کلمه جو
صفحه اصلی

اق اردو

فرهنگ فارسی

( آق اردو ) مسکن قبیله اردا ( در دشت قبچاق ) رنگ سفید در میان مغول بر رنگ آبی برتری و تقدم داشت . مسکن قبیله مذکور مقبل گوگ اردو ( اردوی آبی ) - که عنوان قسمت دست چپ قبایل مطیع [ باطو ] بود - قرار داشت . خانان آق اردو در سال ۷۸٠ ه. ق. /۱۳۷۸ م . عده ای از امرای ترک را تحت یک حکومت در آوردند .
نام طایفه ای

لغت نامه دهخدا

( آق اردو ) آق اردو. [ اُ ]( اِخ ) نام طایفه ای که از 1226 تا 1428 م. بر دشت قبچاق شرقی یعنی جانب مغرب سیراردو تسلط داشته اند، مقابل گوگ [ کبود ]اردو که نام قسمت دست چپ قبائل مطیع باتو بود. قبایل آق اردو همیشه بر طوائف گوگ اردو چیره بودند و گاهی نیز بر سایر شعب متمدن خاندان باتو در دوره ضعف آنان دست اندازی می کردند. در این قبیله ریاست از پدر بپسر ارث میرسیده است. یکی از رؤسای آق اردو موسوم به کوچی ، تا نواحی غزنه و بامیان را نیز متصرف شده و اوروس خان نخستین خان این خاندان چند کرت سپاه امیرتیمور را شکست داده است. در زمان توقتمش نفاق دیرینه قبایل آق اردو با گوگ اردو از میان برخاست و این دو طائفه در تحت لواء توقتمش یکی شده بروسیه لشکرکشیده و مسکو را مسخّر کرده و امر بغارت داده اند.

دانشنامه عمومی

آق اردو. آق اردو (اردوی سفید)، سلسله ای از خان ها و قبایل و لشکریان تابع آن ها از نسل اوردا پسر مهتر جوچی پسر مهتر چنگیز بودند. قلمرو و متصرفات آن ها ولایات آق اردو از طرف شرق به حوضهٔ رودخانهٔ اردیش، از جنوب به ماوراءالنهر یعنی حوضهٔ جیحون و سیحون و از جنوب غربی و غرب به خوارزم و خزر و دشت قبچاق تا شمال رودخانهٔ ولگا محدود بوده است. پایتختشان سغناق و صبران (ساوران) و فاراب (اترار) بود.
آق اردو iranshahrpedia.ir


کلمات دیگر: