کلمه جو
صفحه اصلی

بی بی سی فارسی

دانشنامه عمومی

بخش فارسی بی بی سی زیرمجموعه ای از سرویس جهانی بی بی سی است، که به زبان فارسی از طریق رادیو، اینترنت و تلویزیون، فعالیت خبری و رسانه ای می کند. هم اکنون رزیتا لطفی ریاست این بخش را بر عهده دارد.
در سال ۲۰۰۶ میلادی، آکادمی جهانی هنر، ادبیات و رسانه به سایت فارسی بی بی سی، جایزهٔ بهترین سایت خبری فارسی آکادمی جهانی هنر، ادبیات و رسانه را اهدا کرد.
در سال ۲۰۰۹، اتحادیه رادیو و تلویزیون های بین المللی (AIB) جایزه 'واضح ترین پوشش یک حادثه خبری' را به تلویزیون فارسی بی بی سی داد.
این جایزه به خاطر گزارشی ۲۶ دقیقه ای به نام «انتخاباتی که ایران را لرزاند» به بخش فارسی بی بی سی داده شد که بر اساس حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران، مشترکاً توسط سیما علی نژاد، مجید خیام دار و پاتریک هوبارد تهیه شده بود.
در سال ۲۰۰۹ بخش تلویزیونی بی بی سی فارسی موفق به کسب جایزه هات برد (Hotbird) شد.
نیوزویک، در سال ۲۰۰۹ میلادی، بخش فارسی بی بی سی را در رده «۱۸امین شخصیت قدرتمند در ایران» قرار داد.
کسب جایزهٔ بهترین برنامهٔ سال را از طریق کمپانی یوتلست برای مستندِ «از کابل تا لندن با شکسپیر»، که تهیه کنندگی آن را طاهر قادری بر عهده داشته است.
در سال ۲۰۱۴ میلادی، جشنواره بین المللی نیویورک، برنامه رادیویی چمدان از برنامه های بی بی سی فارسی را در فهرست برترین آثار مستند رادیویی جهان در سال ۲۰۱۳ قرار داد.
این شبکه با بودجه ۲۳٫۴ میلیون دلاری وزارت امور خارجه و مشترک المنافع بریتانیا اداره می شد اما از آوریل ۲۰۱۴ هزینه آن از طریق حق اشتراک تلویزیون در بریتانیا تأمین می شود. البته بخش فارسی بی بی سی مدعی ست که با وجود این، رویکرد مستقلی نسبت به وزارت امور خارجه انگلیس راجع به رویدادها دارد. در حالی که برخی رسانه های ایرانی معتقدند بودجه این سازمان از سوی ارگان های دولتی انگلیس تأمین می شود و برای راه اندازی بی بی سی فارسی بیش از ۲۶۵ میلیون پوند هزینه شده و این شبکه در راستای حفظ منافع انگلستان تبلیغ می کند. رسانه های ایران، بخش فارسی بی بی سی را به عنوان اهرمی علیه منافع و امنیت ملی ایران قلمداد می کنند. در جریان انقلاب ۱۳۵۷، بسیاری از مردم ایران به علت انتقادات سنگین این رسانه علیه حکومت محمدرضا پهلوی و حمایتش از جریان های اسلام گرایی و شخص آیت الله خمینی نام مستعار آیت الله بی بی سی را به این رسانه نسبت دادند. تاکنون برخی از اعضای بی بی سی فارسی در ایران بازداشت شده اند. سوم آبان ۱۳۹۶، به دلیل اقدامات قضایی مقامات جمهوری اسلامی ایران و آزار و اذیت های مکرر علیه ۱۵۰ نفر از کارمندان این بخش خبری و خانواده های آن ها در ایران، بی بی سی شکایتی با قید فوریت را به دیوید کی گزارشگر ویژه حمایت و ترویج حق آزادی بیان و عقیده سازمان سازمان ملل و همچنین عاصمه جهانگیر گزارشگر ویژه آن سازمان در امور حقوق بشر ایران ارائه کرد. سعیده هاشمی در این گزارش از گروگان گرفته شدن خواهرش توسط مقامات ایران برای ترغیب وی به جاسوسی از امور داخلی بی بی سی گفته است.
بودجه سالیانه بی بی سی بالغ بر ۴ میلیارد و ۷۲۲ میلیون پوند است. بودجه شبکه تلویزیونی بی بی سی فارسی در سال ۲۰۱۴ به گفته رئیس سابق بخش فارسی بی بی سی، برابر با ۱۵ میلیون پوند در سال بوده است که توسط وزارت امور خارجه بریتانیا پرداخت شده است.در سال ۲۰۱۶، میانگین حقوق سالیانه کارمندان شبکه جهانی بی بی سی ۴۳ هزار پوند بوده است.
رادیوی فارسی بی بی سی، در تاریخ ۲۹ دسامبر ۱۹۴۰ میلادی (۸ دی ۱۳۱۹ خورشیدی) در اوایل جنگ جهانی دوم و برای رقابت با رادیو برلین راه اندازی شد و آماج برنامه های خود را به سود پادشاهی بریتانیا و ضد حکومت نازی آلمان گذارد. اولین گوینده رادیوی بی بی سی فارسی حسن موقر بالیوزی بود. برنامه های رادیوی فارسی بی بی سی در بدو امر فقط چهار روز در هفته (شب های یکشنبه، دوشنبه، سه شنبه و چهارشنبه) پخش می شد که هر نوبت نیز از ۱۵ دقیقه تجاوز نمی کرد و آن هم فقط اختصاص به پخش اخبار داشت. اما پس از سه ماه، برنامه این رادیو به پنج و سپس به هفت نوبت در هفته افزایش یافت. سپس با گذشت دو سال از تأسیس و مقارن با زمانی که ارتش متفقین درگیر نبرد دوم العلمین علیه ارتش آلمان نازی بود، ۱۵ دقیقه دیگر به زمان پخش برنامه رادیوی فارسی بی بی سی اضافه گردید.


کلمات دیگر: