کلمه جو
صفحه اصلی

اوریون


برابر پارسی : گوشک

فارسی به انگلیسی

mumps

فرهنگ فارسی

ورم بناگوش، ورم غده بناگوش، مرضی دردوغده بناگوشی زیرمجرای شنوایی
بنا گوشی . بیماری عفونی مسری ناشی از ویروس .

لغت نامه دهخدا

اوریون. [اُ ] ( فرانسوی ، اِ ) بناگوشی. بیماری عفونی مسری ناشی از ویروس. علائمش آماس و دردناکی غده بناگوشی و غدد دیگر بزاق و تب ، و کمونش 12 تا 26 روز است. یک دفعه ابتلای به آن ایمنی همیشگی میدهد. ممکن است سبب ورم بیضه و عقم ( قطع نسل ) شود. ( دایرةالمعارف فارسی ).

فرهنگ عمید

بیماری ویروسی در دو غدۀ بناگوشیِ که زیر مجرای شنوایی قرار دارد تولید می شود و موجب آماس و التهاب آن ها می گردد، بناگوشک.

دانشنامه عمومی

اوریون، گوشک یا بناریشک یک بیماری ویروسی توسط ویروس اوریون است که معمولاً کودکان را مبتلا می کند. تظاهر اصلی و عمده این بیماری التهاب غده بناگوشی است، ولی ممکن است این عفونت به غده های دیگر، مانند لوزالمعده، مغز، بیضه و تخمدان هم گسترش یابد. این بیماری یک عفونت واگیردار است. علائم اوریون شامل سردرد، تب، تورم غدد لنفاوی، و آبریزش بینی و چشم است.
سایت دکتر محمد حسن عامری عنوان پیوند
واژه های مصوب فرهنگستان زبان وادب فارسی
اوریون یک بیماری عفونی دوران کودکی است که بیشتر کودکان بالای دو سال را مبتلا می سازد. این بیماری توسط یک ویروس ایجاد می شود و دوره کمون آن ۱۴ تا ۲۱ روز است. ممکن است یک یا دو روز پیش از شروع علائم عمده، کودک دچار بدحالی عمومی شود، سپس غدد بزاقی در ناحیه بناگوش و زیر چانه متورم می شوند، این علامت می تواند همراه تب دیده شود. تورم ممکن است نخست باعث اشکال در بلعیدن شود. همچنین ممکن است به علت توقف ترشح بزاق از غدد بزاقی، خشکی دهان وجود داشته باشد. تورم بیضه ها یا تخمدان در موارد نادر دیده می شود، علی رغم این علائم، اوریون یک بیماری کم خطر است، با این حال اگر قبل، در طی یا بعد از تورم غدد بزاقی کودک دچار درد و سفتی گردن شود، علامت بروز مننژیت ناشی از اوریون است که می تواند خطرناک باشد.
۱- تورم مغز و پرده های مغز: این عارضه شایع ترین عارضه بیماری اوریون می باشد. اگر کودک در هنگام بیماری یا پس از بهبود دچار تب، سردرد، استفراغ، تحریک پذیری و سفتی گردن شود به این معنا است که در نتیجه هجوم ویروس به مغز دچار تورم پرده های مغز یا خود مغز شده است. کودک باید در بیمارستان بستری گردد. آنسفالیت یا مننژیت ممکن است منجر به ناشنوایی دائم گردد.
۲- ورم بیضه ها: گاهی پسران در سن بلوغ دچار تورم بیضه ها می شوند که حدود یک هفته پس از شروع اوریون رخ می دهد. این عارضه در سنین ۱۴ تا ۳۵ سالگی به وجود می آید و در سنین قبل از بلوغ نادر است. تورم یک یا هر دو بیضه موجب تب و لرز و درد بیضه ها می گردد. عقیم شدن به دنبال تورم بیضه ها بسیار نادر است.

دانشنامه آزاد فارسی

اوریون (mumps)
(یا: پاروتیت عفونی) نوعی عفونت ویروسی. با تب، درد، و تورم یک یا هر دو غدّۀ بزاقی بناگوشی، واقع در جلوی گوش، مشخص می شود. این بیماری در کودکان کوتاه مدت، ولی التهاب پرده های مغز (مننژیت) از عوارض آن است. در بزرگسالان، بیماری جدی است و ممکن است در مردان باعث عقیمی شود. اوریون شایع ترین علت التهاب پرده های مغز (مننژیت) در اطفال است. شدت بیماری در این حالت بسیار کمتر از زمانی است که التهاب پرده های مغز براثر باکتری ها رخ می دهد. مننژیت اوریون کاملاً بهبود می یابد. التهاب پرده های مغز ناشی از اوریون به ندرت منجربه کری می شود. امروزه نوعی واکسن توأم، برضد اوریون، سرخک و سرخجه (اِم اِم آر)، را به کودکان کمتر از هجده ماه تزریق می کنند.

واژه نامه بختیاریکا

تَلَمگوشی؛ گلی پَندو

پیشنهاد کاربران

کله پربادو:[ ک َل ْ ل ِ پ ُ د ُ]
[ به زبان اسپرانتو kl le por badu ]
در گویش شهرستان بهاباد به بیماری اوریون گفته می شود تظاهر اصلی این بیماری التهاب غده بناگوشی است این تورم باعث می شود گونه ها پف کند و حالت خنده دار به بیمار می دهد و گویی سر و کله کودک پر از باد شده است.



کلمات دیگر: