[ویکی فقه] دزدیدن مال کسی به صورت پنهانی و بدون رضایت را سرقت گویند. از احکام آن به تفصیل در باب حدود و به مناسبت در باب صلات و غصب سخن گفته اند.
از گناهانی که به کبیره بودنش تصریح شده، دزدی است، در روایتی از حضرت صادق (علیه السّلام) رسیده است که: «زنا نمی کند زناکننده در حالی که به خدا و روز جزا، ایمان داشته باشد و هم چنین دزدی نمی کند شخص دزد در حالی که ایمان داشته باشد» «لایزنی الزانی و هو مؤمن ولا یسرق السارق و هو مؤمن؛ یعنی زانی و دزد در حال زنا و دزدی روح ایمان با آنها نیست.» به طوری که اگر در آن حال بمیرند بی ایمان خواهند بود و بعضی از آیات و روایاتی که درباره خیانت است شامل دزدی نیز می شود و از لحاظ کمی یا زیادی مقدار فرقی در حرمت دزدی نیست هر چند به مقدار سوزن یا ریسمانی باشد بلی اگر مالی که دزدیده شده معادل ربع مثقال طلا یا بیشتر باشد با اجتماع شرایط دیگری که ذکر می شود دست دزد را باید برید.
تفاوت سرقت با اختلاس و غصب
سرقت عبارت است از دزدیدن مال دیگری به صورت پنهان؛ بر خلاف اختلاس که دزدیدن مال دیگری به سرعت و آشکار است؛ چنان که گرفتن به ناحق مال کسی را با زور و غلبه غصب گویند.
حکم تکلیفی و وضعی
سرقت حرام، بلکه از گناهان کبیره است. سرقت موجب ضمان است؛ از این رو، با وجود عین مالِ ربوده شده، سارق باید آن را به صاحبش بازگرداند و در صورت تلف، باید مثل آن و با دسترسی نداشتن به مثل و یا قیمی بودن مال، قیمت آن را بپردازد و اگر عین مال در دستش نقصان یافته، باید ارش آن را نیز بپردازد. اگر صاحب مال بمیرد، دزد باید مال را به ورثه او، و در صورت نداشتن وارث، به امام (علیه السّلام) تحویل دهد. سرقت مال دیگری، علاوه بر ضمان موجب ثبوت حد با شرایط زیر می شود. برخی شرایط حدّ، شرایط دزد و برخی دیگر شرایط مال دزدیده شده است.
تعریف دزد در روایت
...
[ویکی فقه] سرقت (فقه). دزدیدن مال کسی به صورت پنهانی و بدون رضایت را سرقت گویند. از احکام آن به تفصیل در باب حدود و به مناسبت در باب صلات و غصب سخن گفته اند.
از گناهانی که به کبیره بودنش تصریح شده، دزدی است، در روایتی از حضرت صادق (علیه السّلام) رسیده است که: «زنا نمی کند زناکننده در حالی که به خدا و روز جزا، ایمان داشته باشد و هم چنین دزدی نمی کند شخص دزد در حالی که ایمان داشته باشد» «لایزنی الزانی و هو مؤمن ولا یسرق السارق و هو مؤمن؛
حرعاملی، محمد بن حسن، وسائل الشیعه، ج۱۴، ص۲۳۶، حدیث ۲۴.
سرقت عبارت است از دزدیدن مال دیگرى به صورت پنهان؛
حلی، ابن ادریس، السرائر، ج۳، ص۴۸۳.
سرقت حرام، بلکه از گناهان کبیره است.
نجفی جواهری، محمدحسن، جواهر الکلام، ج۱۳، ص۳۱۰.
...