کلمه جو
صفحه اصلی

سردر

فارسی به انگلیسی

transom


transom, facade, front, portal

facade, front, portal


فارسی به عربی

بوابة

مترادف و متضاد

portal (اسم)
باب، مدخل، ایوان، سر در، دروازه، سیاهرگ باب کبد

facade (اسم)
نمای خارجی، جبهه، نمای سر در، سر در

فرهنگ فارسی

بالای در، بالای چهارچوب درخانه
قریه ایست از قرائ بلخ
۱ - بالای در سر آستانه خانه . ۲ - اطاقی که بالای در خانه ساخته شده باشند سر دری .

فرهنگ معین

( ~ . دَ ) (اِمر. ) بالای در، آستانة خانه .

لغت نامه دهخدا

سردر. [ س َ دَ ] (اِخ ) قریه ای است از قراء بلخ . (از معجم البلدان ).


سردر. [ س َ دَ ] (اِ مرکب ) ایوان یا خانه که بر بالای در خانه باشد. خانه و ایوان که بر بالای دروازه و در خانه کنند و در شهرها و قراء و خانه برپا کنند. || زینتی از بناء یا خانه که بر سر در خانه سازند. || بالای در. جلودر سر. آستانه ٔ خانه . (یادداشت مؤلف ) :
بر سردر کاروانسرایی
تصویر زنی به گچ کشیدند.

ایرج میرزا.



سردر. [ س َ دَ ] ( اِ مرکب ) ایوان یا خانه که بر بالای در خانه باشد. خانه و ایوان که بر بالای دروازه و در خانه کنند و در شهرها و قراء و خانه برپا کنند. || زینتی از بناء یا خانه که بر سر در خانه سازند. || بالای در. جلودر سر. آستانه خانه. ( یادداشت مؤلف ) :
بر سردر کاروانسرایی
تصویر زنی به گچ کشیدند.
ایرج میرزا.

سردر. [ س َ دَ ] ( اِخ ) قریه ای است از قراء بلخ. ( از معجم البلدان ).

فرهنگ عمید

بالای چهارچوب در خانه، بالای در.

دانشنامه عمومی

به دروازه های بزرگ و مداخل اصلی ورود به ساختمان ها یا محوطه های ویژه، سَردَر می گویند. در محل سردر نهادهای مهم معمولاً سازه های ویژه ای ساخته می شود تا تا بتوان ورودی اصلی آن را به راحتی پیدا کرد و برای همه آشکار و نمایان ساخت، که به خود این سازه ها نیز سردر گفته می شود. این سازه ها معمولاً نقش نمادین نیز دارند و شکل آن ها با موضوع فعالیت نهاد مربوطه ارتباط دارد. معمولاً برای نهادهایی مانند مسجدهای مهم، کلیساها، ساختمان های دولتی، وزارتخانه ها، دادگستری ها و همچنین مدارس دینی و کاروانسراها سردرهای بزرگ ساخته می شوند.از سردرهای مشهور در ایران سردر دانشگاه تهران، سردر باغ ملی و سردر قیصریه است.سردر باغ ملی   سردر قیصریه   سردر قورخانه تهران   سر در دانشگاه استانبول   سر در کلیسای جامع شارتر   سر در دوره باروک در برشا   تاق قوسی
کارل گوستاو یونگ روان شناس شناخته شده در نگره «انسان و نمادهایش» می گوید نمادهایی که انسان ها از دیدگاه نوع معماری، ساختمان نما، سردر، و تندیس ها می سازند و برپا می کنند، نماد از باورها و اعتقادات آن هاست.
سردر باغ ملی
سردر قیصریه

دانشنامه آزاد فارسی

سَرْدَر
مهم ترین عنصر دستگاه ورودی در معماری سنّتی ایران. معمولاً ترکیبی ایوان مانند دارد. در بیشتر بناهای ایرانی، که جلوۀ بیرونی ندارند، سردر فقط محلِ معرفی، و تجلّیگاه معماریِ بیرون بنا به شمار می رود؛ گاه نشانه ای قابل رؤیت از دور، و یادمانی برای بنا بوده است. سردرِ مساجد و مدارس و سایر ابنیۀ ایرانی، محلی برای نمایش هنرمندانۀ عملکرد کلیِ بنا، نام بانی، نام معمار، و سال ساخت بنا به شمار می رود، که اغلب با ثبت آیات شریفۀ قرآن کریم در قسمت های خاصی از آن، به ویژه در مساجد و مدارس، ورود به بنا تیمّن می یافته است.

گویش مازنی

بالای در


/sar dar/ بالای در

واژه نامه بختیاریکا

جیون


کلمات دیگر: