کلمه جو
صفحه اصلی

مجازات


مترادف مجازات : تادیب، تقاص، تنبیه، توبیخ، جزا، سزا، سیاست، عقاب، عقوبت، کیفر، گوشمال، گوشمالی

متضاد مجازات : پاداش

برابر پارسی : پادافره، سزا، شکنجه، فرجام، کیفر

فارسی به انگلیسی

penalty, punishment, retribution

punishmant


punishment


فارسی به عربی

توبیخ , عقاب , عقوبة

مترادف و متضاد

تادیب، تقاص، تنبیه، توبیخ، جزا، سزا، سیاست، عقاب، عقوبت، کیفر، گوشمال، گوشمالی ≠ پاداش


retribution (اسم)
عقبی، تلافی، پاداش، کیفری، مجازات، کیفر، سزا

punishment (اسم)
اجر، تنبیه، تادیب، مجازات، گوشمالی، سزا

penalty (اسم)
تاوان، جریمه، مجازات، کیفر، جزا

reprimand (اسم)
سرزنش، مجازات، توبیخ، سرزنش و توبیخ رسمی

فرهنگ فارسی

جزادادن، پاداش دادن ، کیفر
( مصدر ) ۱ - پاداش نیکی یا بدی را دادن ( عموما ) . ۲ - سزای بدی را دادن ( خصوصا ) پاد افراه دادن .

فرهنگ معین

(مُ ) [ ع . مجازاة ] ۱ - (مص م . ) جزا دادن ، پاداش دادن . ۲ - (اِمص . ) کیفر.

لغت نامه دهخدا

مجازات. [ م ُ ] ( ع مص ) پاداش دادن و جزا دادن در نیکی و بدی. ( آنندراج ) ( غیاث ). جزا و پاداش نیکی و یا بدی دادن و مکافات. ( از ناظم الاطباء ) : و مادام که عمر من باقی است حقوق ترا فراموش نکنم و از طلب فرصت مجازات و ترصد وقت مکافات فرونایستم. ( کلیله و دمنه چ مینوی ص 278 ). و من باری فرصت مجازات فایت نگردانم و کینه بچه خود از این بی رحمت غادر بخواهم. ( کلیله و دمنه چ مینوی ص 285 ). حالی دست ما به مجازاتی نمی رسد اما در زیر این درخت گنجی است ، زمین بشکاف و بردار. ( کلیله و دمنه چ مینوی ص 416 ). و امید می دارم که هر دو جانب را به یمن آن خلاص پیدا آید و من مجازات آن بر خود واجب گردانم و همه عمرالتزام شکر و منت نمایم. ( کلیله و دمنه چ مینوی ص 271 ). هر که را بر دستارچه مروت عقدی است و در کیسه فتوت نقدی ابروار راد باید بود و آزاده وار آزاد، که هر آینه بیابد مکافات این سخا و مجازات این عطا یوم الحشر. ( مقامات حمیدی ). بدان خدای که این افلاک را بر پای بداشت و این املاک را بر جای ، که هرحسنه ای را مکافاتی و هر سیئه ای را مجازاتی... است. ( مقامات حمیدی ). آنگاه بدانی که این گفته ها را ملامتی است و این کرده ها را غرامتی و مکافات و مجازات را روز قیامتی. ( مقامات حمیدی ). و به قصارای امکان و طاقت و نهایت وسع و قدرت در طریق مکافات و مجازات این مساعی محمود و وسایل مشکور قدم زنم. ( سندبادنامه ص 307 ). نتیجه احسان شهریار از آن چشم توان داشت و در موازات آن هر چه به حسن مجازات باز گردد هیچ دریغ نخواهد بود. ( مرزبان نامه چ قزوینی ص 27 ). تا گنه کار همیشه با هراس باشد... و نیکوکار به اومید مجازات خیر پیوسته طریق نیکو خدمتی و صدق هواخواهی سپرد. ( مرزبان نامه چ قزوینی ص 27 ). || ( اِ ) سزا. کیفر. پادافراه. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). || ( اصطلاح حقوقی ) مشقتی که مقنن تحمیل به مجرم می کند. ( ترمینولوژی حقوق تألیف دکتر جعفری لنگرودی ). و رجوع به کیفر ( اصطلاح حقوقی ) شود.

مجازات. [ م َ ] ( ع اِ ) ج ِ مجاز. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). و رجوع به مجاز شود.

مجازاة. [ م ُ ] ( ع مص ) پاداش کردن. ( دهار ). پاداش دادن. ( زوزنی ) ( تاج المصادر بیهقی ). پاداش دادن کسی را به چیزی. جِزاء. ( از منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). و غالباً مجازات در پاداش بد و مکافات در پاداش نیک بکار رود. ( از اقرب الموارد ). و رجوع به مجازات شود. || باکسی نبرد کردن در پاداش دادن. ( تاج المصادر بیهقی ). غالب آمدن کسی را در جزا دادن. ( از منتهی الارب ) ( از ناظم الاطباء ) ( از ذیل اقرب الموارد ).

مجازات . [ م ُ ] (ع مص ) پاداش دادن و جزا دادن در نیکی و بدی . (آنندراج ) (غیاث ). جزا و پاداش نیکی و یا بدی دادن و مکافات . (از ناظم الاطباء) : و مادام که عمر من باقی است حقوق ترا فراموش نکنم و از طلب فرصت مجازات و ترصد وقت مکافات فرونایستم . (کلیله و دمنه چ مینوی ص 278). و من باری فرصت مجازات فایت نگردانم و کینه ٔ بچه ٔ خود از این بی رحمت غادر بخواهم . (کلیله و دمنه چ مینوی ص 285). حالی دست ما به مجازاتی نمی رسد اما در زیر این درخت گنجی است ، زمین بشکاف و بردار. (کلیله و دمنه چ مینوی ص 416). و امید می دارم که هر دو جانب را به یمن آن خلاص پیدا آید و من مجازات آن بر خود واجب گردانم و همه ٔ عمرالتزام شکر و منت نمایم . (کلیله و دمنه چ مینوی ص 271). هر که را بر دستارچه ٔ مروت عقدی است و در کیسه ٔ فتوت نقدی ابروار راد باید بود و آزاده وار آزاد، که هر آینه بیابد مکافات این سخا و مجازات این عطا یوم الحشر. (مقامات حمیدی ). بدان خدای که این افلاک را بر پای بداشت و این املاک را بر جای ، که هرحسنه ای را مکافاتی و هر سیئه ای را مجازاتی ... است . (مقامات حمیدی ). آنگاه بدانی که این گفته ها را ملامتی است و این کرده ها را غرامتی و مکافات و مجازات را روز قیامتی . (مقامات حمیدی ). و به قصارای امکان و طاقت و نهایت وسع و قدرت در طریق مکافات و مجازات این مساعی محمود و وسایل مشکور قدم زنم . (سندبادنامه ص 307). نتیجه ٔ احسان شهریار از آن چشم توان داشت و در موازات آن هر چه به حسن مجازات باز گردد هیچ دریغ نخواهد بود. (مرزبان نامه چ قزوینی ص 27). تا گنه کار همیشه با هراس باشد ... و نیکوکار به اومید مجازات خیر پیوسته طریق نیکو خدمتی و صدق هواخواهی سپرد. (مرزبان نامه چ قزوینی ص 27). || (اِ) سزا. کیفر. پادافراه . (یادداشت به خط مرحوم دهخدا). || (اصطلاح حقوقی ) مشقتی که مقنن تحمیل به مجرم می کند. (ترمینولوژی حقوق تألیف دکتر جعفری لنگرودی ). و رجوع به کیفر (اصطلاح حقوقی ) شود.


مجازات . [ م َ ] (ع اِ) ج ِ مجاز. (یادداشت به خط مرحوم دهخدا). و رجوع به مجاز شود.


فرهنگ عمید

۱. جزا دادن، پاداش دادن.
۲. (اسم ) کیفر.

دانشنامه عمومی

مجازات (آلبوم). مجازات پنجمین آلبوم رسمی گروه ترش متال امریکایی شدوز فال است که در ۱۵ سپتامبر ۲۰۰۹ منتشر شد. اولین تک آهنگ این آلبوم «باز هم برمی خیزم» نام دارد.
برایان فیر : آواز
جاناتان دانایز : لید گیتار
متیو بچند : ریتم گیتار
پل رومنکو : بیس گیتار
جیسون بیتنر : درامز

تنبیه


دانشنامه آزاد فارسی

مُجازات
(در لغت به معنای جزادادن و پاداش)در حقوق جزا، مترادف کیفر به معنای مشقّت و سختی است که دادگاه به موجب قانون برای شخصی که مرتکب جرم شده است مقرّر می کند. مطابق اصل قانونی بودن جرایم و مجازات ها هیچ عملی را نمی توان جرم دانست و هیچ کس را نمی توان به تحمل مجازات محکوم کرد، مگر به حکم قانون. این اصل در قانون اساسی ایران این گونه بیان شده: «حکم به مجازات و اجرای آن باید تنها از طریق دادگاه صالح و به موجب قانون باشد» (اصل ۳۶ قانون اساسی). مادۀ ۲ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ش نیز می گوید: «هر فعل و ترک فعلی که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد، جرم محسوب می شود». اثر مهم این اصل آن است که قانون باید در وضع مجازات صریح باشد و با قیاس نمی توان کسی را به مجازات محکوم کرد و مقررات جزایی باید به نفع متهم تفسیرِ مضیّق شود. اثر دیگر آن منع عطف بماسبق شدن قوانین جزایی است.
انواع مجازات. در حقوق جزای ایران تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، جرایم از حیث شدّت و ضعف جرم به سه دستۀ جنایت، جنحه و خلاف تقسیم می شد و مجازات هر یک از این جرایم نیز تابع شدت و ضعف آن ها بود. اما پس از پیروزی انقلاب و اسلامی شدن نظام حقوقی و جزایی کشور، به تبعیت از حقوق جزای اسلام، مجازات های قانونی، پنج قسم است که در مادۀ ۱۲ قانون مجازات اسلامی. آمده است: حدود، قصاص، دیات، تعزیرات، مجازات های بازدارنده.
حد. مجازات بدنی است که نوع و میزان و کیفیت آن در شرع تعیین شده است و قاضی نمی تواند آن را تغییر دهد (مادۀ ۱۳ قانون مجازات اسلامی).
قصاص. کیفری است که جانی (مرتکب جنایت) به آن محکوم می شود و باید با جنایت او برابر باشد (مادۀ ۱۴ قانون مجازات اسلامی) و آن دو گونه است: قصاص نفس در قتل عمد، و قصاص عضو در قطع عضو یا نقص اعضا که عمدی باشد. در قصاص عضو، باید عضو موضوع قصاص با عضوی که قطع یا ناقص شده از حیث سالم بودن، اصلی بودن عضو، محل عضو مجروح یا قطع شده، مساوی باشد.
دیه. مالی است که از طرف شارع تعیین شده و مجازات جرایم شبه عمدی و خطئی محض است. بعضی گفته اند، دیه مجازات نیست بلکه ضرر و زیان و خسارت است که به زیان دیده پرداخت می شود.
تعزیر. تأدیب یا عقوبتی است که نوع و مقدار آن در شرع تعیین نشده و به نظر حاکم (قاضی) واگذار شده است، از قبیل حبس، جزای نقدی و شلاق که میزان آن باید کمتر از حد باشد (مادۀ ۱۶ قانون مجازات اسلامی). تعزیر، محدود و مقیّد به اصل قانونی بودن مجازات است، بنابراین قاضی حق ندارد متهم را به حبس یا جزای نقدی بیش از آنچه در قانون آمده، محکوم نماید.
مجازات بازدارنده. تأدیب یا عقوبتی است که از طرف حکومت برای حفظ نظم و مراعات مصلحت اجتماع دربرابر تخلف از مقررات و نظامات حکومتی تعیین می شود، از قبیل حبس، جزای نقدی، تعطیل محل کسب و مانند آن (مادۀ ۱۷ قانون مجازات اسلامی).
اقدامات تأمینی و تربیتی. نیز ازجمله مجازات هاست، زیرا هرچند در پنج قسم مجازات های مذکور در مادۀ ۱۲ قانون مجازات اسلامی ذکر نشده لکن مادۀ ۱۱ قانون مجازات اسلامی آن ها را در ردیف مجازات ها دانسته است. مجازات ها برحسب درجه آن ها یا نسبتی که با یکدیگر دارند به چهار دسته تقسیم می شوند:
مجازات اصلی. مجازاتی که قانون برای هریک از جرایم پیش بینی کرده و قاضی باید آن را مستقیماً مورد حکم قرار دهد، مانند مجازات جرم خیانت در امانت که حبس از شش ماه تا دو سال است (مادۀ ۶۷۳).
مجازات تبعی. مجازاتی است که بدون ذکر در حکم دادگاه، به تبعیت از مجازات اصلی بر محکوم اعمال می شود. مجازات تبعی را قانون معلوم می کند، مانند محرومیت از حقوق اجتماعی که برای مرتکبان جرایم عمدی، به تبع مجازات اصلی بر آن ها تحمیل می شود. (مادۀ ۶۲ مکرر قانون مجازات اسلامی).
مجازات تکمیلی یا تتمیمی. مجازاتی است که دادگاه طبق قانون، علاوه بر مجازات اصلی، برای مجرم تعیین می کند و در حکم ذکر می نماید، مانند این که دادگاه مجرم را برای مدتی از اقامت در نقطۀ معیّن ممنوع سازد.
مجازات بدل از مجازات دیگر. قانون گزار اجازه داده دادگاه در صورت احراز جهات مخفّفه، مجازات تعزیری یا بازدارنده را تخفیف دهد یا تبدیل به مجازات از نوع دیگری نماید که مناسب تر به حال متهم باشد (مادۀ ۲۲) یا برعکس، اگر کسی که محکوم به اقامت در محل معیّن شده، آن محل را ترک کند، دادگاه می تواند این مجازات را به جزای نقدی یا زندان تبدیل کند (مادۀ ۲۰). مجازات ها را از حیث هدف آن ها نیز تقسیم کرده اند:
مجازات ترهیبی. مجازات هایی که هدف آن ترساندن مجرم، به صورت آزار و رنج بردن متهم (شلاق) یا سلب آزادی اوست (حبس).
مجازات ترذیلی. مجازات هایی که هدف از آن کوچک کردن و خوارنمودن مجرم است و ممکن است به صورت تبعید یا محرومیت از حقوق اجتماعی باشد.
مجازات تکدیری. مجازات هایی که هدف آن توبیخ شخص است و در جرایم کوچک یا خلاف اعمال می شود و اغلب به صورت جزای نقدی است.
مجازات انتظامی یا اداری. مجازات هایی که برای تخلفات و جرایم متصدیان مشاغل و حرفه های خاص وضع شده است، مانند توبیخ یا انفصال و لغو پروانۀ شغل که برای تخلفات قضات دادگستری یا وکلای دادگستری و کارشناسان و پزشکان وضع شده است. مجازا ت های اداری برای تخلفات کارکنان دولت، شامل توبیخ، تنزل مقام و انفصال موقت یا دائم، است. مجازات در معنای دیگر به تدابیر اقتصادی یا نظامیِ اتخاذشده از سوی دولت یا دولت هایی برای اجرای حقوق بین الملل اطلاق می شود. نخستین نمونۀ توسل به مجازات ها، در قالب محاصرۀ تجاری، تلاشی بود که جامعۀ ملل در سال های ۱۹۳۵ تا ۱۹۳۶ در جریان جنگ حبشه برای تحریم اقتصادی ایتالیا صورت داد. دیگر نمونه های وضع مجازات عبارت اند از: تحریم اقتصادی رودزیا توسط سازمان ملل پس از اعلام یک جانبۀ استقلال از جانب دولت آن کشور؛ اقداماتی که سازمان ملل و دیگر سازمان ها از ۱۹۸۶ به دلیل نقض حقوق بشر برضد دولت افریقای جنوبی اتخاذ کردند، که بیشتر آن ها در ۱۹۹۳، و تدابیر سازمان ملل نیز در ۱۹۹۴، لغو شدند؛ تحریم اقتصادی عراق در ۱۹۹۰ در اعتراض به حملۀ آن کشور به کویت درپی قطعنامه هایی که سازمان ملل در این خصوص صادر کرد؛ محاصرۀ تجاری رژیم نظامی هائیتی از طرف سازمان ملل در سال های ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۴ («سازمان دولت های امریکایی» و ایالات متحد امریکا از ۱۹۹۱ این رژیم را در محاصرۀ تجاری قرار داده بودند)؛ مجازات های بین المللی که از ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۵ در اعتراض به پشتیبانی صربستان از صرب های بوسنی بر ضد صربستان وضع شد؛ مجازات هایی که در ۱۹۹۸، درنتیجۀ بحران کوزوو صورت گرفت؛ و نیز مجازات هایی که در ۱۹۹۸، درپی آزمایش های هسته ای هند و پاکستان، بر ضد این دولت ها در نظر گرفته شد.

فرهنگ فارسی ساره

سزا، شکنجه، پادافره


جدول کلمات

عقوبت

پیشنهاد کاربران

این واژه عربی است و پارسی آن اینهاست:
اینیت ( اوستایی: اینیتی )
اَکویا ( اوستایی )
پاتیراس ( پهلوی: پاتفراس )
آوینِش ( پهلوی: آوینیشْن )

تادیب، تقاص، تنبیه، توبیخ، جزا، سزا، سیاست، عقاب، عقوبت، کیفر، گوشمال، گوشمالی

پاتیراس
و
پات اپره

پات اپره به پاداپره و سپس پادافره دگرگون شده است.

فادافره
نیز دیده شده است.

پسندیده تر پاداپره است.

با یاد او
با درود
مجازات قطع عضو، مجازات مناسبی نیست.
با سپاس

با یاد او
مجازات فقط شامل جریمه نقدی، زندان با زمان مشخص ( نه حبس ابد ) ، ضرب و شتم و یا اعدام بدون درد می باشد.

با یاد او
در مجازات کودکان باید احتیاط و توجه بیشتری داشت. کودکان ممکن است از روی ناآگاهی، بازیگوشی و یا تشویش دست به انجام اشتباهاتی بزنند. نسبت به کودکان باید به سن آنها هم توجه کرد. کودک تا شش سالگی به هیچ عنوان نباید مجازات شود. کودکی که دچار فراموشی کلی شده است مثل کودک دو ساله به حساب می آید. کودک تا ده سالگی فقط باید در معرض آموزش، گفتار و تربیت صحیح و پاک قرار گیرد. اگر کودک دچار تشویش است باید به تصحیح رژیم غذایی کودک و خوراندن غذاهای پاک و کاهش اسیدیته بدن کودک ( با شربت منیزیم هیدروکساید ) تشویش کودک را کاهش داد. خوراندن داروهای آرامبخش مخدر و اعتیادآور راهکار نیست.
از سن ده سالگی تا پانزده سالگی، جریمه هایی مانند جریمه کاهش پول تو جیبی یا کاهش دفعات رفتن به مسافرت، در نظر گرفته شود و کودک مورد شکنجه قرار نگیرد و در کنار آن متوجه اشتباه خود و جریمه توسط شما بشود.
اندکی قبل از پانزده سالگی باید به طور واضح به کودک گفته شود که بعد از پانزده سالگی او بزرگسال محسوب می شود و در صورت انجام هر جرمی مجازات خواهد شد. آگاهی و اطلاعات لازم نسبت به قوانین و موارد جرم، باید قبل از پانزده سالگی کودک، به او آموزش داده شود. باید به صراحت گفته شود که کدام کار جرم محسوب میشود و کدام کار، جرم محسوب نمی شود. گاهی کودکان آنقدر مورد ترس و تهدید قرار میگیرند که زندگی و فعالیت روزمره و عادی هم میترسند. پس باید مواردی که جرم محسوب نمی شود را هم به کودکان گفت مثل موارد مباح. البته کارهایی که زشت هستند ولی تا کنون به عنوان جرم تلقی نشده اند منظور من نیست و باید منع شوند.

با یاد او
در صورت اصرار مجرم به تکرار آگاهانه جرم یا گناه، باید اشد مجازات در مورد فرد اعمال شود و نهایتا در صورت عدم بازگشت از گناه یا جرم و عدم امکان اصلاح فرد خاطی، باید مجازات مرگ یا اعدام بدون درد برای فرد خاطی در نظر گرفته شود.

با یاد او
درصورت انجام اشتباه و یا جرم و یا گناه توسط فرد بزرگسال ( بالای ۱۵ سال ) ، خود فرد خاطی باید جوابگو باشد و مجازات شود و دلیلی برای مجازات والدین فرد وجود ندارد مگر اینکه والدین به طریقی فرزند را تشویق به آن کار کنند و یا به سبب تربیت نادرست آگاهانه فرزند توسط والدین، آن کار به نظر فرزند کاری پسندیده و یا صحیح و یا مباح در نظر گرفته شود. اما فرزندان بزرگسالتر ( بالای ۲۰ سال ) که دیگر تجربه زندگی در جامعه را داشته اند و قدرت تشخیص خوب و بد را دارند باید مسئولیت پذیرتر باشند.

کیفر . . . .


کلمات دیگر: