشند.
بیشتر آثار اشتراوس به تفسیر متون قدیمی تاریخ فلسفه به ویژه آثار افلاطون و ارسطو اختصاص دارد که برای تفسیر آن ها از آثار فلاسفه مسلمان و یهودی قرون وسطی همچون ابن میمون و فارابی بهره می گیرد. وی از منتقدان فلسفه مدرن است و معتقد است که دیدگاه های فلاسفه قدیمی و ادیان وحیانی به مراتب محکم تر از نظرات پایه گذاران فکری مدرنیته همچون ماکیاولی، هابز، لاک و ژان-ژاک روسو بوده است و تلاش دارد تا نشان دهد که فلاسفه مدرن تنها با نادیده گرفتن استدلال های فلاسفه قدیمی توانسته اند بر آن ها پیروز شوند.
لئو اشتراوس در ۲۰ سپتامبر ۱۸۹۹ در شهرک کوچک کیرشن در منطقه پروس در امپراتوری آلمان به دنیا آمد. خانواده اش از یهودیان محافظه کار و ارتدوکس بودند و پدر و عمویش به کار کشاورزی و دامپروری اشتغال داشتند.

نقل قول ها

لئو اشتراوس (Leo Strauss)‏ (۲۰ سپتامبر ۱۸۹۹ در کیرشن آلمان – ۱۸ اکتبر ۱۹۷۳ در آناپولیس آمریکا) نظریه پرداز و مورخِ فلسفه سیاسی آلمانی - آمریکایی بود.
• «جنبه ای از اندیشه سیاسی اش که کاملاً مناسب این دوره است مفهوم دموکراسی نخبه گرای اوست، ایده «دروغ ضروری». نخبگان باید با علم به وضعیت حقیقی امور حکمرانی کنند (منطق مادی قدرت) و مردم را با دروغ در جهل آمیخته به حسی از خوشبختی نگاه دارند. از نظر اشتراوس، سقراط گناهکار بود: فلسفه تهدیدی برای جامعه است. پرسش از خدایان و عادات جامعه منجر به کاهش وفاداری شهروندان و در نتیجه اصول زندگی هنجار اجتماعی می شود. در عین حال فلسفه اعلی ترین و با ارزش ترین دستاورد بشر است. راه حل پیشنهادی این بود که فلاسفه آموزه هایشان را سری نگاه دارند، که در حقیقت همین کار را هم کردند، آموزه هایشان را با نوشتن در بین خطوط، منتقل کردند. حقیقت، پیام پنهانی است که در سنت عظیم فلسفی از افلاطون تا هابز و لاک نهفته است، اینکه اخلاق صرفاً گونه ای تعصب است و جامعه امری طبیعی محسوب نمی شود.»، ۱۳۹۰ -> اسلاوی ژیژک


کلمات دیگر: