کلمه جو
صفحه اصلی

ریشه ها

فارسی به عربی

أساسیات

دانشنامه عمومی

ریشه ها، حماسهٔ یک خانوادهٔ آمریکایی، کتابی نوشتهٔ آلکس هیلی، نویسندهٔ معاصر آمریکایی است. او در این داستان، زندگی خانواده و نیاکانش را به تصویر می کشد. پیام محوریِ این داستان، وضعیت نابسامان آمریکاییان آفریقایی تبار و بیان رنج ها و کاستی های زندگی ایشان در دوران برده داری و پس از آن است. در نگاهی دقیق تر، نویسنده به شناساندن مفاهیم تبعیض نژادی، بردگی، بیگاری و زیر تملک دیگران بودن می پردازد و آن را محکوم می کند.
کونتا کینته - قهرمان اصلی داستان، که در قبیلهٔ مندینکا و در گامبیای امروزی زاده شده و رشد می کند. بازرگانان برده او را می دزدند و به آمریکا می برند و به فروش می رسانند. او در آمریکا «توبی» نامیده می شود.
اومورو کینته - پدر کونتا
بینتا - مادر کونتا
الکالا
آرافانگ
ارباب جان والر - نخستین ارباب کونتا
دکتر ویلیام والر - ارباب پزشک، برادر جان والر که کونتا را درمان می کند و از برادرش می خرد.
بل والر-برده و آشپز دکتر والر که با کونتا ازدواج می کند.
ویلن زن-برده ای دورگه، متعلق به دکتر والر که اربابش به او اجازه داده تا در جشن ها و مهمانی ها بنوازد و با پولی که به دست می آورد آزادی اش را بخرد. هر چند که موفق به این کار نمی شود.
باغبان-برده ای مسن که در باغ دکتر والر باغبانی می کند.
کیزی والر-دختر کونتا کینته و بل والر
ارباب تام لی-ارباب جدید کیزی که فردی جانورصفت بود.
جرج لی (جرج خروسه)-پسر کیزی و ارباب لی.
ماتیلدا-همسر جرج لی
تام موری-یکی از فرزندان پسر جورج لی و ماتیلدا
ایرن-همسر تام موری
سینتیا-دختر و کوچک ترین فرزند تام موری و ایرن
برتا-یکی از فرزندان دختر سینتیا، مادر آلکس هیلی
پروفسور سایمون الکساندر هیلی-استاد دانشگاه، همسر برتا و پدر آلکس هیلی.
آلکس هیلی-نویسنده کتاب، نواده ششم کونتا کینته.
این نیمه مستند، که به شکل رمان نوشته شده و بیانی واقع گرایانه دارد، با زایش قهرمان اصلی داستان کونتا کینته در دهکده ای مسلمان و در باختر قاره آفریقا آغاز می شود. او با فرهنگ سنتی رشد می کند و زندگی آرام و بی دغدغه ای را به همراه خانواده و قبیله اش می گذرانَد. اما تراژدی از جایی آغاز می شود که بازرگانانِ برده، او را غافلگیر می کنند و می ربایند. او به همراه عده ای دیگر در بدترین وضع با کشتی های تجارتِ برده به آمریکا برده می شود و به فروش می رسد. «کونتا کینته» در آمریکا متحمل رنج های بسیاری می شود. او که تا پیش از این آزاد و شرافتمندانه زندگی کرده است، باید صبح تا شام عرق بریزد و کار کند و ناظر تصاحب دسترنجش به دست دیگران باشد. او در آغاز زبان انگلیسی نمی داند و به سایر بردگان سیاه، با نظر تحقیر روبه رو می شود و ازاین رو همه از او کناره می گیرند. او که مسلمانی باورمند و مقید است، عقیده دارد که این بردگان از اصل و ریشهٔ خویش فاصله گرفته و سرسپردهٔ سفیدپوستان شده اند، اما به تدریج زبان انگلیسی را می آموزد و درمی یابد که اینان هرگز در آفریقا نبوده اند و برده زاده شده اند. هم چنین، می فهمد که این بردگان هرگز از وضع خود راضی نیستند و گاه گاهی هم به فرار یا حتی به شورش فکر می کنند، بدین ترتیب، با آنان احساس هم دردی می کند. اما هرگز از اعتقادات خود برنمی گردد و پیوسته تلاش می کند آفریقایی تباران را با میراث خویش آشنا سازد. او سرانجام ازدواج می کند، صاحب فرزندی می شود، و داستان همین گونه ادامه می یابد تا به خود نویسنده می رسد. این داستان از دیدگاه تاریخی، بیانگر رویداد جنگ های استقلال و تأسیس ایالات متحدهٔ آمریکا، شورش های بردگان، جنگ داخلی، و لغو برده داری است.
آلکس هیلی در بخش های پایانیِ کتاب، به ذکرِ شرح حال مختصری از خویش می پردازد، از چگونگی دستیابی اش به شرح حال قهرمانان داستان سخن می گوید، و از انگیزه هایش برای نوشتن زندگی نامهٔ خانواده و نیاکانش پرده برمی دارد.
استن مارگولایز، تهیه کننده، و چهار تن از کارگردانان آمریکایی بر اساس متن داستان، سریالی ساختند که در ژانویهٔ ۱۹۷۷ در شبکهٔ ای.بی.سی‏ (ABC) آمریکا به نمایش درآمد. در فیلم نامهٔ این سریال، نام خانوادگی افراد تغییر داده شده است. لوار بارتون در این سریال در نقش کونتا کینته بازی کرده است.سریال تلویزیونیِ ریشه ها زندگی خانوادهٔ آلکس هیلی را تا زمان جنگ داخلی آمریکا نشان می دهد. علاوه بر آن، سریال تلویزیونی دیگری به نام ریشه ها، نسل بعدی نیز بر اساس نوشته های آلکس هیلی و با همکاری وی تهیه شده است که به وقایع خانوادهٔ نویسنده، بعد از جنگ داخلی آمریکا می پردازد.


کلمات دیگر: