کلمه جو
صفحه اصلی

تفسیر کوثر

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تفسیر کوثر، اثر یعقوب جعفری مراغی (جعفری نیا) از علمای معاصربه زبان فارسی است. نویسنده این تفسیر را اول ذیقعده 1417 مطابق با 21 اسفند 1375 در سن پنجاه سالگی نوشته است. تفسیر حاضر دربردارند تفسیر بخشی از سوره های قرآن از ابتداست.
مؤلف، این تفسیر را «کوثر» نامیده که به معنای خیر کثیر و نیکی فراوان و هم، نام کوتاهترین سوره قرآن است و مهمتر اینکه یادآور بانوی بزرگ اسلام حضرت فاطمه زهرا (ع) است زیرا کوثر در آیه إِنَّا أَعْطَیْناکَ الْکَوْثَرَ به وجود مقدس او تفسیر شده و اینکه نسل پیامبر از جانب او در زمین گسترش می یابد. به همین جهت این اثر را، به روح مقدس آن بزرگوار اهدا نموده است.
تفسیر حاضر شامل شش جلد می باشد که در ابتدای جلد اول مقدمه ای از مؤلف درباره ی روش تفسیری اش ذکر شده و در ادامه به تفسیر سوره حمد و بقره پرداخته است. جلد دوم تتمه ی سوره بقره و سوره های آل عمران و نساء اشاره می شود، در جلد سوم تتمه سوره نساء، مائده و انعام می باشد، جلد چهارم شامل سوره های اعراف، انفال و توبه است، در جلد پنچم ابتدا به سخنی از آیت الله سبحانی درباره این تفسیر و ویژگیهای آن اشاره شده و در ادامه به تفسیر سوره یونس، هود، یوسف، رعد و ابراهیم پرداخته شده است. جلد ششم این تفسیر شامل تفسیر سوره های حجر، نحل، اسراء، کهف، مریم و طاها می باشد. از این رو مفسر محترم هنوز به تفسیر سایر سوره های قرآن برای چاپ نپرداخته اند.
روش مؤلف در این تفسیر بدین گونه است که نخست، متن یک یا چند آیه را که در یک موضوعند را آورده سپس ترجمه فارسی آن را اشاره می نماید. آنگاه نکات ادبی آن متن را به طور مستقل خاطرنشان می سازد و در این قسمت به شرح و توضیح لغات مشکل و بیان اعراب بعضی از لغات و جملات پرداخته پس از آن وارد تفسیر و توضیح آیات شده و مطالبی را که برای توضیح بیشتر آیه لازم می دانسته بیان کرده و اگر شأن نزولی بود که در فهم آیه تأثیر دارد آن را نیز آورده است.
معمولًا در مقدمه ی تفاسیر، مطالب مفصلی درباره ی تاریخ و علوم قرآنی می آورند ولی مؤلف از این کار صرفنظر کرده و توجه خوانندگان را به کتاب «سیری در علوم قرآن» تألیف خویش، معطوف داشته است و در اینجا فقط روش خود را در تفسیر آیات قرآنی بیان می کند.


کلمات دیگر: